uczciwych porcji. Z dużej blachy wyjdzie około 26-30 kawałków. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu i posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta można użyć malin, jagód, borówek, wiśni, czereśni, agrestu. Wychodzi też z cienkimi plastrami jabłek, gruszek, z ćwiartkami śliwek, z kiwi. Jeśli chcecie wykorzystać truskawki pokrójcie je na ćwiartki i nie kładźcie za dużo – owoce puszczają sporo soku. Mrożone
Karo in the Kitchenpyszne i wyjątkowo puszyste 💕 Idealne na szybkie śniadanie, lunch lub kolację. Ja, Dzieciom i Mężowi, podałam je z polewą z czekolady i soczystymi czereśniami, i smakowały genialnie! 😋 Ale wybór dodatków zależy tylko od Waszej fantazji - pasują tu wszystkie owoce, polewy czy też miód albo cukier puder. Ja zjadam je nawet "na sucho
Słodko-Słony Świat Ilonypopołudniowej kawki. Świeżo, lekko, smacznie – bez obaw o zbędne kalorie! Wystarczy, że do słoika włożycie swoje ulubione owoce pokroicie w kostkę i gotowe! TRUSKAWKI + BANAN + BRZOSKWINIA + WINOGRONO + JABŁKO + CZEREŚNIE + GRANAT Wygląda fantastycznie! Kto się skusi? ;) Możemy ją podać z dodatkiem ulubionego jogurtu, odrobiną miodu z orzechami albo np. jako dodatek do makaronu czy ulubionych pancakes. Będzie lekko, pysznie
Ostra na Słodkomistrzem. Największe problemy mam z przygotowaniem kruszonki (uchwycenia proporcji cukru, mąki i tłuszczu). Ostatnio upiekłam drożdżówkę z mieszanymi owocami. Większa część była z czerwoną porzeczką. Pozostała część z przepołowionymi czereśniami i borówkami. Ciasto drożdżowe Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę. Przygotuj składniki: 30 dag margaryny lub masła
blog.moje-pasje.infopół masła 1 pełna szklanka Sweet Family 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mrożonej mieszanki kompotowej (aronia,śliwka,truskawka,agrest,rabarbar,czarna porzeczka,truskawka,wiśnia,czereśnia)-NIE ROZMRAŻAĆ! 4 duże wiejskie jaja o temperaturze pokojowej opcjonalnie kilka pokruszonych ciastek na wierzch Rozgrzej piekarnik na ok 180-185 stopni. Okrągłą formę tortownicę , u mnie 27 cm średnicy wyłóż
Z Kuchni Do Kuchnisię od wyjątkowo w tym roku drogich letnich owoców. Nie straszne mi jednak ceny; po dziwnej, szaro-błotnistej zimie nie mogę oprzeć się soczystym kolor. Znoszę więc do domu czereśnie, nektarynki i truskawki, z ogrodu przynoszę rabarbar i tworzę, na przekór aurze, letnie ciasta i desery. Jest pysznie! Tym razem mam dla Was przepis z Bage og sylte , nr 1/2016
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaju nie nazbierało mi się za dużo rzeczy, dlatego postanowiłam połączyć ulubieńców majowych z czerwcowymi. Oprócz produktów, które opisałam poniżej muszę wspomnieć o sezonowych warzywach i owocach tj. truskawki, czereśnie, bób, fasolka szparagowa, szparagi i młoda kapusta. W przeciągu tych dwóch miesięcy odkryłam sporo nowości, które wyjątkowo przypadły mi do gustu i na pewno zostaną ze mną na dłużej
wegujemyfasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue
GRUBY WAŁEKLipiec za oknem. Zawsze mi się kojarzył... A właściwie mam go we wspomnieniach z pięknymi wschodami i zachodami słońca. Z koszem pełnym czereśni i porzeczek. Z ciszą panującą w lesie podczas zbierania jagód z babcią. Ze zwiewnymi sukienkami i wiecznie czerwoną opalenizną. Z piękną, słoneczną pogodą, która panowała całe wakacje. Z zapachem zbóż i polnych kwiatów. I rozwalonym
My simple kitchenbogactwa sezonowych owoców i warzyw, cały czas się nimi zajadam. Wczoraj np. na śniadanko miałam gofry z toną truskawek i syropem z agawy, dzisiaj pochłonęłam mnóstwo truskawek i czereśni, ale ciągle było mi ich mało, więc zrobiłam jeszcze szpinakowo-truskawkowo-bananowe smoothie . Było pyszne! Składniki: banan umyty świeży szpinaku umyte świeże truskawki mleko roślinne i woda (u mnie w takich
Lamarida.plchodzić boso po trawie. Pielęgnować swój ogródek ziołowy. Jeść na śniadanie twarożek z rzodkiewką i cebulką prosto z grządek. Chodzić do pobliskiego warzywniaka i objadać się przez resztę dnia czereśniami. Cierpieć z powodu zjedzenia zbyt dużej ich ilości . Innymi słowy, mam bzika na punkcie nicnierobienia. Z przerwami na jazdę na rowerze i pieczenie ciasta czekoladowego. Najbardziej czekoladowego, jak tylko można
Wrzosowa PolanaTruskawki! Chyba każdy z utęsknieniem czeka co rok na ich pojawienie się. Ja akurat nie należę do grupy ich wielbicieli, bo zdecydowanie wolę czereśnie i maliny, ale truskawki też się wporzo :). Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić z nich czegoś innego i nowego. Wybór padł na lemoniadę truskawkową. Jeśli szukacie innych lemoniad zapraszam na lemoniadę tradycyjną lub lemoniadę arbuzową
Mania Wypiekaniauwiecznić to wszystko na fotografii. Patrzę wtedy, jak sama, swoim aparcikiem – zabawką śmiesznie, po dziecięcemu kadruje widziany obraz, który przed chwilą sama stworzyła z kupionych przed momentem czereśni i jabłek. Żegnaj czerwcu, do zobaczenia za rok! Artykuł Czerwcowe migawki pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniacałe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapszennej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cukru odrobina oleju do smażenia do podania: owoce lata (u mnie maliny, truskawki i czereśnie), odrobina cukru pudru Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i sok. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, całość dokładnie mieszamy. Jednolitą masę wylewamy
Słodkie okruszki