przekór mojemu detoksowi. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy wpis Was nie odstraszy od przygotowania tych Babeczek. Dodałam do nich co prawda cukier, ale słodkiego smaku dodaje im marchew, czekolada i karob. Sama miałam ochotę na zjedzenie kilku na raz - aby móc się podzielić nimi z innymi, skończyłam na 2. Czy Wam również uda się powstrzymać żądze? Zapraszam na Marchewkowe babeczki(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka proszku z chleba świętojańskiego (można zamienić na kakao) 180 g startej marchewki (2 średniej wielkości) 100 g cukru 60 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej i wlewamy mleko - mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę, cukier dodajemy karob i proszek do pieczenia, łączymy a następnie wsypujemy do płynnych
Słodkie Przyjemnościmożna byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki : 4 białka ok 70 g cukru ( nie cała miarka) 4 żółtka 150 g gorzkiej czekolady 4 żółtka pół szklanki soku z kawałkami malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Białka ubijamy, gdy będą sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy na puszystą, jasną pianę. Następnie(...)białek dodajemy żółtka i łączymy za pomocą łopatki. W kąpieli wodnej ( miska nałożona na garnek z gotującą się wodą) rozpuszczamy kawałki gorzkiej czekolady (około 2 minut, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną. Masę przelewamy do dużej, prostokątnej
Słodkie Przyjemnościcały dzień na powietrzu (świeżym powietrzu) i dużo fizycznej pracy, ale te minusy są również plusami, prawda? Dziś taka mała namiastka lata - Krem truskawkowy z czereśniami i wiórkami białej czekolady. Jest prosty, szybki i bardzo owocowy. Jego podstawą jest frużelina truskawkowa, więc nusi być pyszny. Lubicie? Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej(...)wody pół szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny szklanka czereśni wiórki z białej czekolady Sposób przygotowania: Do garnuszka wrzucamy umyte truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy d momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do truskawek razem z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną w łyżeczce wody. Śmietankę ubijamy gdy będzie sztywna
Słodkie PrzyjemnościJakiś czas temu (chyba na jakiejś imprezie) jadłam bardzo smaczne, kruche i wielkie (!) ciasteczka z kawałkami czekolady. Smakiem przypominały pieguski, ale wyglądem amerykańskie ciasteczka. Pomyślałam, że jakoś nie widzi mi się płacić tyle za kilka ciastek (cena była dość wysoka) dlatego postanowiłam przygotować je sama w domu. Zadanie nie należało do najprostszych, ponieważ, nigdzie w sieci nie było, podobnego przepisu(...)przez kilka dni, ale po co, jak można zrobić nowe? :) Składniki : 120 g masła 100 g cukru 240 g mąki pszennej 1 szklanka mleka w proszku 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady żółtko łyżka mleka 2 łyżki wody Sposób przygotowania: Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko. Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając
Słodkie Przyjemnościprzekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Składniki na krem z białej czekolady : 80 ml mleka 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii) 100 g masła 60 g białej czekolady 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g migdałów Sposób przygotowania(...)wodnej. Masło wrzucamy do miski i ucieramy, następnie stopniowo dolewamy ostudzone mleko - stopniowo, aby masło się nie zważyło i roztopioną w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzoną biała czekoladę Do tak przygotowanej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia
Słodkie PrzyjemnościJesienią czas na ciasteczka! takie na jeden raz, z czekoladą i ... dynią? Tak! Koniecznie :) Jedliście kiedyś takie małe żółte cudeńka? Swój niepowtarzalny smak i kolor zawdzięczają oczywiście dyni, której o tej porze roku po prostu zabraknąć nie może. Lubię eksperymenty, a w związku z tym, że zostało mi trochę dyni, postanowiłam, że przygotuję jakieś ciasteczka z jej dodatkiem. Bałam(...)jesienne. Śmiało, częstujcie się :) Składniki : 200 g masła 150 g cukru 200 g musu z dyni 400 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu cynamonowego 100 g czekolady Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka
Słodkie Przyjemnoścismakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :) Składniki : Przepis na 12 szt. 30 g orzechów laskowych 20 g orzechów włoskich 120 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady(...)Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu całkowitego połączenia się składników. Orzechy łuskamy i drobno kroimy, a następnie wsypujemy do masy czekoladowej. Gotową masą wypełniamy upieczony spody tartaletek. Odstawiamy do całkowitego
Słodkie Przyjemnościtotalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się idealnie do dekoracji(...)gdyż w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtu. Zapraszam po przepis i życzę udanych wypieków! Składniki: 220 g miodu tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) 80 g cukru pudru kostka dobrej jakości masła 600 g mąki 70 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kardamonu pół łyżeczki imbiru łyżka ekstraktu pomarańczowego 2 jaja szczypta
Słodkie Przyjemnościcoś podać. Postanowiłem, że zrobię drugi raz w życiu fondanty czekoladowe. Za pierwszym razem wyszły niemal w punkt; czas pokaże co będzie tym razem. Działamy - dwie 100g gorzkie czekolady min. 70% - 50g mlecznej czekolady - 0,5 szklanki mąki tortowej przesianej x2 - laska wanilii - starta skórka świeżej pomarańczy, lub dla odważnych, maleńka szczypta chilli - 3 całe jaja - 2 żółtka - szklanka cukru(...)pudru - gorzkie kakao - 140g masła - mięta świeża - truskawki Przygotowujemy 6 kokilek. Smarujemy je masłem i oporuszamy dokładnie kakao. Wstawiamy je do lodówki. Masło z pokruszoną czekoladą topimy w wysokim garnku i dodajemy ziaren wanilii. Odstawiamy. Ubijamy wszystkie jajka na gładko i powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Przekładamy masę jajeczną do większego najlepiej szklanego naczynia, dodajemy schłodzoną masę czekoladową delikatnie
BaRepastrudno, lubię kaczkę i jeszcze przed świętami ją kupiłem, zamroziłem i teraz ją zjem! Powiecie, że mono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;D Działamy: -kacze udka -dwie pomarańcze -majeranek -gorzka czekolada -porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone -małe jabłko -imbir -sól, pieprz -oliwa -sok z cytryny -woda gazowana -masło -gorzka czekolada -czosnek Kaczkę nacieramy marynatą z oliwy, soli, pieprzu(...)podlewamy jeszcze odrobiną wody gazowanej. W rondelku karmelizujemy dwie łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy. Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem rzepakowym, solimy i pieprzymy
BaRepaskandyzowanej mieszanki skórek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej * kilka kropli olejku waniliowego beza * 3 białka * 20 dag cukru pudru * 5 dag wiórków kokosowych polewa czekoladowa * 10 dag mlecznej czekolady * 5 dag gorzkiej czekolady * 1 i 1/2 łyżki oleju Sposób wykonania Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości. Powstałą masę wymieszać z serem (można mikserem), dodać ubitą pianę z białek(...)zrezygnować, ale wtedy trzeba nieco wydłużyć czas pieczenia samego sernika, aż będzie z wierzchu złotobrązowy) Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wyjąć z formy i polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wymieszaną z 1 i 1/2 łyżki oleju. Dowolnie udekorować
Mix smakujajka * 10 dag cukru * 1 cukier wanilinowy * 7 łyżek maki ziemniaczanej * 7 łyżek mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka gotowej masy makowej * 12,5 dag czekolady mlecznej lub deserowej * 6 dag cukru pudru * 15 dag masła lub margaryny Sposób wykonania Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dospać cukier i cukier wanilinowy.Następnie(...)stopni ok. 12 min. Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć. Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć. Roladę po wierzchu
Mix smakuciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g białej czekolady połamanej w drobne kawałki Opcjonalnie: kwaśne owoce lub dżem Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę. Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy(...)szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce. Pieczemy ok 45 minut. Na wierzchu robi się pyszna skorupka. Najlepiej smakuje z filiżanką
Kulinarna rozmowamasła klarowanego ok.pół szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni) 1 jajo 5 łyżek żurawiny (suszonej lub świeżej) pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wiórków kokosowych *Możecie również przyrządzić podstawowe ciasteczka dyniowe, nie dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik(...)gałkę w misce. W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj. Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj. Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj. Piecz ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasteczka będzie czysty. Ciasteczka po upieczeniu powinny
Gotowanie to kochaniekońcu mogli nacieszyć się wszystkimi wnuczkami. W dzień wyjazdu wstałam raniutko i przyrządziłam moje ulubione ciasteczka, mocno kakaowe. Część zrobiłam z piankami ( z tego przepisu ), zamiast zwykłej czekolady użyłam jednak takiej z piernikowo-śliwkowym nadzieniem i okazało się to strzałem w dziesiątkę! Część zrobiłam z M&M'sami i cieszyłam się jak dziecko, kiedy natrafiłam na jednego lub kilka(...)razem, pałaszując ciasteczko. To chyba najlepsze ciastka kakaowe, jakie istnieją. Wielkie, baaardzo mocno kakaowe, z nutą czekolady, która rozpływa się w ustach... Już jedno ciasteczko zaspokaja nawet największy głód słodyczy. Jadąc do Dziadków zawsze staram się przywieźć coś upichconego i później wymieniam się przepisami i uwagami z moim Dziadkiem, który, nie tylko według mnie, jest najlepszym kucharzem świata. Tym razem
Gotowanie to kochanie