wanilią szczypta soli Składniki mokre: 1,5 szklanki maślanki naturalnej 2 jajka 6 łyżek oleju i dodatkowo 1,5 szklanki borówek amerykańskich jedna polewa z białej czekolady jedna polewa z ciemnej czekolady Przygotowanie: Mąkę przesiewany do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i sól. W drugiej misce łączymy ze sobą rozbełtane jajka, olej(...)minut - do czasu aż muffiny się zarumienią i delikatnie popękają a sok z borówek będzie z nich wypływał. Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej czekolady. Smacznego
Taste TherapySkładniki: 15 dag masła, 15 dag czekolady, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 4 łyżeczki kakao, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 jajka, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 170 ml mleka Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę siekamy na kawałki. Do jednej miski wkładamy mąkę, proszek(...)pieczenia, kakao, sodę, kawę (kawę trzemy w rękach na pył), cukier, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem. Sypkie składniki mieszamy z czekoladą i skórką pomarańczy. Masę jajeczną dolewamy do produktów sypkich i mieszamy drewnianą łyżką delikatnie kilka razy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej kładziemy po 2 czubate łyżki ciasta. Pieczemy około 25 minut
Pobite gary Barbaryłyżeczka mielonego imbiru, 10 dag mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając(...)ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem
Pobite gary BarbarySkładniki: biszkopt: tabliczka gorzkiej czekolady, szklanka mleka, 2 szklanki mąki, szklanka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 1 i ½ szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 jajka, ½ szklanki oleju, szklanka kwaśnej śmietany 12% . masa kokosowa: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 20 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 10 dag wiórek kokosowych. Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki(...)truskawkowe. Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę Jajka ubijamy mikserem na jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wlewamy śmietanę i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przestudzone mleko z czekoladę, miksujemy. Wsypujemy sypkie składniki
Pobite gary Barbaryrazem zrobiłam ciastka bez mąki na otrębach pszennych i owsianych . Pyszne dietetyczne ciasteczka polane czekoladą . Składniki na ciastka Pszenno - owsiane 3 szklanki otrębów owsianych 1 szklanka otrębów pszennych 200 g śmietany 18% 6 łyżek miodu płynnego 2 jajka 3 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka cynamonu 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki błonnika kakaowego Dodatkowo: czekolada 200 g Wykonanie ciastek Pszenno - owsianych Do misy wsypujemy otręby owsiane i pszenne . Dodajemy jaja i śmietanę i płynny miód. Wsypujemy sodę i proszek do pieczenia . Dodajemy cynamon. Wsypujemy wiórka kokosowe Dodajemy
Różowa kuchniamikserem i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Jeśli masa nie jest wystarczająco dla nas słodka, można dosypać cukru pudru. Masa śmietankowa: 250 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru czekolada gorzka 70% lub więcej owoc granatu 1-2 łyżeczki żelatyny lub opakowanie śmietan-fixu Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i żelatyną. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać(...)budyniową i poukładać na niej kawałki ananasa. Można równie dobrze wymieszać go z masą. Następnie przykryć warstwą herbatników również skropionych herbatką/sokiem. Przykryć warstwą śmietanki. Dodatkowo zetrzeć jeszcze trochę czekolady i obsypać pozostałym granatem i/lub ananasem. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Karczma Honoriettymargaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki szczypta wiórek kokosowych Przygotowanie: Suche składniki wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć jajko i pozostałe składniki. Wyrabiać(...)zamknąć w lodówce na noc, by nie kusiło. Ostatni etap jest najłatwiejszy, aczkolwiek też wymaga odrobiny cierpliwości. A mianowicie, podgrzewamy kremówkę, aż zabulgoce i wrzucamy do niej kostki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i dekorujemy wiórkami. I teraz najsmutniejsza chwila, albowiem znów musimy schować do lodówki, na jakieś 2-3 godzinki
Karczma Honoriettyczubate łyżki przyprawy korzennej - 1 płaska łyżka kakao - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka wody (do rozpuszczenia w niej sody) Dekoracje: - jedno białko - szklanka cukru pudru - pół tabliczki czekolady W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier, miód i przyprawę. Mieszamy na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kakao(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni na ok. 10 minut (w przypadku cieńszych pierników trochę mniej). Do udekorowania użyłam lukru i rozpuszczonej czekolady. Lukier otrzymujemy poprzez utarcie białka jajka z cukrem pudrem. Powinien on być dosyć gęsty, nie może spływać z pierników. Najlepiej nakładać go przez strzykawkę lub przez stożek zrobiony z papieru
two broke sistersniespodzianka bez okazji :) muffinki czekoladowe z kremem malinowym Czego potrzebujemy? Muffinki - 170g masła - 2 jajka - 150g cukru (można eksperymentować z mniejszą ilością) - 100 ml mleka - 200 g czekolady (wedle gustu, ja wykorzystałam gorzką) - 30 g kakao - 170 g mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 120 g malin (mogą być mrożone, a kiedy(...)nieosiągalne, to można spokojnie zastąpić je konfiturą malinową dobrej jakości) - 250 g serka mascarpone - 200 g naturalnego serka kanapkowego (typu Almette) - ewentualnie cukier puder do dosłodzenia Przygotowanie: 1. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, ich wielkość zależy od upodobań. Ja zawsze zostawiam trochę większe kawałki, żeby były wyczuwalne w upieczonych muffinkach. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki
two broke sisterswiem jak Wy, ale ja płatki CiniMinis omijam szerokim łukiem dla swojego dobra, bo uwielbiam je jeść „na sucho” i pochłaniam ogromne ilości. Składniki: na „białą czekoladę” 150 g cukru pudru 150 g masła kokosowego 170 g mleka sojowego w proszku 100 ml mleka sojowego reszta batonika: 200 g najzwyklejszych płatków kukurydzianych (kupuję zawsze(...)najtańsze bo tylko one nie mają zbędnych dodatków w postaci dodatkowego cukru, E itd.) 2-3 łyżki cynamonu 100 ml syropu z agawy 50 g masła kokosowego Przygotowanie: „Czekoladę” przygotować w kąpieli wodnej: masło kokosowe rozpuścić stopniowo dodawać wymieszane mleko w proszku z cukrem pudrem przesiewając je do masła. Cały czas mieszać. Po uzyskaniu idealnie gładkiej, kremowej konsystencji
greenscarfBardzo smaczne lody, z wyczuwalną nutą białej czekolady. Delikatne i kremowe, bez jajek. Podałam je na imprezie, także zniknęły w oka mgnieniu ;) Oblewaliśmy nowy biznes naszych przyjaciół, którzy dzięki http://erabox.pl/szafka-pracownicza , szybko uwinęli się z wyposażaniem nowego lokum ;) Kolejnym razem pokażę Wam ciasto, które na tę okazję zrobiłam, a teraz jeszcze raz zapraszam na lody :-) Składniki: 250 ml mleka(...)śmietany 30% 50 g cukru 100 g białej czekolady Do rondla przełożyć mleko, cukier i połamaną czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z zimną masą czekoladową. Masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalnika i co 30 minut, 4-5 razy wyjąć i wymieszać. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewylodówce dłużej niż 24 h, bo znika w oczach, taki jest pyszny :) Piekłam już go kilka razy w tym miesiącu, tym razem pokusiłam się o małe zmiany, mięta i czekolada, która idealnie opadła na dno. Nie miałam wystarczająco sera białego, więc dodałam mascarpone wyszło świetnie. Mięta jest lekko wyczuwalna, nadaje całości świeżości, jeśli chcecie bardziej miętowy dodatkowo możecie dodać(...)serka mascarpone 60 ml syropu miętowego barmańskiego 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie pokrojona na drobne kawałki czekolada deserowa 1 garść wystarczy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt długo, żeby
Blondynka Gotujeformy o średnicy 18 cm, mocno docisnąć i włożyć do lodówki. Masa kawowa: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 300 ml śmietany 30% 200 g białej czekolady maliny Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, następnie krótko zmiksować ją z zimną kawą. Dodać przestudzoną(...)płynną czekoladę, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia EwyJuż Wam tłumaczę skąd takie połączenie. Zacznę od początku. Wszystko zaczęło się od piwa typu angielski porter, które to świetnie komponuje się z deserami kawowymi, piernikami i gorzką czekoladą. Jako, że zwykłe brownie to dla mnie nic odkrywczego postanowiłam wypróbować przepis, który już od dawna chodził mi po głowie i był tak absurdalny, iż musiałam go wypróbować(...)łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością
Mango Papajaa.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: - 150 gram mąki krupczatki - 150 gram mąki pszennej - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy(...)surowego ciasta, tworząc okienka. Można posmarować je jajkiem, ale nie trzeba. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zarumienienia (10-15 minut). Składniki na krem: - 300 gram białej czekolady - opakowanie mascarpone Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone. Wypełniamy kremem okienka lekko przestudzonego ciasta. Zdobimy przed zupełnym ostygnięciem, aby dekoracja
Życie zamknięte w smaku