czerwona kapusta - 4742 przepisów (strona:14/317)

Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 304

jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu(...)mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki

Food Square
Surówka z czerwonej kapusty 183

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu czy nawet śniadania. Mój mąż zachwyca się nią za każdym razem i zjada zawsze ogromną porcję. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nawet jeśli robimy to bez pomocy robota kuchennego. Składniki: 1/3 kapusty czerwonej (ok. 350g) 1/2 białej rzodkiewki (ok. 200g) 4 rzodkiewki czerwone 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Kapustę i białą rzodkiew obieramy, czerwone rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, białą i czerwoną rzodkiewkę ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy z łyżką majonezu i doprawiamy pieprzem.  Swoją surówkę przygotowałam w robocie kuchennym Desire , który skrócił moją pracę do niecałej minuty. Obrane warzywa jedynie wrzuciłam

Gotowanie i blogowanie
Colesław z czerwonej kapusty - fit 236

colesław - pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta. Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą. Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą. Składniki(...)czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 2 marchewki sól, pieprz 2-3  łyżki oleju 1-1,5 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy natka piertuszki Wykonanie: kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wygnieść mocno z solą i odstawić na 20 minut, by zmiękła składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sposób na kaca po sylwestrowych szaleństwach: Czerwona kapusta i jabłko 254

czerwonej kapusty 1 kg jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kapustę dobrze odcedzić dobrze z wody i pokroić na kawałki wraz z głąbem. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu(...)szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z wyciśniętych składników otrzymujemy sok o pięknym fioletowym kolorze. Czerwona kapusta jest praktycznie niewyczuwalna za sprawą słodkich jabłek z gatunku Ligol. Sok z czerwonej kapusty oczyszcza organizm z wszelkiego rodzaju toksyn, a po szaleństwach nocy sylwestrowej będzie zbawiennym antidotum

Pij soki wyciskane
Czerwona kapusta i jabłko 276

czerwonej kapusty oczyszcza organizm z wszelkiego rodzaju toksyn. Czerwona kapusta jest praktycznie niewyczuwalna za sprawą słodkich jabłek. … Czytaj dalej Czerwona kapusta i jabłko

Pij soki wyciskane
Bigos czerwony 184

Zrobiony z pozostałości po czerwonej kapuście, bo i czemu nie. Uzupełniony równie czerwoną fasolą. Aby nie było(...)zbyt nijakie smak wzbogacony jarzębiną. Najlepiej zbierać ją właśnie teraz czyli po przymrozkach. Można zbierać ją wcześniej, ale trzeba zamrozić i rozmrozić, aby pozbyć się goryczki. Składniki: - czerwona kapusta - czerwona fasola w puszce - jarzębina   Wykonanie: Kapustę szatkujemy i dusimy do miękkości. Dodajemy jarzębinę i dusimy jeszcze kilka minut, aby potrawa przeszła smakiem. Dodajemy fasolę i jeszcze chwilę

Kryzysowa Książka Kucharska
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 110

Warzywa zimowe są motywem przewodnim na moim blogu od początku roku. W tym wpisie chciałabym podsumować informacje o tym, po które warzywa warto sięgać zimą i

Wiszniówka
Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie 218

Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie  Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do da ń głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki(...)czerwona kapusta 2 jabłka 350 g gotowanych kasztanów 1 garść suszonej żurawiny    2 cebule (u mnie czerwone) 250 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu balsamicznego ciemnego 15 g cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 szczypta cynamonu 1 szczypta mielonych goździków  1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego około 1 łyżeczki soli

Wino Francja Kuchnia
Sałatka tęczowa 225

zabrać do pracy lub szkoły. Sałatkę warstwową podałam w słoiczkach, w domu możecie zaserwować ją w szklankach lub dowolnych innych naczynkach. W sałatce tęczowej znajdziecie same pyszności - ciecierzycę, czerwoną kapustę, marchewkę ogórka oraz pomidor, całość zalana jest słodko - kwaśnym dressingiem. Gorąco polecam ją wypróbować, szczególnie jeżeli planujecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, które nazbierały się przez święta.  Składniki(...)pół ciecierzycy z puszki (~200g) nieduży kawałek czerwonej kapusty drobno posiekanej pół czerwonej cebuli pokrojona w cienkie plasterki 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach kawałek ogórka pokrojonego w kostkę pomidor pokrojony w kostkę Dressing : sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu kilka kropli sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie sałatki tęczowej  Ciecierzycę odsączyć i wyłożyć nią

Codzienne Gotowanie
Rainbow slaw, czyli kolorowa surówka z kapusty i warzyw 214

sprawdzone i lubiane w swoich klasycznych wersjach, warto pokusić się o ich urozmaicenie. Nic tak nie doda im smaku oraz kolorytu, jak wzbogacenie o różnobarwne warzywa – paprykę, marchewkę, czerwoną kapustę, cebulkę dymkę. Całość złoży się na chrupiącą i pyszną surówkę – tak dobrą, że zdolną zdetronizować swoje co bardziej znane krewne Składniki na 4 porcje: 200 g białej kapusty(...)czerwonej kapusty 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 4 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam wegańskiego) 1 łyżka majonezu (użyłam wegańskiego) 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub innej, według uznania), najlepiej bez cukru kilka plasterków papryczki chilli (opcjonalnie) sól i czarny pieprz do smaku Białą kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić

Even Better Food
Pieczona czerwona kapusta 184

Dziś zapraszam na pieczoną czerwoną kapustę . Warzywo tak smaczne, a tak rzadko pojawiające się w mojej kuchni. Błąd, błąd, błąd!! Na szczęście do naprawienia. Dzisiaj w wersji pieczonej. Jako dodatek do mięs albo do samodzielnego spałaszowania.  Kapusta jest słodka w smaku, miękka, te bardziej upieczone liście są chrupiące. Pod koniec pieczenia dodałam ser z pleśnią, a jak lekko(...)częściej . Mnóstwo przepisów na dania z czerwoną kapustą znajdziecie na Pintereście (jak to koszmarnie się odmienia!). Takiej pieczonej kapusty jest tam sporo, co jedno zdjęcie to piękniejsze! Jest też zupa krem, którą niedawno robiłam i wkrótce zagości na blogu.  Składniki:  1 główka małej lub średniej (ew. 1/2 dużej) czerwonej kapusty  2 czerwone cebule

bistro mama
Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami 216

drobnym sezonowym twistem. W ogóle pomysł na zasmażaną kapustę z truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje się w konfiturze, która nadaje jej fajnego aromatu i słodyczy. A i ważna uwaga: do dyniowych kopytek najlepiej wykorzystać mączne odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu, np. dynię piżmową(...)sól Dyniowe kopytka: 500 g purée z dyni* ok. 150 g mąki pszennej + do podsypania ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej) ½ łyżeczki soli 1 jajko Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 200 g konfitury truskawkowej 2 łyżki octu z jabłek 100 ml białego wina

Food Square
Piątek: „Sławna chińska sałatka” Chloe Kardashian 240

Trzeba jej oddać, że całkiem sprytnej zakomponowana składniki dania: chrupka kapusta czerwona, miękka kapusta rzymska, kremowe awokado i mięso. Do tego orientalny, lekko pikantny za sprawą imbiru, dresing. Danie jest mało kaloryczne, a sycące. Przepis pochodzi ze strony Nowtolove. Składniki: 2 szklanki posiekanej kapusty czerwonej 2 szklanki posiekanej kapusty rzymskiej lub włoskiej 1 duża lub dwie małe starte(...)popierz. Odstaw. Krok 2 Do zamykanego pojemnika lub słoika wlej wszystkie składniki sosu, dodaj imbir, zamknij i mocno potrząśnij, żeby połączyć całość. Krok 3 W głębokiej misie wymieszaj kapustę czerwoną i rzymską/włoską, marchew, awokado, szczypiorek i kolendrę. Polej dresingiem, jeszcze raz wymieszaj. Posyp siekanymi orzechami. Podawaj sałatkę udekorowaną krewetkami. Artykuł Piątek: „Sławna chińska sałatka” Chloe Kardashian pochodzi

Niedzielny kucharz
Surówka z czerwonej kapusty 2 222

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na surówkę z czerwonej kapusty,tym razem z dodatkiem majonezu. O właściwościach czerwonej kapusty pisałam tu klik. Jeśli chcecie surówkę w wersji light użyjcie gęstego jogurtu naturalnego zamiast majonezu.  1/2 główki czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 łyżka posiekanego koperku  sól 1/4 łyżeczki octu winnego  1 łyżeczka cukru

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z czerwonej kapusty 88

Prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty z majonezem to wyśmienita propozycja na pyszną sałatkę do obiadu. Jeśli chcesz pyszne i jednocześnie zdrowe danie, to przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania