Któż nie kocha kolorowych i słodkich pyszności?:) Dziś każdy może poczuć się jak dziecko, w końcu dziś Dzień Dziecka :) Babeczki złożyłam z kilku przepisów. Miodowy spód
Czerwona PorzeczkaSesja w toku. Nie mam czasu na gotowanie i strasznie cierpię z tego powodu :( Kieszonki to szybki i smaczny pomysł na obiad. Dobre zarówno na
Czerwona Porzeczkaskładniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do ugotowanego rosołu wlewamy koncentrat czerwonego barszczu. Doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy sokiem z cytryn, czosnkiem, goździkami. Podajemy na ciepło np. z kapuśniaczkami, pasztecikami
Domowy Smak JedzeniaDelikatnie miodowe ciasto, chrupiące orzechy i łagodna masa przełamana lekką kwaskowatością czerwonej porzeczki. Idealne smaki dla naszego podniebienia! To ciasto nie może się nie udać - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa(...)szklanka mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki warstwa orzechowa: - ok. 200 gram posiekanych orzechów włoskich - 50 gram masła - 3 łyżki cukru - 2 łyżki miodu Przygotowuję warstwę orzechową: Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję
Wielopokoleniowozagości częściej na naszych stołach! Dziczyzna jest o wiele zdrowsza od mięsa hodowlanego, zawiera przede wszystkim znacznie mniejszą ilość tłuszczu, poza tym zawiera mioglobiny (dzięki niej mięso ma mocno czerwony kolor), która jest świetnie przyswajalnym źródłem żelaza. Takie mięso jest wolne od antybiotyków i pasz wzbogacanych różnymi dodatkami, w końcu te zwierzęta żywią się tylko tym co aktualnie rośnie(...)sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 200 g pieczarek, 5-6 szalotek, 2 szklanki czerwonego
Plate of Joyzeaksantyna, likopen, czyni z awokado "superfood". Pasta jest banalnie prosta do wykonania, a połączenie suchego tuńczyka z maślanym, tłustym awaocado smakuje rewelacyjnie. Jednolitą konsystencję pasty doskonale przełamują ziarenka chrupiącego czerwonego pieprzu. Polecam! Składniki : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 awocado czerwony pieprz sól sok z cytryny lub limonki szczypiorek Wykonanie: tuńczyka odsączyć z zalewy awocado przeciąć na wzdłuż(...)miseczki i natychmiast skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Wymieszać z tuńczykiem przy pomocy wiedelca lub najlepiej blenderem doprawić solą do smaku. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ruszania buzią ), polubicie takie warzywa. Inspiracją był nasz stambulski wypad. Okazało się, że Turcja to kraj kiszonek. Na ulicach można było spotkać sprzedawców z wózkami pełnymi kubeczków z czerwoną cieczą. A w cieczy tej ( soku z kiszenia, po prostu) zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki(...)kilka młodych marchewek papryki rożne, najlepiej podłużne i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a nie farbuje (np cebula, rzepa, drobne ogórki ) gar nr 2 młode buraczki czerwona kapusta rzodkiewki i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a czerwony mu nie wadzi dodatkowo do obu garów czosnek - duża główka na gar, może być więcej koper
Stare GaryPrawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty . Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej kiszonej(...)nieduża czerwona cebula 2- 3 łyżki posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki papryka w płatkach do smaku 3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia 1 łyżka octu balsamicznego - lub do smaku sól pieprz przygotowanie Zioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce
Stare GaryCzerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum(...)wiele chorób.Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj .W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia. Składniki: 500 g czerwonej kapusty 5 łyżek oliwy lub oleju 4 łyżki niesolonych orzeszków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2 Składniki: 3 filety śledziowe a'la matjas ½ szklanki suszonych śliwek(...)łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru Czerwona cebula Świeżo mielony pieprz Śledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie odsączamy i tniemy na 2cm kawałki. Czerwoną cebulę siekamy
Kolizje Smakówostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie cebuli(...)stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii. Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 2 małe papryczki chili 2 słodkie czerwone papryki 2 puszki czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę) 100-200 ml bulionu warzywnego
Food SquareKonfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie. Składniki: 500 g czerwonej cebuli 500 g cukru 100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot
Food Squareposzukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo! Zapiekanka: 500g makaronu farfalle marki om nom nom* 2 cukinie 1 bakłażan 1 brokuł 3 czerwone cebule 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 200 g mini marchewek 200 g czarnych oliwek bez pestki 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można(...)śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piec przez 30 minut. Sos paprykowy: 3 czerwone papryki 1 ostra papryczka 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml pasty pomidorowej 1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon) oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: Papryki poprzekrawać na duże
Food SquareBuraczki zasmażane... Czerwone, buraczane wiórki. Złocista zasmażka z cebulką. Idealny dodatek do dania głównego. Niezapomniany smak dzieciństwa! Składniki: 8 - 10 dużych, czerwonych buraków; Ząbek czosnku; Łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżki cukru; Sól; Pieprz. Zasmażka: Duża cebula; 125 g margaryny; 1,5 łyżki mąki pszennej. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, gotować(...)całość zgęstnieje. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego. Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Margarynę można zastąpić masłem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty z sokiem malinowym... Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego. Całość o słodko-kwaśnym posmaku. Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek. Smakowity w towarzystwie krokietów. Polecam! Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 125 ml domowej roboty soku malinowego; 2,5 litra zimnej wody
Gospodyni Miejska