czereśnie - 1732 przepisów (strona:32/116)

Słodkie środy - Racuszki z czereśniową frużeliną 197

frużeliną      SKŁADNIKI :   racuchy: 1 opakowanie Racuchów klasycznych SyS - Dania Babci Zosi 300 ml mleka  1 jajko olej do smażenia  frużelina 800 g czereśni  1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny  2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina:  Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier(...)ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę namaczamy w 3-4 łyżkach zimnej wody po czym gdy napęcznieje podgrzewamy ją.  Make ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie. Kiedy do czereśni dodajemy żelatynę, następnie wlewamy pomału make i mieszamy, zagotowujemy.  Racuchy : Do miseczki wsypujemy mieszankę racuchową, dodajemy mleko i jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnie smarujemy olejem rzepakowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto czekoladowe z czereśniami 203

mnie typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 szklanki cukru 3 jajka 100 g czekolady 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 250 g wydrylowanych czereśni Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Czekoladę (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem(...)kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną we wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę czereśni wciskając lekko w masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec

Monia miesza i gotuje
Ciasto z czereśniami / Cake with cherries 184

szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough 4 jajka / 4 eggs 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar czereśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted) tortownica / springform pan Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12 Najpierw rozpuszczamy(...)margarynę na patelni i studzimy. Świeże czereśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy czereśnie na masie

Projekty ze smakiem
Francuskie clafoutis z czereśniami/wersja wege 144

innego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”. Składniki (autorska wersja wegańska) pół kilograma twardych czereśni 150 g brązowego cukru 4 banany 150 ml mleka roślinnego 80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego) 200 g maki pszennej Przygotowanie: Czereśnie umyć i wydrylować. Banany i mleko zblendować na gładka(...)dodać olej, cukier i mąkę jeśli wasz mikser to ogarnie, jeśli nie to wymieszać trzepaczką. Formę do pieczenia posmarować delikatnie olejem, wylać do niej masę a na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec w temp. 190-200 C około 40 minut (pod koniec można na 10 minut włączyć opcję grillowania, żeby było ładnie przyrumienione). Ciasto po upieczeniu przypomina bardzo gęsty budyń

greenscarf
Ciasto ucierane z czereśniami 156

długo utrzymuje swoją świeżość. Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki wydrylowanych czereśni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć(...)składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy  i posypać czereśniami, lekko je docisnąć dłonią. Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem. ciasto ucierane z czereśniami

O kuchni z uczuciem
Koktajl truskawkowo-czereśniowy z jagodami goji i nasionami quinoa 202

nadmiaru soli, zwiększy odporność, przyspieszy metabolizm i zadba o prawidłowe bicie serca. Jagody goji i nasiona quinoa są cennym źródłem błonnika i żelaza. 100 g truskawek 100 g czereśni 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu 50 g jagód goji 2 łyżki nasion quinoa 100 ml mleka Truskawki i czereśnie dokładnie myjemy. Czereśnie pestkujemy. Owoce blendujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego

VioletoweKucharzenie
Czereśniowo-bananowe smoothie 134

mój faworyt to mleko ryżowe lub owsiane. Banany i mleko to doskonała baza, a co tam jeszcze dorzucisz, na co masz ochotę, zależy od Ciebie. Ja użyłam dojrzałych ciemnoczerwonych czereśni oraz kilku zalegających w lodówce truskawek i wyszedł kremowy i słodki marmurkowy koktajl.  Składniki: 2 dojrzałe mrożone banany 1 ½ szklanki czereśni  1 szklanka truskawek 1 ½ szklanki mleka ryżowego(...)Banany połam na mniejsze kawałki i wrzuć do kielicha blendera. Truskawki umyj, obierz z szypułek, czereśnie przepłucz i wypestkuj. Dorzuć je do bananów, całość zalej mlekiem i zmiksuj na gładkie smoothie. Serwuj w wysokich naczyniach od razu po przygotowaniu. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Konfitura czereśniowa 198

Składniki: 3 kg czereśni dojrzałych 2 szklanki cukru 1 limonka 1 cytryna Wykonanie: Czereśnie myjemy, drylujemy z pestek. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około

kgwjanczewo
Ciasto z czereśniami + film 195

Ciasto ucierane z czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami,  jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)oleju 50 dag czereśni cukier puder do posypania ciasta przepis Białka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem

Smakowite Dania
Crumble z czereśniami 170

Składniki: (na 2 porcje) Crumble-kruszonka: 90 mąki pszennej 35 g cukru pudru 40 g masła 82% szczypta cukru waniliowego 2 krople soku z cytryny nadzienie: 2 garście wydrylowanych czereśni/wiśni 2 szczypty cukru dekoracja: 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji czereśnie z ogonkami świeże listki mięty do dekoracji- ja użyłam miety cytrynowej Przygotowanie(...)Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. 2.  Przełożyć czereśnie do kokilek, posypać je cukrem nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec:  Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min.  w temperaturze 180-200 stopni Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje Smacznego :) Zobacz także: Crumble z rabarbarem

KreatywnePiny
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 188

pozostaje nic innego, jak pomiędzy jednym rozdziałem mikrobiologii, a kolejnym fizyki, przygotować sobie pozytywny i iście wakacyjny napój, wykorzystując przy tym kuszące, dorodne sezonowe owoce. Może czereśnie? KOKTAJL CZEREŚNIOWY NA MLEKU KOKOSOWYM Z MELISĄ /własny;/ 500g dojrzałych czereśni (sercówki) 3 szklanki mleka kokosowego ok. 10 listków melisy 2 łyżeczki ulubionego słodzidła (u mnie miód z mniszka) Czereśnie myję

W kuchni Karmel-itki
Koktajl czereśniowy 156

Pyszny orzeźwiający koktajl czereśniowy z dodatkiem miodu. Dla kogo: dla szukających napoju gaszącego pragnienie dla mających ochotę wykorzystać czereśnie w nowy sposób dla lubiących koktajle Składniki: szklanka lodu szklanka jogurtu naturalnego (ew. mleka/maślanki/kefiru) 2 szklanki wydrylowanych czereśni (ok. 300-350g) 2 łyżki miodu listki mięty/melisy do dekoracji Wykonanie: Wymyć i wydrylować czereśnie. Zmiksować ze sobą wszystkie

Mania Wypiekania
KASZA MANNA NA SOKU OWOCOWO - WARZYWNYM Z CZEREŚNIAMI 133

łyżek ulubionej granoli 1 szkl mleka 1 szkl soku owocowego-warzywnego pasteryzowanego (u mnie marchew-jabłko-pomarańcza) 6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszy manny (bez gotowania) 1 łyżka płynnego miodu czereśnie A jak to zrobić: Do rondelka wlać mleko, sok i miód, zagotować. W tym czasie na dno słoiczków lub pucharków wsypać granolę, oraz wydrylować czereśnie. Gdy mleko z sokiem się(...)zagotuje, pomału wsypywać kaszę mannę ciągle mieszając. Odstawić na minutkę. Gotową kaszkę przełożyć na przygotowaną wcześniej granolę, wierzch udekorować czereśniami

Kuchnia w opałach
Kalarepki nadziewane 108

kalarepek, przykryć wierzchami, posmarować oliwą. Naczynie do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć kalarepki, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut. Podałam z czereśniami. 400 g czereśni bez pestek, 2 łyżki cukru, 50 ml sherry, sól, 2 łyżki zmiksowanej czekolady z orzechami włoskimi. Na rozgrzaną patelnię wrzucić czereśnie, dodać cukier, smażyć mieszając około

królestwo garów
Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami 206

smak lata zamknięty w cieście. To ciasto przypomina mi okres dzieciństwa, kiedy to skoro świt biegłam na pole aby narwać świeżych truskawek. Piękne jest wspomnienie przebijających się przez drzewa czereśni promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne! Tortownica o śr. 24 cm 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju Kujawskiego 300 g truskawek 100 g czereśni Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy partiami do margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy

VioletoweKucharzenie