lubicie kokosu, pomińcie ten składnik, a mleko kokosowe zastąpcie śmietaną kremówką. Ale malinki obowiązkowe - z nimi nawet zwykły sernik staje się niezwykły ;). Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :) Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego
Opowieści z piekarnikawakacyjną beztroskę i… sezonowe owoce! Bo gdyby ktoś zapytał mnie… jak smakuje lato i wakacje? Jak owoce… jak aromatyczne truskawki, słodkie maliny, przyjemnie kwaśne porzeczki, krwistoczerwone czereśnie i jak soczyste nektarynki… dlatego latem tak często robię owocowe smoothies, testuję, miksuję co tylko się da i w nieskończonej ilości kombinacji. Nektarynkowo-bazyliową wersją postanowiłam się z Wami
Fitsweet.mepewnością jesteśmy w samym środku najbardziej obfitego, dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują słodkie pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja na nadchodzący weekend u schyłku wakacji to mocno
Słodki Kompromisroku suszę wiśnie i czereśnie, potem idealnie nadają się do deserów, musli czy granoli. Czasami zostaje mi też sporo wiśni z nalewek i te również suszę, są mięsiste i smakują obłędnie, alkohol podczas suszenia odparuje a zostaje sam smak. Tym razem suszone wiśnie użyłam do wypieku pysznego bochna chleba o głębokim smaku, polecam do wypróbowania. Chleb według J.Hamelmana z bloga
Moje Małe CzarowanieByło już klasycznie z cytryną i z miętą , na czerwono z truskawkami i czereśniami/wiśniami , więc czas najwyższy na bardziej nietypowe połączenie. Połączenie arbuza, cytryny i bazylii to prawdziwa PETARDA! XD Jest to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o tegoroczne wody smakowe Woda z arbuzem i bazylią Składniki: woda cytryna kawałek arbuza garść świeżej bazylii Cytrynę dokładnie myjemy
PatiGotujełyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: świeże owoce ( borówki, czereśnie, truskawki, porzeczki, maliny) Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa identyczne koła o średnicy 25 cm. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy
KuchcikoweLovemoże zabraknąć na moim stole. Ostatnio moim ulubionym jest clafoutis, którego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Jaki ś czas temu na blogu zamieściłam przepis na clafoutis z czereśniami. Tym razem przygotowałam clafoutis z czekolad ą , która pięknie kontrastuje z czerwieni ą porzeczek. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle pyszne. Polecam i życzę
La grande e la piccola cuocaborówkami, malinami. Po prostu trzeba je zrobić 😀 Składniki : 2 zamrożone banany 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) ulubione dodatki np. gorzka czekolada, truskawki , jagody, borówki czy czereśnie Przygotowanie : Zamrożone banany umieszczamy w malakserze i miksujemy na papkę. Następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Teraz czas na naszą inwencję twórczą w wyborze dodatków do naszych lodów
Słodka Strefapomarańczowa, grubo posiekane orzechy i migdały ) – u mnie kostka ananasa, moreli suszonej, chipsy bananowe, żurawina, chipsy kokosowe, kostka mango, kostka czerwonej i zielonej papai, rodzynki, skórka pomarańczowa, cukinia, czereśnie i orzechy Wąskie foremki keksowe dobrze posmarować masłem i wysypać mąką a piekarnik rozgrzać do temperatury 180stopni. Masło dobrze rozetrzeć, dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając
Pieguskowa KuchniaSezon wiśniowy w pełni co mnie bardzo cieszy bo bardzo lubię te owoce, może nawet bardziej niż czereśnie. Dzisiaj u mnie pierożki z pysznym nadzieniem serowo-wiśniowym, rozeszły się bardzo szybko, więc następnym razem zrobię podwójną ilość. Doskonałe z zimnym mlekiem Pierożki serowo-wiśniowe Ciasto 1 i 3/4 szkl mąki 3/4 masła 3 łyżki śmietany 2 żółtka łyżeczka cukru szczypta
Pieguskowa Kuchniaszkl mąki pszennej 3/4 szkl migdałów (pomieszałam z orzechami) 3 łyżki cukru starta skórka z 1 pomarańczy DEKORACJA 4 łyżki ajerkoniaku 1 szkl cukru pudru kilka wiśni lub czereśni kandyzowanych Do letniego mleka pokruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W misce wymieszać mąkę, sól, miękkie masło, jajka, sól i podrośnięte
Pieguskowa Kuchniawymaga gotowania, a jedynie zalania gorącym syropem, dzięki czemu owoce nie rozpadają się, zachowując swój kształt. Przepis można stosować nie tylko do agrestu ale również truskawek, wiśni czy czereśni. Owoce z kompotu posłużą jako świetny dodatek do zimowych wypieków. Składniki: (na 4 litrowe słoiki) agrest 1,5l wody 700g cukru 4 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Najlepiej użyć agrestu
Pyry na Gazostateczności cukru. PaleoSMAK Pamiętaj, że niektóre owoce są ubogie w składniki FODMAP (banany, truskawki, maliny i większość cytrusów), a inne mają ich całkiem sporo (jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, czereśnie itp). Po szczegóły zajrzyj tutaj . Lody owocowe paleo są dozwolone są nawet na ścisłym protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo stosowanej przy chorobach z autoagresją (np. Hashimoto ). Smacznego! Wartości odżywcze
PaleoSMAKmojej okolicy w tym roku owoców jak na lekarstwo, więc ludzie ratują się jagodami. Nie było czereśni i wiśni, a nie będzie jabłek, grusz i śliwek. W lesie ludzi sporo i jagody mocno przebrane, ale kilka litrów da się uzbierać. Czarne jagody (borówki czernice) w sosie własnym pamiętam z dzieciństwa - były lekarstwem na sensacje żołądkowe. Dorośli mogą skorzystać w takich
Weekendy w domu i ogrodzieporcje, wielkości takiej jak przedstawione na zdjęciu. Tak naprawdę pudding chia możecie łączyć z dowolnymi owocami. Ważne, aby były słodkie i soczyste. Poza mango świetnie nadają się: truskawki, czereśnie, kiwi, brzoskwinie i nektarynki. Nie kupujcie gotowych musów z mango, które sprzedawane są w puszkach. Sięgnijcie po świeże, sezonowe owoce i koniecznie pochwalcie się efektami! W moich zapasach w szafce
Moja smaczna kuchnia