cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna(...)wyjmiemy patyczek ma być suchy. Ciasto studzimy całkowicie. Następnego dnia, ciasto kroimy na 3 lub 4 warstwy. Każdą warstwę smarujemy marmoladą z pigwy. Całość polewamy polewą z czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej). Dekorujemy białą polewą z białej czekolady. Proste? A nie mówiłam;-))) Piernik po zastygnięciu polewy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce na dwa dni. ;-) Czekamy
SMYKWKUCHNIWspaniałe, kruche CIASTECZKA z " niebiańską" BIAŁĄ czekoladą , dla której zrbiłabym wszystko.Mogę się powstrzymać od słodyczy , ciast i ciasteczek , ale kiedy mam w domu zapas czekolady , znika jak mydlana bańka.Po CIASTECZKACH też szybko słuch zaginął. Ciasto: **************** 30 dag.mąki 20 dag.masła 10 dag.cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli 1 biała czekolada ******************************* Na stolnicę wsypać(...)cm.grubość, wykrawać ciastka foremką.Jedne wycinać w całości , a w drugich zrobić witrażyk (okienko) jakąś mniejszą foremką.Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , smarować CIASTECZKA i skleić je razem.Posypać całość cukrem pudrem , ale nie musowo.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwodze fantazji i stworzyłam nowy tort:). Dzisiaj przepis na smaczny, bardzo czekoladowy tort z żurawiną. Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru(...)orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 6-7 łyżek wody 150g suszonej żurawiny
Mała Cukierenkamniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżki wody i tyle oleju 35 g startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady Przygotowanie : Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem, kakao i czekoladą. Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i nadal chwilkę miksujemy. Dodajemy składniki suche(...)grube plastry i wykładamy pozostałą masę Górny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą noc. Polewa 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek mleka 1 łyżka masła Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy ciasto. Przepis stąd
Proste Potrawymadame Paulmier była wcześniej kucharką Stanisława Leszczyńskiego i to on jest autorem legendarnej receptury magdalenek. Moje magdalenki w świątecznej odsłonie, pachnące przyprawami korzennymi, z nadzieniem z powideł śliwkowych, oblane czekoladą i udekorowane posypkami zasługują na zaszczytne miejsce wśród bożonarodzeniowych smakołyków. Składniki: 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 125 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników(...)łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe 100 g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej posypki dekoracyjne (kamyczki czekoladowe, maczek truskawkowy, kuleczki zbożowe w czekoladzie) Przygotowanie: Dokładnie miksujemy jajka z cukrem. Wciąż miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnymakowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki olejku(...)migdałowego Białka oddzielić od żółtek, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Dodać masę migdałową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową
Domowa cukiernia EwyW moim rodzinnym domu nie ma tradycji jedzenia kapusty z grochem, za to u mojego Męża już tak :) Trzeba się więc dostosować i dogodzić Małżonkowi, choć
Kuchnia w czekoladziedoczekać, by zobaczyć miny bliskich, gdy zobaczą kalendarze ze swoimi zdjęciami z ostatniego roku ;) Aby osłodzić sobie i Wam ten czas oczekiwania, przygotowałam smakowite ciasteczka. Korzenne, z dużą dawką czekolady. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Niemal identyczne jak te w wersji czekoladowej , jednak dużo bardziej aromatyczne. Polecam :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 50 g miękkiego masła 50 g cukru(...)jajko 100 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika cukier puder do obtoczenia ciasteczek Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek
Domowa cukiernia Ewywszystko. Nie jest to typowy fit czy dietetyczny przepis. Poszłam na spory kompromis w kwestii składników, dlatego niech to będą słodycze od tzw. wielkiego dzwonu. Podstawę stanowią twaróg i czekolada. Jeśli wasz ser okaże się zbyt suchy, możecie dolać więcej mleka. Jeśli z kolei będzie zbyt mokry, musicie po prostu lepiej go odsączyć z serwatki. Co do czekolady(...)było się pomęczyć! Są delikatne, nie za słodkie, ale też nie za bardzo gorzkie, lekko jagodowe. Składniki (ok. 20 sztuk wielkości orzecha włoskiego): 400 g twarogu półtłustego 100 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao) 2 łyżki ksylitolu spora garść jagód 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao +2-3 do obtoczenia kulek 1. Twaróg odsącz z serwatki - wyłóż
Powiedz dietom niePyszne, meeega czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz. Dla wszystkich wielbicieli czekolady, będzie to nie lada gratka. Moi czekoladoholicy mlaskali z zachwytu... Przepis na te ciasteczka znalazłam tutaj Z podanych składników wychodzi ok.50 sztuk pełnych czekolady łakoci... :-) Składniki: - 2 szklanki* mąki pszennej, dałam 375g mąki orkiszowej typ750 - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli - 115g masła - 3/4 szklanki* kakao(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1,5 szklanki* drobnego cukru np. trzcinowego lub ksylitolu - 1/3 szklanki* maślanki (dałam domowy kefir z grzybka tybetańskiego) - 2 szklanki* czipsów czekoladowych (dałam pokrojoną drobno czekoladę deserową i część mlecznej) * szklanka 250ml Roztopić masło i wlać gorące do misy miksera, dodać kakao i zmiksować na gładką masę. Dodajemy cukier, maślankę (kefir), ekstrakt z wanilii i dokładnie
Smaczne ZdroweNie wiem jak u Was, ale u mnie na wigilijnym stole zawsze pojawiał się ugotowany kompot z suszu. Ugotowany oczywiście przez Mamę, bo jakby inaczej :) Ten
Kuchnia w czekoladziePropozycja na pyszny budyń dyniowy który możemy podać dzieciom i nie tylko podczas zabawy z okazji Halloween. Budyń jest prosty w przygotowaniu, ma delikatnie słodki smak a dodanie gorzkiej czekolady rewelacyjnie dopełnia smak deseru. Dodam jeszcze że budyń ma bardzo ładny kolor:). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 800 ml budyniu 500 g obranej dyni 600 ml mleka(...)cukru brązowego lub białego 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej) 20 g masła dużą szczyptę cynamonu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady szczypta soli do wody Link do filmu z przygotowania: Budyń z dyni https://www.youtube.com/watch?v=JEM2bqQI5LA Przygotowanie: Najpierw przygotuję dynię: Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych. Obraną dynię kroję na mniejsze kawałki
Uwaga Babcia Gotujewyszło dokładnie 32) 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 100g wiórek kokosowych (+ wiórki do obtaczania kulek) 2,5-3 wafle tortowe 30 obranych migdałów 3 kostki białej czekolady 2 łyżki mleka Migdały zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać z brązowej skórki (łatwo schodzi). Masło z cukrem pudrem i jajkiem utrzeć na puszystą masę(...)Wsypać wiórki, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Czekoladę z mlekiem - rozpuścić w kąpieli wodnej. (Miskę z połamaną czekoladą i mlekiem - ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Do masy dodać pokruszone wafle tortowe i formować kulki - umieszczając w każdej z nich migdał. Wszystkie kuleczki (po kolei
Di gotujeCo prawda ciasteczka robiłam w tamtym roku, ale nie wiem czemu nie dodałam przepisu :) Mam nadzieję, że teraz ustalając świąteczne menu skorzystacie z tego pomysłu
Kuchnia w czekoladziemasła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe 2 szklanki soku pomarańczowego 1 galaretka(...)pomarańczowa ponadto: 20 dag biszkoptów pół tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Łączymy z ciastem. Ciemny placek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy q 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania
Pobite gary Barbary