jasna z pełnoziarnistą) 1/2 szklanki maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku 1/2 szklanki ksylitolu/cukru szczypta soli szczypta cynamonu Wykonanie: czereśnie umyć i wydrylować odważyć do miseczki suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną zblendować obrane, pokrojone banany. Dodać olej, maślankę i zblendować powtórnie do suchych składników dodać(...)mokre i wymieszać przygotowane ciasto przełożyć do standartowej keksówki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, ułożyć czereśnie, wyłożyć resztę ciasta i pozostałe czereśnie, delikatnie wciskając je do środka piec w 180`C 45-50 minut, do suchego patyczka przed podaniem posypać zmielonym ksylitolem/cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jaglankę możesz przygotować na bazie kaszy jaglanej lub jej znaczenie szybszą wersję na płatkach jaglanych. To tych drugich użyłam do przygotowania tego śniadania. Połączenie z chia, migdałami i czereśniami wyszło bardzo smaczne. Jeżeli przygotujesz śniadanie dzień wcześniej i zapakujesz je do pudełka możesz je także zabrać ze sobą do pracy. Mi nie przeszkadza jedzenie takich posiłków na zimno. Zamiast zwykłego(...)smak śniadania. Składniki na 1 porcję: 200ml mleka (krowie lub roślinne np. migdałowe) 4 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka chia Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy Garść czereśni Kilka migdałów Przygotowanie: Mleko zagotować. Dodać płatki. Gotować około 3 minuty mieszając. Dodać chia, wymieszać i odstawić na kilka minut by zgęstniało. Przełożyć do miseczki. Udekorować wydrylowanymi czereśniami
Fabryka pomysłówDziś sobota więc ciasto na weekend musi być. Ostatnio królują ciasta z sezonowymi owocami. U mnie królują tym razem czereśnie więc upiekłam ciacho z czereśniami. Ostatnio było z budyniem i owocami a dziś same czereśnie i pianka. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia więc polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 1/2 kg czereśni, 1/2 litra wody, cukier (opcjonalnie) - u mnie 1 płaska łyżka. Przygotowanie: Czereśnie opłukuję i dryluję. Przekładam do garnka, zalewam wodą. Całość zagotowuję i gotuję przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec dodaję cukier - ilość wedle własnego smaku, mieszam. Z czereśni
JejKuchniajest naprawdę smaczny. W tym roku nie robiłam dżemu wiśniowego, z wiśni zrobiłam sok. Chociaż część wiśni jeszcze dojrzewa, także może jeszcze zrobię kilka słoiczków :) Składniki: 2 kg wydrylowanych czereśni 2 opakowania konfiturexu 1 szklanka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Wydrylowane czereśnie przełożyć do garnka. Zblendować, ale nie zbyt dokładnie. Wsypać konfiturfixy, wymieszać i zagotować, co jakiś czas(...)mieszając. Dodać sok z cytryny. Kiedy czereśnie zaczną się gotować wsypać cukier i wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Cukru można dodać więcej, jak dla mnie tyle wystarczyło. Wyłączyć gaz i mieszać jeszcze chwilę do zaniku piany. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ustawić do góry dnem. Na drugi dzień słoiki zapasteryzować. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą
Agusiowe smakołykiPierogi z czereśniami – smaczne, sezonowe, całkiem zdrowe. Czereśnie zawierają dużo witamin (C, A, PP, B1, B2, B5, B6, B12) … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Pierogi <span>z czereśniami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornercóż powiecie na to, że już się zbliża lato? I to jakie! Lato urodzajne w jedne z moich ulubionych owoców - czereśnie! Gałęzie naszego zaprzyjaźnionego drzewa uginają się pod ich ciężarem. Pochłaniamy ich duże ilości na surowo (tak smakują najlepiej i w takiej formie są najzdrowsze). Gdy jednak już szkliwo zębów nie daje rady, to znak, że czas zamykać(...)owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 łyżeczka sody, 80 ml oleju kokosowego, 60 ml wody, 1 łyżka octu jabłkowego, 1/3 szklanki cukru kokosowego, 2 szklanki czereśni (można dać więcej). Wykonanie: Mąki i sodę dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki mokre, a następnie wlewamy do miski z suchymi. Ugniatamy ciasto, które nie musi być zwarte, może
Jeść, by żyć w zdrowiugości. Konfitura czereśniowa jest obłędna, z chrupiącym ciastem stanowią świetny duet. 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 25 dkg czereśni 2 łyżki cukru trzcinowego mięta do dekoracji Kilka czereśni odkładam do dekoracji, resztę dryluję. Przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu, tak długo aż zrobi się(...)Piekłam w dwóch turach bo moja blacha nie pomieści wszystkich. Schłodzoną śmietanę ubijam z pudrem na sztywno, pod koniec dodaję fix. Wystudzone poduszeczki z ciasta dekoruję śmietaną, dodaję konfiturę, czereśnie odłożone i miętę
wesoła kuchniaCzereśni w tym roku sporo. Można z nich przygotować taką frużelinę. Składniki 2 kg czereśni 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml zimnej wody Przygotowanie Czereśnie wydrylowałem, przełożyłem do garnka zasypałem cukrem, wymieszałem. Odstawiłem na 2 godziny, aby puściły soki. Następnie doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodałem mąkę rozrobioną z wodą
R'n'G KitchenKolejna odsłona czereśni, dzisiaj w postaci dżemu. Robiony tradycyjną metodą, beż chemii. Wymaga więcej pracy ale jest on zdecydowanie zdrowszy. Składniki: 700 g wydrylowanych czereśni ( lub wielokrotność ) 350 g cukru ( lub wielokrotność ) Wykonanie: Umyte i wydrylowane wkładamy do garnka lub wysokiej patelni. Czereśnie zasypujemy cukrem na około 1 godzinę, aż zaczną puszczać sok. Po tym czasie podgrzewamy i lekko gotujemy
Smaki Ewycukierni! Domowa, prawdziwa i przede wszystkim pełna wysokiej jakości składników. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem masła i nasączony wiśniówką, sztywny krem ze śmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;) * SKŁADNIKI dużą formę o wymiarach 22x32 cm (16-20 kawałków wuzetki) Biszkopt kakaowy: 12 jajek 300 g cukru 240 g mąki(...)śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki glukozy* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej* Do nasączenia: 150 ml wiśniówki 150 ml wody** Dodatkowo: 16-20 czereśni lub wiśni w syropie * PRZYGOTOWANIE Biszkopt kakaowy Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie zacznij wsypywać powoli cukier, nie przerywając miksowania. Do gotowej
Food Squareroli szybkiego śniadania. Wystarczy zmiksować składniki, dokładnie jak w dutch baby , wylać na owoce, wstawić do pieca na pół godziny i gotowe. Oryginalnie clafoutis robi się z dojrzałych czereśni, namoczonych w kirchu (nalewce robionej na czereśniach) – deser pochodzi z rejonu Limousin w środkowej Francji j było przygotowywane na koniec sezonu z dojrzałych czereśni i wiśni. Ciasto można jednak zapiec
Niedzielny kucharzkalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler(...)liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze
Zielona KuchniaWakacyjne wyjazdy do babci zawsze sprawiały nam wiele radości gdy w środku zimy otwieraliśmy słoiczek pysznej konfitury czy pojemniczek zamrożonych truskawek na pierogi. Dzisiaj zapraszam na zupę z czereśni, słodka, pyszna, owocowa z dodatkiem makaronu. Smakosze mogą również pozwolić sobie na kleksa śmietanki czy jogurtu. Składniki: 0,5 kg czereśni 1 cytryna cukier biały lub trzcinowy, ksylitol, miód(...)makaronu świdry od Lubella woda śmietanka lub jogurt Przygotowanie: Czereśnie zalewamy litrem wody i gotujemy ok 5-7 min od momentu wrzenia. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę podajemy na zimno lub ciepło z makaronem,wedle uznania możemy podać zupę z dodatkiem jogurtu lub śmietanki. #lubelloveinspiracje #lubella #fetowanielata
Życie zaczyna się w kuchnisię z nasionami chia. 2. Szczupła talia. Skład: jabłko, truskawki, agrest, porzeczki czarne, porzeczki czerwone, wiśnie. "Jest idealny dla osób, które chcą lepiej kontrolować swoją sylwetkę. Czereśnie i wiśnie mają bardzo wiele zalet. Dostarczają wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych, korzystnie wpływając na nasz metabolizm. Czereśnie zawierają witaminy z grupy B oraz dużo potasu, który usuwa(...)nerki oraz stawy. Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawia stan i wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki." Sok doskonale łączy słodko-kwaśny smak i najbardziej wyczuwałam w nim czarną porzeczkę. W butelce pływają resztki owoców
Di gotuje