Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2 cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej(...)jakiś czas mieszając.Tak przesmażonego kurczaka z papryką przekładamy do garnka.Na patelni przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy do kurczaka. Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe.Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego
kulinarnyJasmaku. Anchovies powinny być dobre gatunkowo, ewentualnie można je pominąć i dressing też będzie smaczny. Przepis z książki Jamie's 30 minute meals składniki : 2 cykorie białe 2 cykorie czerwone pęczek bazylii 1 ząbek czosnku 1/3 z 30 gramowej puszki anchovies łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki czerwonego octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka(...)Zmiksować na gładki sos. Polać cykorię sosem, posypać kaparami. Kapary można wcześniej podsmażyć na patelni. Jeżeli zrobiliśmy za dużo dressingu , można go przechować w lodówce Niestety nie miałam czerwonej cykorii , przez co sałatka jest mniej kolorowa
Stare Garyskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1 jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżeczka garam masala 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz(...)łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwek Na sos curry 3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej) 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g) 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki brązowego cukru do podania 3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko
Stare GaryInspiracją był przepis ze strony All recipes składniki (4 porcje) 225 g suchego makaronu penne Omnomnom sos ok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka kaparów pokrojone 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki pasty pomidorowej 60 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)Kiełbasę rozdrobnić przy pomocy widelca lub palcami. Na patelnię wlać nieco oliwy, włożyć rozdrobnioną kiełbasę i smażyć na średnim ogniu, aż zrobi się równomiernie brązowa. Dodać czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową i wino. Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień
Stare Garyzupy, już obgotowywać kolby w bulionie. Przepis znalazłam tutaj składniki 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki 1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka 4 szklanki(...)bulionu z kurczaka ok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówki ok 350 g ziaren kukurydzy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 liść laurowy przygotowanie Jeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek
Stare Garypuszki. Może trzeba będzie nieco dłużej odparowywać sos. Polecam! składniki (3- 4 małe porcje) 1 średni bakłażan 4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe) 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1/ 2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ostra papryka chili - wg uznania natka pietruszki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka oregano 100 g sera feta, rozdrobnione(...)minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku. Podgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 1 minutę. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, papryką chili, papryką czerwoną doprawić solą i pieprzem. Podsmażać wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Dodać posiekane pomidory, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez około. 5 minut
Stare Garynajlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia. Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w tym przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych(...)ziarenka ziela angielskiego mały kawałek liścia laurowego 4 szklanki wody 50 - 80 g suszonych prawdziwków 2 szklanki wody kwas buraczany - ilość zależy od kwasu sól, cukier, czerwone wino lub sok z cytryny przygotowanie Dzień wcześniej zalać opłukane grzyby 2 szklankami zimnej wody. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości
Stare Garyłyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć(...)parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić ją, aby ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia. 7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki. 8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć
Mała CukierenkaRote-Bete-Suppe mit Kirchererbsen Orginalne polaczenie czerwonych buraczkow z mlekiem kokosowym i ciecierzyca wypadlo na plus.Gdy uzyjemy ciecierzycy z puszki,przepis z serii niemal blyskawicznych.Poniewaz uwielbiam buraki w kazdej postaci,polaczenie nowych dla mne smakow bylo na tyle intrygujace,ze od razu przystapilam do dziela. Skladniki (dla 4 osob) 500 g czerwonych burakow 1 cebula 1 zabek czosnku(...)mielonego kuminu 500 ml bulionu warzywnego( uzylam Alnatury) 400 ml mleka kokosowego z puszki 215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki) sol, pierz z mlynka swieza kolendra do przybrania Przygotowanie: Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala,wtedy szybko beda miekkie. Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostke buraki,posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak delikatna,krucha wrecz maslano-aksamitna.Dlatego towarzyszy jej rownie delikatny koperek,a zeby nie byla zbyt nudna w smaku dodalam czerwony pieprz.Sprobujcie zreszta sami jakie to smaczne. Skladniki na 2-3 porcje: 2 kalarepki ok.450-500 g 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka masla ghee 2 lyzki posiekanego koperku czerwony pieprz(...)przykryl kalarepke.Ma wtedy idealna kremowa konsystencje po zmiksowaniu.Tak mlodziutka kalarepka jest bardzo szybko miekka. Calosc zblendowac.Na koniec dorzucic posiekany koperek ,ewentualnie dosolic . Na talerzu posypac utluczonym w mozdzierzu czerwonym pieprzem.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu calemu daniu nadaja listki limonki-kaffir (nie do pomyslenia,by w kuchni tajlandzkiej mogloby ich zabraknac).U nas z powodzeniem(...)zastapi je limonka,a ryz zastapilam makaronem. Owoce goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru. Skladniki: 400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic) 400 ml mleka kokosowego 2 lyzki czerwonej curry pasty sol,cukier tymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonki jagody goji Wykonanie: Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!buraki w domu,nigdy nie sięgnie po koncentrat buraczany ze sklepu.Możemy go wykorzystać nie tylko do ugotowania barszczu,ale systematycznie np.pić kazdego dnia po małej szklaneczce surowego czerwonego barszczu. Czerwony burak to bardzo popularne warzywo,które przeżywa prawdziwy renesans.Zakwas z buraków jest dobry przy anemii,zapobiega zakrzepom krwi,przeciwdziała rozwojowi bakterii,wspomaga pracę wątroby i nerek,a lecznicze(...)procesy gnilne w jelitach °zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany cieąarnym kobietom °odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia,potasu,sodu i magnezu °zawarta w nich witamina B wspomaga tworzenie czerwonych ciałek krwi °zwalczają przeziębienia °są wskazane przy anemii i nerwicy °jedynie osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny zdecydowanie unikać burakow (zawierają spore ilości cukrów).Więcej o wartościach zdrowotnych pisałam już
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tarty.Zapraszam zatem na wiosenne chrupanie rzodkiewek Skladniki na 2 male lub 1 duza tarte: 250 g twarozku peczek rzodkiewki peczek szczypiorku 1/2 tacki rzezuchy sok z cytryny sol,pieprz czerwony,cukier oliwa-opcjonalnie Wykonanie: z rzodkiewk odciac listki i ogonki.Ziarenka czerwonego pieprzu utluc w mozdzierzu czesc rzodkiewek zetrzec na grubych oczkach tarki.Dodac sok z cytryny,sol,cukier i pieprz.Pozostawic(...)folia spozywcza i wypelnic ,masa twarozkowa.Wstawic na 1-2 godziny do lodowki,by masa stezala tarte wylozyc na talerzyk,uwolnic z foli, przybrac rzodkiewkami pokrojonymi w talarki,rzezucha i czerwonym pieprzem.Mozna polac odrobina oliwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prostota - klasyk kulinarny - omlet.Prostota dotyczy zarowno doboru skladnikow jak i samego wykonania.Trzeba wiedziec,ze w prostocie wlasnie tkwi sila wyrafinowanego smaku tego omletu.Jedynym dodatkiem do omletu jest tu czerwona cebula,ktora za sprawa dodatku bialego octu balsamicznego plasuje ten omlet wsrod naprawde wykwintnych dan.Uniwersalnosc omletu jest tak duza,ze sprawdzi sie on jako przekaska lub glowne danie(...)sniadanie,obiad czy kolacje.Koniecznie sprobuj,bo omlet w wydaniu z tak przygotowana czerwona cebula jest po prostu pyszny. Skladniki na 2 porcje: 2 czerwone cebule 3 lyzki masla 1,5-2 lyzek bialego octu balsamicznegu sol pieprz z mlynka 4 jajka 2 lyzki mleka swiezo zmielona galka muszkatalowa Wykonanie: cebule obrac,pokroic w polkrazki.Rozgrzac 2 lyzki masla na patelni,dodac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nafaszerowalam papryka i szpinakiem dzieki czemu mieso nabralo charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podalam z pieczonymi pieczarkami.Pieczen jest bardzo aromatyczna,po prostu pyszna.Polecam! Skladniki : okolo1,5 kg 3 waskie czerwone papryki garsc swiezego szpinaku sol,pieprz slodka czerwona papryka w proszku olej suszone oregano warzywa:marchewka kawalek pora,selera i pietruszki 2 liscie laurowe 1 szklanka (200 ml) wrzatku kilka(...)miesa ulozyc warstwe swiezych lisci szpinaku i upieczonej papryki.Uprzednio mieso posolic i oproszyc pieprzem.Zrolowac i zwiazac nicia Instrukcje wiazania miesa znalazlam tutaj: klik zasznurowane mieso natrzec olejem,sola,pieprzem ,czerwona slodka papryka i suszonym oregano.Ulozyc na talerzu,przykryc folia spozywcza i wstawic na cala noc do lodowki nastepnego dnia obrac warzywa i pokroic na mniejsze kawalki przygotowac rekaw.Mieso ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!