czekolada - 27946 przepisów (strona:463/1864)

wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 214

sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, truskawki świeże 1 kg, czekolada gorzka Goplana 60% 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata wsypać mąkę krupczatkę(...)piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec około 40 minut, sprawdzić patyczkiem środek ciasta czy upieczony, zostawić do wystudzenia w kapieli wodnej roztopić czekoladę gorzką Goplana, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę czekoladę rozsmarować na tarcie, poukładać gęsto truskawki, zostawić do zastygnięcia czekolady przed podaniem posypać tartę pudrem cukrem - tarta jest obłędnie smaczna

W Mojej Kuchni Lubię
Tort waflowy- „Pischinger” 198

Czyli tradycyjny nadziewany wafel :) Chyba każdy w dzieciństwie zajadał się tymi pysznymi, czekoladowymi wafelkami. Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag śmietanki 10 dag orzechów włoskich 1 opakowanie andrutów okrągłych Składniki na lukier: 8 dag czekolady lub kakao 4 łyżki śmietanki Wykonanie: Czekoladę rozdrobnić, dodać cukier, śmietankę i masło po czym wymieszać i zagotować. Następnie(...)wsypać zmielone orzechy i gotować do uzyskania gęstej masy. Przestudzić i smarować andruty. Czekoladę na lukier rozpuścić na wolnym ogniu, wymieszać ze śmietanką i również mieszać do uzyskania gęstej masy. Gorąca masą oblać dokładnie tort i wyrównać boki

Tradycyjna Kuchnia
Trufelki czekoladowe 168

Słodkie czekoladki na Dzień Kobiet :)  Składniki: 10 dag masła 10 dag gorzkiej czekolady 5 dag mlecznej czekolady 10 dag cukru pudru Kakao do posypania Wykonanie: Czekolady roztopić w kąpieli gorącej. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodawać stopniowo rozpuszczone czekolady cały czas miksując.  Wstawić do lodówki aby masa zgęstniała. Silikonową foremkę oprószyć kakao, wypełnić gęstniejącą masą, ugnieść

Tradycyjna Kuchnia
Polewa czekoladowa w WERSJI LIGHT na mleku kokosowym 155

Prosty, ekspresowy, dwuskładnikowy przepis na pyszną, gładką polewę czekoladową. i co najważniejsze: DIETETYCZNĄ! Zazwyczaj w domowych przepisach na polewy głównym składnikiem, obok czekolady jest śmietanka lub masło! to istna bomba kaloryczna! Możemy zastąpić ją mleczkiem kokosowym, które podobnie jak masło czy śmietanka doda polewie elastyczność i delikatną strukturę. Składniki polewy: 125 ml mleczka kokosowego 125 gram czekolady deserowej(...)najwyższej zawartości kakao) Wykonanie polewy: Mleczko zagotować, zalać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, przed smarowaniem ciasteczek schłodzić w lodówce

Tradycyjna Kuchnia
Babka serowo- czekoladowa 158

Babka w nieco odmiennej odsłonie :) Składniki: 85 dag chudego twarogu, 3 jajka, 2 ¼ czekolady deserowej ciemnej, 2 ¼ czekolady deserowej białej, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, suszone skórki z pomarańczy do formy. Wykonanie: Formę wysmarować tłuszczem i posypać obficie  mielonymi skórkami  z pomarańcza. Ser zmielić, utrzeć z jajkami  i cukrem. Następnie masę podzielić na pół. Czekolady połamać(...)rozpuścić na parze oddzielnie. Połowę masy serowej wymieszać z ciemną czekoladą, a drugą połowę z jasną. Ciemną masę serową wlać do przygotowanej formy i przykryć jasną masą serową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu ciasto przestudzić i odstawić do następnego dnia w lodówce

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowy deser czyli chcę słodkie słodkie słodkie 162

Dziś dzień kiedy mam nieposkromione parcie na żarcie!!!;o jak już pisałam, karmel, czekolada, karmel, czekolada, orzechy i jeszcze raz karmel! ale jestem twarda! poszłam jednak na pewne ustępstwa, zamiast obiadu zafundowałam sobie zdrowsza wersje sycącego ekspresowego deseru ;) Składniki (wszystko na oko,jedna porcja-tyle ile damy rade zjeść;p): twaróg sernikowy President 4% tłuszczu daktyle suszone orzechy nerkowca, kilka(...)sztuk 2 kostki ciemnej czekolady z tagatozą ekspandowane ziarno orkiszu domowe masło z orzechów nerkowca syrop z agawy Sposób przygotowywania: Ser dosładzamy wg. smaku syropem z agawy w kielonku układamy kolejno ser > ziarno orkiszu > ser > daktyle > ser > masło orzechowe > ziarno orkiszu > orzechy > pokruszoną czekoladę SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rolada w kropeczki z musem czekoladowym i nektarynką. 183

Rolada w kropeczki jest efektowna i na dodatek pyszna. Kremowy mus z czekolady rozpływa się w ustach  i jeszcze ta nektarynka. Wszystkim domownikom rolada smakowała ;) Składniki: masa dekoracyjna:   40 g miękkiego masła   40 g cukru pudru   40 g mąki 1 białko   1 łyżka kakao biszkopt: 3 jajka   50 g cukru   40 g mąki(...)ziemniaczanej   40 g mąki pszennej   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   szczypta soli mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 90 g czekolady gorzkiej Goplana 1/3 szklanki cukru pudru 1 nektarynka Przygotowanie: Wykonujemy masę dekoracyjną  Masło ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy białko jajka, mąkę, kakao i dalej miksujemy aż całość będzie jednolita. Blachę o wymiarach 32x22 wykładamy

Symfonia smakowa
Rabarbarowe Oczarowanie 257

wody, 4 łyżki cukru, Masa kakaowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła 1,5 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu. Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady białej, 4 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz po jednym żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną(...)jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe.  6. Czekolady rozpuszczam z 2 łyżeczkami mleka nad kąpielą wodną (każdą osobno). Na wierzchu ciasta robię z czekolad esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orkiszowe ciasto z kremem z ricotty oraz galaretką i truskawkami 206

jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki) 1 opakowanie galaretki(...)spód tortownicy, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz formy). Biszkopt pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż, tworząc dwa blaty. Krem Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem wody kokosowej oraz whiskey. Następnie studzimy czekoladę. Ricottę ubijamy i dodajemy po jednej łyżce rozpuszczonej czekolady. Wykończenie ciasta Pierwszy blat układamy na talerzu

Mango Papaja
Makowe Pappardelle z sosem czekoladowym z gorgonzolą i orzechami włoskimi 213

Makowe Pappardelle i wytrawny sos czekoladowy o konkretnym i aromatycznym smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka(...)sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej, marki Goplana Przygotowanie: Makaron: 1. Blat oprószyć mąką. 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec  z wgłębieniem  na środku, do którego należy dodać jajka  i oliwę

KreatywnePiny
Czekoladowe ciasto Earl Grey 407

jajka 150g ciemnego cukru Dark Muscovado 100g jasnego brązowego cukru 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 120g gorzkiej czekolady 3 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany Krem: 4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 100ml wrzącej wody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g(...)gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Dodatkowo: Kolorowa posypka cukrowa     Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą. 2. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i odstawić herbatę do przestygnięcia

Mała Cukierenka
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 464

budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej Cukierenki Pana Tomka M., dziękuję:) Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt(...)proszku bez cukru 4 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej 200g suszonych śliwek bez pestek około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem) Polewa: 200g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 125g masła lub margaryny 1 galaretka wiśniowa w proszku   1. Śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić je na co najmniej 1 godzinę (jeśli użyjemy

Mała Cukierenka
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 474

Tort upiekłam na szóste urodziny wnusi.  Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki. Więc taki jest smak tego tortu, truskawkowo kokosowo czekoladowy.   Wszystkim bardzo smakował, więc podzielę się z Wami przepisem.   Może ktoś się skusi? Jeśli tak to będzie mi bardzo miło;) Jednocześnie zapraszam na trwający konkurs, do wygrania przepiękny serwis(...)czekoladowy  Łyżeczka proszku do pieczenia    Blat kokosowy:  3 białka  10 dag cukru  15 dag kokosu drobnego    Masa:  3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag)  400 ml śmietanki 30%  25 dag mascarpone  15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę  Dodatkowo:  Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia

Takie tam pichcenie
Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką 182

porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 50 g jagód/borówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko- wymiary około(...)szerokość 1-1,5 cm długość 2-3 cm wysokość 1 mm;  należy odczekać aż czekolada ostygnie, a następnie delikatnie odkleić chipsa od papieru. 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: 1. Śmietankę podzielić na 2 części. 2. Do połowy śmietanki dodać roztopioną czekoladę i whisky. Dokładnie wymieszać. 3. Jagody podgrzać na patelni z wodą

KreatywnePiny
Tort delicja pomarańczowa 219

opakowania galaretki pomarańczowej 2 pomarańcze Krem 250 serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej np.waniliowej Polewa 100 g ciemnej czekolady 2 łyżki śmietanki 36 % Najpierw przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy(...)możemy wlać jej płynnej. Gdy lekko stężeje wlewamy ja na biszkopt. Układamy pomarańcze pokrojone w kawałeczki. Ciasto umieszczamy w lodówce i czekamy, aż galaretka całkowicie zastygnie. Teraz zajmujemy się czekoladą. Rozpuszczamy ją i mieszamy ze smietanką. Najlepiej rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i w szklanej miseczce. Śmietane kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser i mieszamy razem z cukrem i miałką

Z Kuchni Do Kuchni