czereśnie - 1732 przepisów (strona:77/116)

Semifreddo jagodowo-pistacjowy- pyszny deser 190

dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie delikatnie łączymy składniki Ja moje semifreddo przelałam do podłużnej foremki po lodach, mrozimy co najmniej 3 godziny. Dodatkiem mogą być maliny, porzeczki, czereśnie, teraz jest duży wybór owoców sezonowych :)                                         SMACZNEGO! Inspiracją był przepis

Proste Potrawy
Kwiaty cukinii nadziewane ekspandowaną quinoą i smażone w kasztanowym cieście naleśnikowym 141

Składniki: 8-10 łyżek ekspandowanej quinoy 12 kwiatów cukinii 1 jajko 4 łyżki mąki kasztanowej 50 ml wody szczypta soli szczypta cukru kokosowego 2 garście sezonowych malin, wiśni i czereśni olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Kwiaty cukinii delikatnie przepłukujemy i układamy na papierowym ręczniku, aby je trochę odsączyć. Usuwamy z nich pręciki, a następnie do każdego wsypujemy trochę ekspandowanych nasion

Quinoa Raz!
Pieczone pomidory malinowe z migdałowym pesto! FIT 181

nietuzinkowo zjeść coś przepysznego! Dobrze wiecie, że uwielbiam w kuchni wykorzystywać wszystkie sezonowe produkty, którymi obdarowuje nas matka natura. Sezon na truskawki, szparagi dobiegł końca. Powoli kończy się czas czereśni. Ale nadeszły czasy borówki amerykańskiej, śliwek, moreli, pojawiły się już pierwsze polskie jabłka (papierówki moje ukochane!) no i oczywiście wreszcie są świeże pachnące pomidory malinowe!!! Jak ja na nie czekam

SMYKWKUCHNI
Ratafia – nalewka owocowa 196

blogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób postępowania. Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego

Mieszam w Garnku
Sałatka z kiełbaskami i czereśniami 193

sałatek wrzucam coś konkretniejszego czyli chociaż odrobinę mięsa . Lubię łączyć je z sezonowymi owocami by różne smaki uzupełniały się. I tak właśnie wczoraj powstała pyszna sałatka z grillowanymi kiełbaskami, czereśniami i zdrowym amarantusem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jaglano-serowe placuszki z truskawkami i dżemem truskawkowo-rabarbarowym 174

oczywiście podane z dżemem, zimnym lub ciepłym, oraz z truskawkami. Dla Zuzi na drugie śniadanie wykroiłam z paru placuszków zwykłą plastikową wykrawaczką do ciastek zwierzątka. Podałam z jej ulubionymi czereśniami i oczywiście z truskawkami. Była nimi zachwycona. Chociaż i bez tego zabiegu dzień wcześniej na świeżo zjadła cały placek z solidną porcją dżemu. Bardzo jej smakowało. Mi również. Idealne

Anioszek w kuchni
Dżem wiśniowo-herbaciany 155

Danii, niestety, ale wiśni brak. Pogodziłam się z zaistniałą sytuacją, jednak gdy jeżdżę do kraju w sezonie, nie potrafię się oprzeć tym lekko kwaśnym kulkom. Tak jak czereśnie uwielbiam zjadać prosto z drzewa (lub w wersji miejskiej - z miski), tak wiśnie idealnie nadają się do wszelakich wypieków i deserów ze względu na swój wyrazisty smak. No i ten piękny kolor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków 201

kwiatem czarnego bzu .. pyszne.  I wjechało na nasze stoły mięso – na początek gołąb, młody groszek i agrest. Fajne połączenie.  Następnym danie były policzki wołowe, letnie warzywa, czereśnie.   I danie które kończyło tą część kolacji czyli młode pędy sosny, kruszonka, czerwona porzeczka czyli genialne lody z młodymi pędami sosny.. oj zachwytów nie było końca.  Ostatnim

Kuchnia na wzgórzu
Tort bezowy 161

blacha (około 6)  Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Ulubione owoce: truskawki, jagody, borówki, czereśnie, maliny Białka umieszczamy w misce miksera i ubijamy. Pod koniec ubijania, kiedy nam się wydaje, że masa już ma stałą formę dodajemy stopniowo cukier wsypując po łyżce oraz

Kolizje Smaków
Owsianka z kaszą manną i sezonowymi owocami 155

mieszamy. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 1-2 min (jeżeli chcemy, aby było bardziej gęste to około 2 min), Wlewamy na miseczkę. Dodajemy owoce- u mnie nektarynka, gruszka, czereśnie. Wszystko polewamy syropem klonowym. Uwaga! Jeżeli nie macie syropu  lub nie lubicie go, w trakcie gotowania możecie owsianke posłodzić ( pół łyżeczki stewi / 1 łyżeczka cukru brązowego).  Smacznie

Smaki Natalii
Letni numer Małopolskiego Apetytu 180

Niedawno zaczęło się lato, zatem musiał się pojawić nowy numer naszego Małopolskiego Apetytu , tworzonego przez lokalnych blogerów! Co w nowym numerze? Jak zwykle mnóstwo inspiracji! Są morele, wiśnie i czereśnie, rabarbar, porzeczki, wywiad z PlaJstrem, wizyta w pasiece i wiele wiele innych! Ode mnie jak zwykle przegląd książek :-). Życzę miłej lektury! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 160

tarty bez formy. Niewątpliwie jak zwał tak zwał, ciasta te pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Takie ciasto możecie wykonać z dowolnymi sezonowymi owocami, jak truskawki, jagody czy czereśnie. SKŁADNIKI: - 150 g mąki owsianej - 150 g mąki jaglanej - 130 g masła mocno schłodzonego - 2 żółtka - 1 białko - 1-2 łyżki zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Ulubieńcy czerwca 173

Dziś zapraszam na kolejnych ulubieńców. W czerwcu bardzo często jadłam truskawki, czereśnie i inne sezonowe owoce oraz warzywa. Odkryłam też sporo fajnych gotowych rzeczy jedzeniowych, które na pewno zostaną ze mną na długo. Jeśli chodzi o pielęgnacje to w tym miesiącu jest jej trochę mniej niż zazwyczaj, ale są to produkty wartę uwagi. W tym miesiącu kupiłam również dwa urządzenia

wegujemy