łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka rozpuszczalnej kawy 3/4 szklanki śmietanki kremówki 20 dag masła - miękkiego 50 ml rumu dodatkowo: 150 ml marmolady morelowej orzechy do dekoracji(...)mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy na 30 minut
Bon Appetit Małgorzatyjest inny i czasem trzeba zrobić kilka prób. Ale jak wyczujecie ile czasu powinno się piec na pewno się uda :) Składniki: 6 dag masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (następnym razem dałabym 3/4 tabliczki albo dodałabym łyżeczkę kakao) 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki mąki tortowej, przesianej Czekoladę i masło(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pamiętajmy by salaterka nie dotykała wrzącej wody. Dwa jajka i dodatkowe żółtko ucieramy mikserem z cukrem. Do żółtek wlewamy bardzo wolno czekoladę i wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek. Moje foremki miały 8 cm średnicy. Piekłam w 190 stopniach z termoobiegiem 11 minut. Następną porcję piekłam 9 minut i było zbyt
Bon Appetit Małgorzatyjednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na waflach :) Składniki: 2 opakowania prostokątnych wafli 2 puszki masy krówkowej (u mnie jedna kakaowa i jedna orzechowa) 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady słoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki) bakalie (suszone morele, orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa) 2 łyżki masła 2 łyżki śmietanki kremówki Wafle(...)smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i masła. Pamiętajmy, że miseczka nie może dotykać wrzątku. Polewamy czekoladą wafle, następnie posypujemy bakaliami. mazurek na andrucie
Bon Appetit Małgorzatypieczenia na krem: 300 g masła 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie opakowanie ) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka na polewę: 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki masła 2 łyżki śmietanki kremówki Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas(...)zagotowujemy z cukrami i następnie studzimy. Masło ucieramy, dodajemy do niego chłodne już mleko, dalej ucieramy. Na końcu wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tak by salaterka nie dotykała wrzątku). Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż i przekładamy mlecznym kremem. Na końcu polewamy
Bon Appetit Małgorzatyserków ostrowia. Następnym razem zrobię z nich deser. Love :D Składniki na krem: 4 serki ostrowia (po 120 g) 300 g śmietany 18 % 4 śnieżki 1 tabliczka gorzkiej czekolady Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao 2 łyżki oleju 3/4 szklanki białego cukru 1 łyżeczka proszku(...)iasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy: Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę. Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :) ciasto z kremem z serków ostrowia
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka rozpuszczalnej kawy 3/4 szklanki śmietanki kremówki 20 dag masła - miękkiego dodatkowo: pół szklanki mielonych orzechów włoskich Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, dodając(...)pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cm Krem: Miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady dodając po 2 łyżki kremówki (aż do zużycia całości). Na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Finał: Na pierwszy
Bon Appetit Małgorzatyciasto: 200 g mąki 140 g zimnego masła 70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki na polewę: 5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy) 3 tabliczki czekolady białej 150 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła 1 garść fiołków Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki(...)pieczemy spody przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i masło.Mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie dodajemy dżem jeżynowy albo malinowy. Gotową masę wylewamy na spody. Mazurek pozostawiamy
Bon Appetit Małgorzatykawa jest w sam raz , żeby sobie poprawić humor przy natłoku prac i obowiązków...uff...byle do wee kendu ... Składniki: 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kostki czekolady mlecznej 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika cukier do smaku wrzątek Sposób przygotowania: 1. Do kubka lub filiżanki dajemy kawę i przyprawę do piernika. 2. Do wrzątku dodajemy kostki czekolady i podgrzewamy(...)czekolada się rozpuści. 3. Czek oladowym wrzątkiem zalewamy kawę z przyprawą, całość mieszamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. 4. Popijamy gorący na pój. Smacznego
Kuchnia domowa AniBardzo fajne wilgotne muffinki. Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami. Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 kostki masła 2 czubate łyżki dżemu wiśniowego 2/3 szklanki wydrylowanych wiśni (świeżych lub z syropu) 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 jajka 1 niepełna szklanka mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Masło(...)roztopić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, dżem, jajka, sól, dokładnie wymieszać. 2. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, a na końcu wsypać wiśnie. 3. Ciasto przelać do foremek do ok 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180 st. C. 4. Po upieczeniu i wystudzeniu można je polać roztopioną czekoladą lub polewą
Kuchnia domowa Anisody * 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj ) * 1 szklanka mąki żytniej * około 2 szklanek mąki pszennej * woda dodatkowo: * 1 słoiczek powideł śliwkowych * 150 g gorzkiej czekolady * 2 łyżki oleju roślinnego Wykonanie: Zagotować wodę. W 1/2 szklanki wrzątku zaparzyć herbatę - pozostawić do wystygnięcia. W zimnej herbacie rozpuścić sodę. Miód z cukrem utrzeć do białości. Dodać esencję herbacianą(...)pieczenia blachę i piec w 180 stopniach C przez 20 minut. Upieczony blat piernikowy, przekroić na trzy równe części. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Piernikowe blaty przełożyć powidłami śliwkowymi. Czekoladę rozpuścić, dodając olej roślinny, w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać piernik. Wierz piernika można udekorować bakaliami lub orzechami. Smacznego
kolorowotorcikowoDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki 20 dag masła 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania(...)się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa śliwkowa: 40 dag śliwek bez pestek 2 łyżki powideł śliwkowych 4 kostki czekolady gorzkiej 200-250 ml wody 5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowego laska cynamonu gwiazdka anyżu laska wanilii skórka otarta z cytryny Po przyprawy i bakalie zapraszam do sprawdzonego
Apetyczna babeczkabrązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej mlecznej czekolady 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) lukier plastyczny czarny i biały (oczy) czerwone cukierki M&Ms (noski(...)sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i starte jabłko. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki
Smakowity Blog Kulinarnypatelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki
kulinarnyswiatdomiTaki sernik można zrobić z serków homogenizowanych, z jogurtu czy kremówki, z owocami lub bez, z galaretką- co kto lubi :) Mój sernik jest na spodzie z płatków owsianych z czekoladą, z kremową i mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny! Polecam! Spód*: * płatki owsiane- 300g * masło- 100g * czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką) * kakao(...)cukier trzcinowy drobny- 3/4 szklanki * wanilia- cała laska * żelatyna- 1 łyżka + 3 łyżki wrzątku * borówki- 250g Dodatkowo: * Płatki migdałów- garść Spód: Przygotować tortownicę o średnicy 20cm. Połowę płatków zmiksować. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze wszystkimi płatkami. Tortownicę posmarować masłem, posypać kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą. Schłodzić w lodówce. Sernik: Płatki migdałów
Kraina Miodem Płynącatruskawki oraz crunchy, ale równie świetnie będą się nadawać inne owoce i pokruszone ciastka. Musicie, koniecznie, musicie zrobić ten deser, będziecie zachwyceni!!! :) 3 porcje o pojemności pełnej szklanki: * czekolada mleczna- 80 g * kremówka- 150 g * truskawki (świeże lub mrożone)- 150 g * crunchy- 9 łyżek Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki(...)ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, aż do połączenia się składników. Truskawki zmiksować. Na dno pucharków wsypać po 3 łyżki crunchy, wylać mus czekoladowy, a na górę zmiksowane truskawki*. Ozdobić kleksem bitej śmietany. Podawać lekko schłodzone. Smacznego! :) * jeżeli zależy Wam na idealnych wizulanie 3 warstwach deseru, to radzę Wam nie sugerować się warstwami na zdjęciu tylko trzymać się kolejności
Kraina Miodem Płynąca