czereśnie - 1732 przepisów (strona:33/116)

Dżem czereśniowy 183

Czereśnie uwielbiam. Kojarzą mi się z dzieciństwem i łażeniem po drzewach. Smakują mi zawsze tak samo, słodko i beztrosko. A dżem czereśniowy trudno kupić, a jeszcze trudniej dobry. Dlatego w tym roku robię sama, według własnej receptury. Eksperymentowałam, łącząc ulubione aromaty, które moim zdaniem świetnie się przenikają i uzupełniają. Efekt - dżem czereśniowy z lekką nutką korzenną. Może mój pomysł(...)zaintryguje...? ;) Dżem czereśniowy     Składniki: 1 kg czereśni 5 goździków 350 g cukru (lub mniej, polecam stopniowo słodzić w miarę gotowania) 2 pomarańcze na sok  1 żelfix 2:1  sok z połówki cytryny (opcjonalnie, ja dodałam, bo lubię kwaskowate dżemy)   Czereśnie wydrylowałam, włożyłam do garnka, wrzuciłam goździki (można użyć worczka lub metalowego pojemniczka do gotowania przypraw

Kuchnia Prezydentowej
.656. hip-hip-chia! 151

kakaowy pudding z nasion chia , z czereśniami i ricottą ; herbata choco-chili ~ Pierwsze spotkanie z chia, udane! Zastanawiałam się do czego je porównać i pomyślałam o tapioce. Tak samo chia przyjmuje smak dodatków, ma podobną konsystencję, ale i tak i tak wiadomo, że to co innego :) Poza tym nasiona szałwii hiszpańskiej to istna skarbnica zdrowia! Możecie kupić je np. TUTAJ(...)PRZEPIS /1 porcja/ (vegan) inspiracja ~40g nasion chia (szałwii hiszpańskiej) ~szklanka mleka sojowego ~20 g kakao ~cukier/stevia/syrop do smaku ~szczypta soli ~70g czereśni (u mnie mrożone, wcześniej rozmrożone) ~ricotta - w wersji wegańskiej pomijamy, dodajemy coś innego :) Chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Czereśnie też wstawiamy do lodówki, aby się rozmroziły, lub zostawiamy je w temp. pokojowej. Rano

breakfast of dreams
Winny sos czereśniowy zwany ketchupem. 199

zastosowanie ma mieć do hamburgerów, jednak jego słodko-kwaśna nuta, delikatna tekstura o wiele poszerzają horyzonty przeznaczenia. Jak to zrobić, dla domowych potrzeb bez pasteryzowania? -1/2 kg czereśni pozbawionych pestek -2-3 łyżki octu balsamicznego -szklanka coca-coli -tymianek świeży -sól, pieprz -czerwona cebula, duża posiekana -masło Cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, i dorzucamy czereśnie. Czereśni

BaRepas
Clafoutis z czereśniami 140

Clafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec.   Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)bułka tarta do wysmarowania blachy  Sposób Masło roztapiamy, studzimy. Czereśnie myjemy, drylujemy i pozostawiamy na sicie.  W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting

Kuchenne aromaty
Ciasto jogurtowe z budyniem i czereśniami 135

Uwielbiam czereśnie, więc nie mogło zdarzyć się inaczej- trafiły do ciasta.  Składniki: 4 jajka   450 g mąki   300 g cukru   2 łyżki cukru waniliowego ( przepis )   300 ml jogurtu naturalnego   3/4 szklanki oleju rzepakowego   2 łyżeczki proszku do pieczenia   1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) z cukrem   1/2 l mleka(...)czereśni Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę około 10 minut. Po tym czasie, ciągle mieszając na niższych obrotach, dodajemy stopniowo jogurt, a następnie olej. Odkładamy mikser, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i nakładamy równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Następnie umyte

Wielki apetyt
Monte del Fra z Veneto 134

podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita.  Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese . W nosie wyczuwamy bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni, truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W smaku przyjemnie owocowe i dobrze zbalansowane. Świetnie pasuje do przekąsek, wędlin, ryb, oraz lekkich dań z makaronem.    Merlot, Garda, Monte(...)Merlot. Kolor intensywnie rubinowy. Lekko wyczuwalne aromaty owoców śliwki, czereśni. Powinno pasować do past oraz czerwonych mięs. Pani Marika Bonomo poleca spróbować go z gorzką czekoladą. Wino zdecydowanie nie przekonało mnie. Może kolejny rocznik będzie smaczniejszy. Valpolicella Classico Monte del Fra 2013 – ( 39.00 zł.) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. W nosie wyczuwalne aromaty owocowe wiśniowe i śliwkowe lekko

królestwo garów
Melon i grejpfrut 201

jest mój sposób na szare dni, chowam się pod pierzyną i nic nie robię, no może gapię się w komputer - włączony), zakupiłam z promocji (bardzo kuszącej!) melona i parę czereśni (one już tak ceną nie kusiły). Do tego miałam połówkę grejpfruta, który idealnie wkomponował się w koktajl z resztą owoców. I tak popijając go mobilizuję się do posprzątania bałaganu, jaki(...)zostawiłam - czereśnie dość mocno zaznaczyły swoje ślady na kafelkach. Pokombinowałam trochę i resztę koktajlu zamroziłam, co pewien czas mieszając widelcem by powstało coś na obraz sorbetu :) Składniki melon grejpfrut garść czereśni Dodatkowo kostki lodu Sposób przygotowania Z owoców usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, dać do blendera i zmiksować na gładką masę - koktajl gotowy. Połówki po melonie posłużyły

pink envelope
Czereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. 184

Czereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. Czereśnie są piękne, aromatyczne, cudownie pachną, a do tego są smaczne i słodkie. Choć bardzo sycą, są niskokaloryczne. Owoce te powinny jadać osoby z niedoczynnością tarczycy. Zawierają one bowiem dużo jodu, od którego zależy jej prawidłowa praca. Pomagają w usuwaniu z organizmu nadmiaru soli, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ krążenia oraz(...)nerki. Dzięki właściwością przeciwzapalnym wspomagają leczenie artretyzmu. Codzienne jedzenie czereśni w sezonie może zmniejszyć dolegliwości związane z tą chorobą.                                         Pamiętaj : owoce = zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
"Parzybroda" - młoda kapusta 142

Ucieka mi ten czas pełnej wiosny przez palce. Mało truskawek, mało czereśni, mało kalafiora, mało młodej kapusty. Skąd w ogóle w maju te wszystkie młode dobroci? Pamiętam, że pierwsze młode ziemniaki  pojawiały się dopiero na początku lipca. Truskawki i czereśnie to również wspomnienie związane z początkiem wakacji. Wchodzenie na drzewa, choć mnie nigdy to nie dotyczyło, bo grzecznie czekałam(...)ktoś łaskawie mi zrzuci gałązkę. Tak, tak, łamaliśmy gałązki z najlepszymi czereśniami na świecie i chowaliśmy się, żeby nikt z dorosłych nas nie złapał.Czytaj więcej

bistro mama
Muffiny z czereśniami 140

Mimo długiej zimy, nareszcie są, co prawda te pierwsze, czyli według niektórych najgorsze, ale to akurat zależy od smakowych gustów, według mnie po prostu inne, czereśnie. Jedni uwielbiają, drudzy nie jadają. Są jasne  i ciemne odmiany, każda z nich ma swoje właściwości. Same pozytywne, dobrze wpływające na serce, stawy, nerki i odchudzanie ;) U mnie w okresie letnim jest(...)płynnych składników dodajemy suche i mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, a następnie napełniamy je do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki na wierzch nakładamy po 3 umyte i wydrążone czereśnie. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Smacznego!"A tu jeszcze kilka ujęć z mojego sadu. Swojsko i przyjemnie, prawda

Słodkie Przyjemności
Ciasto z Czereśniami 130

roku - sezon owocowy. W mojej kuchni królują wypieki z dodatkiem naturalnej słodyczy - właśnie z owoców. Dziś jedno z tych banalnych, bardzo smacznych ciast z dodatkiem jakże popularnych latem czereśni. Niewiele przy nim zachodu, więc można je przygotować nie mając zbyt dużo czasu. Zapraszam na  Ciasto Czereśniowe!"Składniki:135 g masła4 jajka180 g cukruszklanka mleka250 g mąkiłyżka ekstraktu waniliowegołyżeczka proszek(...)mleka i masło, a następnie ubijamy. Dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego.Dosypujemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i dalej mieszamy.Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia. Wierzch posypujemy umytymi, wydrążonymi czereśniami. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.Studzimy w formie, wierzch możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Smoothie czereśniowe 164

potem korzystać ile się chce!  Zapraszam!"Składniki:1/2 szklanki czereśni10 kostek lodu z owocami : jagodowo-truskawkoweSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu z zamrożonymi jagodami i truskawkami. Czereśnie myjemy, oczyszczamy szypułek i pestek,  owoce również wrzucamy do blendera na wcześniej dodane kostki lodu. Jeżeli korzystamy z zamrożonych czereśni, wrzucamy je razem z kostkami lodu.Owoce miksujemy około

Słodkie Przyjemności
Dżem czereśniowy 156

kompot. Ale w tym roku zrobiłam też porcję dżemu na spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml.Składniki:1 kg wypestkowanych czereśni2 niepełne szklanki cukru1/2 szklanki wody1 konfiturexsok z połowy cytrynySposób przyrządzenia:1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy

Kuchnia domowa Ani
Czereśnie zapiekane w budyniu 166

Nasze czereśnie co prawda jeszcze nie są dojrzałe, ale w sklepach jest już w czym wybierać;) Ja co prawda zużyłam resztę czereśni jakie znalazłam w zamrażarce, by zrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu(...)gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki: 200g czereśni (mogą być mrożone), 3 jajka, 120g cukru pudru, 450ml mleka, 1/2 laski wanilii, 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu. Przygotowanie Owoce umyć, wypestkować. Mrożone rozmrozić i osączyć na durszlaku. Owoce rozłożyć do 4 kokilek do zapiekania o pojemności ok.180ml. Jajka rozkłócić, dodać cukier puder oraz nasiona z laski

Z miłości do słodkości
Ciasto migdałowe z czereśniami w rumie 230

Ciasto migdałowe z czereśniami w rumie - przepi s Składniki: 50 g mielonych migdałów, np BackMit 1 budyń śmietankowy 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 150 g masła 2/3 szkl. cukru czereśnie - ilość wg upodobań rum, około 1/2 szkl. cukier puder, 2-3 łyżki migdały płatki, np KRESTO Czereśnie wypestkować, zalać rumem, dosłodzić cukrem pudrem - odstawić(...)mąkę. Masło utrzeć, dosypując cukier, na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku - nie przerywając ucierania. Dosypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem, formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit.  Bakalie te oma w swojej ofercie firma

kolorowotorcikowo