Mazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą Forma o średnicy 28 cm Na ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g masła roślinnego 3 żółtka 1 płaska łyżka śmietany 9% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki fruktozy szczypta soli Na wyłożenie: 250 g konfitury(...)truskawek Stovit 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody 1 okrągły wafel (średnica około 30 cm) 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła śmietankowego 1 łyżka kakao ulubione bakalie do dekoracji Mąkę mieszamy z fruktozą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło
peggiwkuchniustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą lub dżemem i udekorować. Taki kolorowy mazurek będzie na pewno ładną ozdobą stołu. A co do tego konkretnego ciasta to smakuje trochę jak snickers- łączy w sobie orzechy, kajmak i czekoladę(...)Polecam zwłaszcza wielbicielom tego popularnego batonika. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na wierzch: 75 g czekolady z orzechami 2 łyżki mleka 2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki kolorowych żelek Mąkę, sól i cukier puder przesiać na blat. Dodać żółtko, masło i wszystko razem najpierw posiekać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzekoladowe ciasto brownie bounty to ciasto dla smakoszy czekolady i kokosu jak również batoników bounty. Uwielbiam takie dobrocie, a mocno czekoladowe brownie to najlepsze lekarstwo na poranną chandrę. Brownie to kaloryczna bomba! Jedna kostka tego ciasta z pewnością zaspokoi pragnienie niejednego czekoholika. Brownie to ciężkie, lekko ciągnące ciasto idealne do niedzielnej kawy. Resztę zabieram jutro do pracy. Ciasto brownie Składniki(...)kwadratowa foremka o boku 20 cm Brownie 100 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 % kakao 100 g mlecznej czekolady 180 g masła 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka 230 g brązowego cukru 90 g pszennej mąki Masa kokosowa 250 ml skondensowanego mleka, słodzone 100 g kokosowych wiórków ½ łyżeczki kokosowej mąki 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki Ganache 100 g czekolady
codojedzeniapłatków czekoladowych z nadzieniem (u mnie Figuraki Choko z Lubelli) lub ciastek czekoladowych 80 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego 220 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mleka 4 żółtka 2 jajka niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 10 pralin orzechowych (Wawel) Beza: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru(...)gorzkiej czekolady 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Płatki śniadaniowe zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Czekoladę roztopić z mlekiem i ostudzić. Praliny pokroić w grubą kostkę. Żó łtka i jajka utrzeć z twarogiem i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz stopioną czekoladę
Czerwień i błękitwiadomo z czego... Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych 100g margaryny zwykłej 50g gorzkiej czekolady Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu z czernic Masa jabłkowa: 4 jabłka(...)malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą). 2. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone
Kuchnia w czekoladziewzględu na jego masę i trudność w przenoszeniu użyłam blachy i folii aluminiowej. Wyszło smacznie, a w czasie jego pieczenia mogłam poddać swoją nózię ćwiczeniom. A na deser była "Czekolada" :) Składniki (na 2 porcje): 3 ziemniaki 4 spore pieczarki ok. 50 g sera z niebieską pleśnią ok. 15 ciemnych oliwek kilka ząbków czosnku łyżeczka węgierskiej ostrej papryki w proszku sól(...)ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche i Johnnym Deppem powstał na podstawie książki Jaoanne Harris "Czekolada" . Film uwielbiam i oglądam bardzo często, więc znam dialogi niemal na pamięć. Co do książki na razie mam mieszane odczucia. Trzeba tu wspomnieć, że film przedstawia tylko ogólny zarys historii
Weekendy w domu i ogrodziedeser smakiem przypomina budyń czekoladowy, choć jest sto razy lepszy ;) Po ugotowaniu posypałam desery startą gorzką czekoladą, która od razu się rozpuściła, posypałam posypką i podałam z pysznymi paluszkami z otrębami i miodem . Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu... choć również można zjeść na zimno :) Paluszki są produktem ekologiczny, posiadają certyfikat BIO z dodatkiem miodu i otrąb. Stanowią(...)dietę i zdrowie. Osobiście jestem wielką fanką paluszków na słodko, ale jeśli preferujecie paluszki wytrawne to również znajdziecie duży ich wybór tutaj Składniki: 500 ml mleka, 70 g gorzkiej czekolady, 1 jajko, 25 g cukru, 20 g mąki kukurydzianej, do ozdoby :starta czekolada gorzka, białe serduszka, paluszki z otrębami i miodem Przygotowanie: Połowę mleka podgrzewamy z kawałkami gorzkiej
Aga w kuchniZapraszam na gorącą gorzką czekoladę z mlekiem sojowym. Czekolada jest niezwykle gęsta, a malutki marshmallow dodają jej smaku i słodyczy. Ja lubię wersję dość gęstą. Wolicie czekoladę bardziej płynną dodajcie po prostu więcej mleka. 5 minut pracy i niezapomniane chwile dla podniebienia. 1 tabliczka czekolady 1 szklanka mleka roślinnego 2-3 łyżki malutkich marshmallow Czekoladę wrzucamy do mleka
Humanistka w kuchnijajek 1,5 szklanki cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 100g rodzynek Krem: 250g margaryny (np Kasia, Palma) 100g cukru pudru 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka 50g orzechów włoskich mielonych Sposób przygotowania: 1. Placek orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Do piany dodawać naprzemiennie żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz(...)cukrem pudrem, a następnie powoli po jednej łyżce wcierać w masę kwaśną śmietanę. 4. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu śmietanowego- sernik- pozostały krem śmietanowy- placek orzechowy- polewa. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z podaną ilością mleka i smarujemy wierzch placka cienką warstwą. Posypujemy startymi mielonymi orzechami włoskimi
Kuchnia w czekoladzieukochaną osobą. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę, więc będziecie mieli czas tylko dla siebie (lub na wyszykowanie się na bóstwo). Do tego czekoladowa posypka z prawdziwej czekolady i wieczór będzie na pewno udany. Bo wiadomo, że czekolada to niezastąpiony afrodyzjak ;) Babeczki są nie tylko pyszne, ale też i zdrowsze. Do ich przygotowania używamy mąki kukurydzianej i dodałam olej rzepakowy(...)mleka 2 pełne łyżeczki musu jabłkowego (u mnie z cynamonem) 2 łyżeczki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia babeczek czekoladowa posypka (miks smaków, prawdziwa czekolada) lub wiórki mlecznej czekolady Przygotowanie: W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką). Przygotowujemy dwie małe filiżanki
Słodkie okruszkiCZEKOLADOWE BABECZKI Z PŁYNNĄ CZEKOLADĄ - LAVA CAKE Czekoladowe babeczki inaczej „lava cake” z płynną czekoladą w środku – to spełnienie słodkich marzeń każdego ‘czekoladoholika’! Te babeczki są idealne na Walentynki lub deser po romantycznej kolacji we dwoje. Każdy kto je spożywa jest w siódmym niebie! Naprawdę ;) Czas przygotowania: ok. 10 minut. SKŁADNIKI ( na 2 porcje) 50 g masła (+ dodatkowo(...)wysmarowania foremek) 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki gorzkiego kakao do wysmarowania foremek 1 jajko 1 żółtko 60 g cukru pudru (mniej niż pół szklanki) 50 g mąki pszennej (ok. 1/3 szklanki) 1 pomarańcza lub inne świeże owoce PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Kokilki lub foremki (o średnicy ok. 7,5 cm) smarujemy masłem i wysypujemy kakao. W kąpieli
Calzonella.compyszne, a ich wycinanie z foremek jest świetną zabawą dla dzieci . Jak zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciasteczka paleo z foremek – bezglutenowe, bez orzechów, cukru i nabiału, przepis: gorzka czekolada – tabliczka (100 g), co najmniej 85%, najlepiej całkowicie bez cukru olej kokosowy – 1/3 szklanki mąka kokosowa – szklanka miód – 1/3 szklanki jajka – 4 ekstrakt waniliowy(...)łyżka cynamon – łyżeczka Czekoladę i olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej , następnie trzeba je nieco ostudzić, żeby nie wyszła jajecznica po wbiciu jajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz
PaleoSMAKjajka 1 szklanka cukru ( biały, trzcinowy lub pół na pół ) 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 ml mleka 100 -150 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej ( lub mix czekolad ) Wykonanie: Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Przygotować dwa naczynia/miski/ rondelki. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier(...)szybko, przy pomocy widelca mieszamy. Nie mieszamy zbyt dokładnie, tylko tak, żeby mąka połączyła się z resztą składnikw, ale wszelkie grudki w cieście są pożądane. Na koniec dodajemy kawałki czekolady, szybko mieszamy i przekładamy ciasto do foremek, formy wyłożonej papilotkami lub kartonowych pojemniczków na muffinki. Ciasto kładziemy do wysokości 3/4 formy/papilotki. Piec w temperaturze 180 stopni C prze około
kolorowotorcikowoidealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko :) Wszak nie jest to tradycyjny pączek, ale liczy się fakt, iż jest tłusto i słodko! Przygotowanie ich zajmuje niecałe(...)minut- z wykrojeniem, upieczeniem i polaniem czekoladą, czyli ekspresowo- a tyle czasu na pewno wygospodarujecie, nawet po pracy :) Aaa, zapomniałabym- smakują tak wyśmienicie, że kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :))) 12-15 szt.: * ciasto francuskie- 1 arkusz * czekolada biała- 100 g * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką
Kraina Miodem PłynącaSkładniki (na 8 porcji) na ciasto: - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), - 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej (ok. 180g), - 2 łyżki kakao (20g), - 1 łyżeczka sody, - ¼ łyżeczki soli, - 4 łyżki oleju rzepakowego (ok. 40g), - 2 jajka (ok. 120g), - 15 suszonych daktyli (ok. 75 g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - ½ szklanki wrzącej wody. na polewę: - ½ tabliczki gorzkiej czekolady(...)łyżki mleka (ok. 20ml), - 2 kostki czekolady startej na tarce. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z kakao, sodą i solą. 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 3. Miksujemy daktyle na gładką pastę 4. Miksujemy jaja z pastą daktylową. 5. Do masy dodajemy olej i mleko. 6. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy. 7. Ciasto pieczemy w 180ºC przez
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach