najlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia. Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w tym przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych(...)ziarenka ziela angielskiego mały kawałek liścia laurowego 4 szklanki wody 50 - 80 g suszonych prawdziwków 2 szklanki wody kwas buraczany - ilość zależy od kwasu sól, cukier, czerwone wino lub sok z cytryny przygotowanie Dzień wcześniej zalać opłukane grzyby 2 szklankami zimnej wody. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości
Stare Garyłyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć(...)parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić ją, aby ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia. 7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki. 8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć
Mała CukierenkaRote-Bete-Suppe mit Kirchererbsen Orginalne polaczenie czerwonych buraczkow z mlekiem kokosowym i ciecierzyca wypadlo na plus.Gdy uzyjemy ciecierzycy z puszki,przepis z serii niemal blyskawicznych.Poniewaz uwielbiam buraki w kazdej postaci,polaczenie nowych dla mne smakow bylo na tyle intrygujace,ze od razu przystapilam do dziela. Skladniki (dla 4 osob) 500 g czerwonych burakow 1 cebula 1 zabek czosnku(...)mielonego kuminu 500 ml bulionu warzywnego( uzylam Alnatury) 400 ml mleka kokosowego z puszki 215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki) sol, pierz z mlynka swieza kolendra do przybrania Przygotowanie: Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala,wtedy szybko beda miekkie. Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostke buraki,posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak delikatna,krucha wrecz maslano-aksamitna.Dlatego towarzyszy jej rownie delikatny koperek,a zeby nie byla zbyt nudna w smaku dodalam czerwony pieprz.Sprobujcie zreszta sami jakie to smaczne. Skladniki na 2-3 porcje: 2 kalarepki ok.450-500 g 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka masla ghee 2 lyzki posiekanego koperku czerwony pieprz(...)przykryl kalarepke.Ma wtedy idealna kremowa konsystencje po zmiksowaniu.Tak mlodziutka kalarepka jest bardzo szybko miekka. Calosc zblendowac.Na koniec dorzucic posiekany koperek ,ewentualnie dosolic . Na talerzu posypac utluczonym w mozdzierzu czerwonym pieprzem.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu calemu daniu nadaja listki limonki-kaffir (nie do pomyslenia,by w kuchni tajlandzkiej mogloby ich zabraknac).U nas z powodzeniem(...)zastapi je limonka,a ryz zastapilam makaronem. Owoce goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru. Skladniki: 400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic) 400 ml mleka kokosowego 2 lyzki czerwonej curry pasty sol,cukier tymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonki jagody goji Wykonanie: Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!buraki w domu,nigdy nie sięgnie po koncentrat buraczany ze sklepu.Możemy go wykorzystać nie tylko do ugotowania barszczu,ale systematycznie np.pić kazdego dnia po małej szklaneczce surowego czerwonego barszczu. Czerwony burak to bardzo popularne warzywo,które przeżywa prawdziwy renesans.Zakwas z buraków jest dobry przy anemii,zapobiega zakrzepom krwi,przeciwdziała rozwojowi bakterii,wspomaga pracę wątroby i nerek,a lecznicze(...)procesy gnilne w jelitach °zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany cieąarnym kobietom °odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia,potasu,sodu i magnezu °zawarta w nich witamina B wspomaga tworzenie czerwonych ciałek krwi °zwalczają przeziębienia °są wskazane przy anemii i nerwicy °jedynie osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny zdecydowanie unikać burakow (zawierają spore ilości cukrów).Więcej o wartościach zdrowotnych pisałam już
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tarty.Zapraszam zatem na wiosenne chrupanie rzodkiewek Skladniki na 2 male lub 1 duza tarte: 250 g twarozku peczek rzodkiewki peczek szczypiorku 1/2 tacki rzezuchy sok z cytryny sol,pieprz czerwony,cukier oliwa-opcjonalnie Wykonanie: z rzodkiewk odciac listki i ogonki.Ziarenka czerwonego pieprzu utluc w mozdzierzu czesc rzodkiewek zetrzec na grubych oczkach tarki.Dodac sok z cytryny,sol,cukier i pieprz.Pozostawic(...)folia spozywcza i wypelnic ,masa twarozkowa.Wstawic na 1-2 godziny do lodowki,by masa stezala tarte wylozyc na talerzyk,uwolnic z foli, przybrac rzodkiewkami pokrojonymi w talarki,rzezucha i czerwonym pieprzem.Mozna polac odrobina oliwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prostota - klasyk kulinarny - omlet.Prostota dotyczy zarowno doboru skladnikow jak i samego wykonania.Trzeba wiedziec,ze w prostocie wlasnie tkwi sila wyrafinowanego smaku tego omletu.Jedynym dodatkiem do omletu jest tu czerwona cebula,ktora za sprawa dodatku bialego octu balsamicznego plasuje ten omlet wsrod naprawde wykwintnych dan.Uniwersalnosc omletu jest tak duza,ze sprawdzi sie on jako przekaska lub glowne danie(...)sniadanie,obiad czy kolacje.Koniecznie sprobuj,bo omlet w wydaniu z tak przygotowana czerwona cebula jest po prostu pyszny. Skladniki na 2 porcje: 2 czerwone cebule 3 lyzki masla 1,5-2 lyzek bialego octu balsamicznegu sol pieprz z mlynka 4 jajka 2 lyzki mleka swiezo zmielona galka muszkatalowa Wykonanie: cebule obrac,pokroic w polkrazki.Rozgrzac 2 lyzki masla na patelni,dodac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nafaszerowalam papryka i szpinakiem dzieki czemu mieso nabralo charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podalam z pieczonymi pieczarkami.Pieczen jest bardzo aromatyczna,po prostu pyszna.Polecam! Skladniki : okolo1,5 kg 3 waskie czerwone papryki garsc swiezego szpinaku sol,pieprz slodka czerwona papryka w proszku olej suszone oregano warzywa:marchewka kawalek pora,selera i pietruszki 2 liscie laurowe 1 szklanka (200 ml) wrzatku kilka(...)miesa ulozyc warstwe swiezych lisci szpinaku i upieczonej papryki.Uprzednio mieso posolic i oproszyc pieprzem.Zrolowac i zwiazac nicia Instrukcje wiazania miesa znalazlam tutaj: klik zasznurowane mieso natrzec olejem,sola,pieprzem ,czerwona slodka papryka i suszonym oregano.Ulozyc na talerzu,przykryc folia spozywcza i wstawic na cala noc do lodowki nastepnego dnia obrac warzywa i pokroic na mniejsze kawalki przygotowac rekaw.Mieso ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zwykle kotlety schabowe z dodatkiem ostrej czerwonej czubrycy nabierają całkiem nowego smaku. Czerwona czubryca to jedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej w kuchni bardzo często. Szkoda, że opakowania są małe, bo zanim ją otworze to już jest koniec. 1 kg schabu bez kości Do oprószenia kotletów : sól himalajska czerwona czubryca ostra pieprz czarny Dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej
Ewa w kuchniżadnych dodatków. Jest pyszna! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 2 szklanki bulionu mięsnego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 zółta papryka 1 czerwona papryka 0,5 papryki pomarańczowej 0,5 papryki zielonej 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą) 1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą) 1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą(...)będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti). Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut. Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą i pomidorami
Słodko-Słony Świat Ilonymasła 2 ząbki czosnku sok z cytryny 4 plasterki cytryny gałązki świeżego tymianku (może być suszony) sól świeżo zmielony pieprz DODATKOWO: 500-600 g ziemniaków (użyłam młodych) 0,5 czerwonej papryki 0,5 pomarańczowej papryki 3 małe czerwone cebulki 6 ząbków czosnku kilka gałązek tymianku (może być suszony) sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: WARZYWA: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni(...)Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę. Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli, papryki oraz ząbki czosnku w łupinkach. Zalej całość lekko oliwą z oliwek (około 3-5 łyżek), posól i popieprz do smaku
Słodko-Słony Świat Ilonybardzo... orzeźwiająca. Dokładnie tak bym to ujęła:) Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to jest to coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi(...)Może się skusicie?:) Polecam! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu 4 duże rzodkiewki 0,5 ogórka świeżego (lub 2 małe gruntowe) 0,5 czerwonej cebuli garść kiełków brokuła kilka gałązek pietruszki 1/4 pomarańczowej papryki 1/4 czerwonej papryki 1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach) sól SOS WINEGRET: 1 łyżeczka soku z cytryny
Słodko-Słony Świat IlonyMoja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna zupa rybna z dorszem i krewetkami. Czosnek, tymianek i papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie(...)przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 500 g filetów z dorsza 250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych) 2 czerwone cebule 1 czerwona paryka 1 puszka pomidorów w kawałkach 7 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego
Słodko-Słony Świat Ilonystarcza na dwa dni:) Polecam! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki) 800 g ziemniaków 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże marchewki 2 małe czerwone papryki lub 1 duża 1 łyżeczka suszonej kolendry (ja "ugniotłam" ją jeszcze w moździerzu) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 3 łyżeczki słodkiej(...)czerwonej papryki mielonej 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1,5 - 2 łyżeczki soli (lub więcej/mniej według uznania) 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego garść świeżego siekanego koperku garść świeżej siekanej natki pietruszki 0,5 l wody WYKONANIE: Mięso umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w w kostkę (około
Słodko-Słony Świat Ilony