czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:21/283)

czerwona kapusta -sok 143

Składniki ćwierć główki kapusty czerwonej 2 jabłka garść zielonej pietruszki ,około 1 szklanki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone(...)kostkę 2 plasterki imbiru. Wykonanie Podawać pojedynczo listki, na koniec twardy owoc lub warzywo (np. kawałek jabłka, ) Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: liście zielonej pietruszki, ,jabłko,kapusta czerwona w kawalkach,pomarańcza ,imbir i tak na przemian do konca składników Niewielka porcja soku zaspokoi zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dla osób, które nie przepadają za warzywami. Połączenie warzyw

w mojej kuchni
Penne z pesto z czerwonej kapusty 145

trochę mniej) przepis na pesto z czerwonej kapusty. Tak, tak, dobrze czytacie. Nasza poczciwa modra kapusta niejedno ma imię i okazuje się, że można z niej wyczarować coś zupełnie niezwykłego! Tylko popatrzcie na ten kolor! Najfajniejszy moment podczas przygotowywanie tego dania to wlewanie soku z cytryny do już zmielonej kapusty. Pod wpływem kwasu zmienia ona swoją barwę z ametystowej(...)zachęcam do wypróbowania, bo jest to naprawdę niewiarygodnie prosty, szybki, smaczny no i tani przepis. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g pełnoziarnistego makaronu penne (rurki) ćwierć główki czerwonej kapusty 50 g nasion słonecznika 100 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku sól himalajska do smaku * PRZYGOTOWANIE Kapustę drobno poszatkuj, a następnie zmiksuj w blenderze

Food Square
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 183

bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli(...)łyżek dobrego oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki suszonego oregano DO PODANIA: gruszki, pokrojone na plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej olej lub oliwę, a następnie

Food Square
ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 161

średnia  marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni  ziemniak 1 cebula 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka pokrojonej w półplasterki małej cukinii 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 puszka pomidorów / np.  takich sól i świeżo zmielony czarny pieprz garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny(...)łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, czerwoną kapustę oraz ziemniaki i czosnek.  Smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.  Zwiększamy ogień do dużego i porcjami

cool and minty
Sałatka z kuskus z warzywami i smażoną kaczką 90

kaczki 1 łyżka przyprawy warzywnej  – u mnie Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw (sól , suszone warzywa, cukier, lubczyk, pieprz czarny, kurkuma, czosnek, koper) 200 g czerwonej kapusty 1 marchewka pęczek rzodkiewki garść natki zielonej pietruszki mała puszka kukurydzy SOS SAŁATKOWY 4 łyżeczki przyprawy do sałatek – u mnie Vegeta Natur do sałatek i dipów (sól, cukier, czarny(...)odstawiamy na około 5 – 10 minut, następnie kaszę mieszamy, po czym studzimy. Sos sałatkowy – przyprawę do sałatek mieszamy z oliwą z oliwek, octem i wodą. Czerwoną kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy na cienkie słupki (julienne) lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, rzodkiewki na ćwiartki, natkę pietruszki siekamy.  Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa wrzucamy

Tajemnice Smaku
Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą 112

Przepis zero waste, czyli łazanki z pozostałych naleśników oraz z czerwonej kapusty... a do nich do popicia zakwas z buraków Ciasto gryczane: 200 gram mąki gryczanej 2 szklanki wody jajko ( u mnie bez niego) sól do smaku olej do smażenia 1/2 główki czerwonej kapusty pokrojonej w kostkę cebula czerwona pokrojona w kostkę 3 liście laurowy ziele angielskie(...)liściem i zielem angielskim. Dosolić do smaku. ( Można wsypać trochę bulionu w proszku lub zagotować w bulionie warzywnym). Przecedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę.  Dodać kapustę doprawić pieprzem i razem dusić kilka minut. Naleśniki położyć jeden na drugim ( ok 3-4 - więcej trudniej się kroi) pokroić w paski, a paski w łazanki

AZgotuj!
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu 148

Dziś prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty do obiadu! Jest pyszna, i myślę, że każdy ją polubi, kto nie próbował :). Składniki (dla 2-3 osób): 1/4 główki czerwonej kapusty 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 1 marchewka 1 kwaśne jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz odrobina cukru 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie: Kapustę myjemy, osuszamy

Gotuj z Mąką
Żeberka w modrej kapuście 126

dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty, 3 cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 ząbków czosnku(...)garnka i zalać wodą (ma je przykryć). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostkę mięsną. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut. W międzyczasie poszatkować kapustę i pokroić cebulę w piórka. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół. Wrzucić na patelnię (na ten sam tłuszcz, na którym smażyły się żeberka), dodać ocet balsamiczny i krótko przesmażyć. Całość

Nie tylko w kuchni
Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej 132

Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej Surówka ” Tęczowa” z czerwonej kapusty pekińskiej , to bardzo prosta przystawka do obiadu . W tym roku po raz pierwszy , natknęłam się w sklepie na czerwoną pekinkę , z ciekawości od razu kupiłam . Smak identyczny jak u zielonej odmiany , ale efekt kolorystyczny dużo ciekawszy . Patrząc na nią , chce się jeść Zimą zawsze(...)jest niezwykle ważne .Mój młodszy syn stwierdził ,że lepiej wygląda niż smakuje , on niestety nie jest zwolennikiem surówek , woli gotowane warzywa , cóż wszystkim nie dogodzisz Składniki : 1 mała ,czerwona kapusta pekińska ( zwykła też może być ) 1 mała puszka kukurydzy 2 ogórki korniszony 1 mała cebula 1 duża marchewka sos : 1/2 kubka jogurtu greckiego , gęstego ( około 200 g ) 1 łyżeczka

Ogrodnik w podróży
Surówka z czerwonej kapusty. 145

Myślę,ze surówke z czerwonej kapusty zna każdy i zapewne każdy nie jednokrotnie ją serwował do swoich dań. To jest moja wersja tej surówki ale z przyjemnoscią poznam Wasze! Składniki; . pół główki czerwonej kapusty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, łyzka majonezu łyzka musztardy łyzka jogurtu naturalnego   Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce, zalac wrzątkiem(...)zostawić na około 5 min. Po tym czasie odcedzić i jeśli jest taka potrzeba dokładnie odcisnąć. Składniki sosu wymieszać. Cebule pokroić w drobna kostke, dodac do kapusty. Doprawic do smaku i wymieszać z sosem.   I gotowe!         Dzięki tej kąpieli we wrzątku, kapusta jest bardziej miękka

Radość kipiąca uśmiechem.
surówka z czerwonej kapusty 155

składniki: 400 g czerwonej kapusty 300 g jabłek 50 g cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Kapustę szatkujemy. Jabłka obieramy i ścieramy ta tarce o grubych oczach. Cebulę kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy olej. Doprawiamy solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
surówka z czerwonej kapusty 139

składniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub konopnego sól, pieprz wykonanie: Kapustę siekamy, blanszujemy 2-3 min. w gorącej, osolonej wodze. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, jabłka ścieramy na tarce o grubych

Domowy Smak Jedzenia
surówka / sałatka z kapusty 326

składniki: 600 g ziemniaków 300 g białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz 1/4 pęczka pietruszki wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka tęczowa z dressingiem miodowym 108

czerwonej kapusty  • 1 ugotowany czerwony burak sól świeżo zmielony pieprz • 2 łyżki oliwy z oliwek z czosnkiem • 1 łyżka miodu kwiatowego • 2 łyżeczki soku z limonki • 2 łyżki posiekanej  pietruszki Przygotowanie: Marchew obrać i drobno pokroić. Papryki umyć, przepołowić , oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Usunąć głąb z czerwonej kapusty, resztę drobno poszatkować. Buraka pokroić

KUCHNIA POLSKA
Bigos z czerwonej kapusty 105

pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 200 g cukinii 1/2 główki kapusty czerwonej 1 szklanka kapusty kiszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Przygotowanie Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry ), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie(...)czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane grzyby suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Czerwona kapusta w mleczku kokosowym 143

Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik