innego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę i rum, zagnieść. Masa powinna być lepka na tyle, by kawałek po ściśnięciu się(...)mnie wyszło ich ok. 15 sztuk, były nieduże, tak na 3-4 kęsy. Do rondelka nalaż wody i umieścić na nim miskę, zacząć podgrzewać, a do miski wrzucić połamaną czekoladę, poczekać aż się zupełnie rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Żeby czekolada była bardziej leista, razem z połamaną czekoladą wlać do miski trochę mleka (uwaga, przy wrzucaniu do miski czekolada
Przepysznik - BLW i nie tylkoodpowiadał ....tzn.znalazłam sporo i mam sporo zapisanych do wypróbowania..ale jakoś brak czasu..więc wybrałam ciasteczka szybkie do zrobienia..piekłam je w piątek...ponoć wtedy było święto czekolady ..no i czekolada była...w ciasteczkach ..biała...Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj. Ciasteczka możecie zobaczyć także u .. Joasi , Asi , Danusi , Marzenki , Agnieszki , Iwonki , Danusi(...)mąki pszennej 1 jajko 1/2 kostki miękkiego masła 40 g (torebka) budyniu karmelowego [ u mnie śmietankowy] 1 łyżeczka syropu do deserów -czekolada rum 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka (100g) białej czekolad y Czekoladę posiekać nożem , zetrzeć na tarce na drobne kawałki. Mąkę wymieszać z budyniem (sypkim) i proszkiem do pieczenia, wsypać czekoladę
Moje domowe kucharzenieDziś najsmaczniejszy dzień w roku, czyli Międzynarodowy Dzień Czekolady :) Z tej okazji u mnie bardzo czekoladowo. Zapraszam na muffinki z czekoladą :) Są wciągające :) Składniki: 150 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Obie(...)czekolady drobno siekamy. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z mlekiem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, kakao oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane czekolady i delikatnie mieszamy (masa będzie dość gęsta). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę masy (do wysokości 3/4 papilotki). Mnie wyszło 18 sztuk. Pieczemy
Na Ciasteczkowych PapierachJest tyle pomysłów na muffinki, że często trudno jest się zdecydować, który z nich spróbować. U mnie tym razem są muffinki z kawałkami czekolady i rodzynkami. Składniki: (ja mam foremki silikonowe i mam ich dwie wielkości - duże i małe. Zawsze z takiej ilości składników wychodzi mi 12 dużych muffinek i 10 małych - także można powiedzieć, że jest to przepis(...)pszennej (najlepiej tortowej), 1 szklanka cukru pudru - niepełna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 90g roztopionego masła, 2 jajka, 16g cukru waniliowego, szklanka mleka (250ml), 2. Ponadto: 60g rodzynek, 50g czekolady pokrojonej w drobną kostkę, 50g roztopionej czekolady do polania muffinek, cukier puder do posypania muffinek. Przygotowanie: Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Gdyby
W kuchni u MonikiSkładniki: 1-2 gorzkie czekolady ( w zależności ile miseczek się robi), bita śmietana (można samemu ubić śnieżkę, śmietankę 30% lub użyć gotowej), truskawki, wafelki. Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić. Najlepiej rozpuścić najpierw jedną, a w razie potrzeby dopiero drugą. Przygotować silikonowe foremki do muffinek. Pędzelkiem wysmarować czekoladą foremkę. Włożyć do lodówki do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada zastygnie nanieść drugą warstwę (już(...)grubszą) czekolady. Ponownie włożyć do lodówki. Dwie warstwy powinny wystarczyć by wyciągnąć gotową miseczkę (kubeczek) na deser. Przy wyciąganiu delikatnie najpierw odchylić boki, następnie wypychać od spodu. Gdyby warstwy były zbyt cienkie nanieść kolejną. Do środka szprycą nałożyć bitą śmietanę. Udekorować wafelkami i truskawkami - oczywiście mogą to być zupełnie inne składniki. łanie wyglądają podane na złożonej serwetce w kwiat lotosu
W kuchni u Monikiwaniliowy kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego Polewa: kostka margaryny 7 łyżek kakao 7 łyżek rumu 1/3 olejku rumowego 5 łyżek cukru pudru 1/2 białej czekolady posiekane orzechy do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Orzechy siekamy na drobno i prażymy na patelni.Masło, cukier waniliowy i olejek topimy na niewielkim ogniu ciągle mieszając, aż się wszystko ładnie(...)Cały czas mieszamy na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. W ciepłej polewie zanurzać przygotowane wcześniej i schłodzone wafelki. Pozostawić na stojąco do stężenia polewy, po czym rozpuścić białą czekoladę, polać z jednej strony i posypać orzeszkami
Kuchnia w czekoladziestron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki kokosu, startych(...)rodzynek cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. 2. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej
Kuchnia w czekoladziecukru cukier waniliowy 2x budyń śmietankowy 150ml śmietanki 30% 1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki 50g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 buteleczki olejku śmietankowego 1 granat Polewa: 1,5 tabliczki białej czekolady 5 łyżek mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier oraz roztopione masło. Łączymy składniki i wylepiamy nimi spód tortownicy. Pozostawiamy w lodówce do czasu wylania sernika(...)temp. 160 st C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyciągamy sernika przez ok 30 minut. 4. Jeszcze ciepły sernik polewamy rozpuszczoną z dodatkiem mleka białą czekoladą i posypujemy resztą owoców granatu. Ps. Owoce granatu najlepiej gdy są pełne i osuszone. Starajmy się wyjąć je delikatnie rękami, bo przy potrząsaniu granatu łyżką wydziela się bardzo dużo soku
Kuchnia w czekoladzieNietypowy lecz smaczny oraz szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest ten krem. Polecam do tart, tortów oraz wszelkich deserów. Składniki: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy(...)mięty. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów. Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie
Kuchnia w czekoladziepełne łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa 40g chałwy orzechowej Ponadto: 1 opakowanie ciastek orzechowych Hit 10dkg orzechów włoskich posiekanych 1 opakowanie ciastek oreo 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową w 3/4 szklanki wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. 2. Z pomarańczy wygniatamy sok. Zostawiamy(...)pokruszoną chałwę oraz ostudzoną galaretkę. Masę mieszamy i wykładamy na krem pomarańczowy. Posypujemy drugą częścią orzechów i dociskamy ciastkami oreo. Schładzamy minimum godzinę przed podaniem. Całość polewamy rozpuszczoną białą czekoladą. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziesera białego podwójnie zmielonego 15 dkg masła 4 żółtka 2 szklanki cukru kryształu zapach migdałowy 10 dkg rodzynek 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 2 tabliczki czekolady mlecznej 1/4 szklanki mleka kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe(...)rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki. 5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy. Ps. Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieszklanki mleka 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie śmietany śnieżki 10 kropli zielonego barwnika spożywczego 2 garści zielonej mięty 1 limonka 40 kropli miętowych 1/4 szklanki mleka 2 czekolady mleczne 10 sztuk herbatników Sposób przygotowania: 1. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką(...)masy. Mieszamy. Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. 2. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie
Kuchnia w czekoladziecukier waniliowy garść rodzynek Ciasto serowe: 1 kg sera 1 kostka masła 30 dkg cukru pudru 2 cukry waniliowe 8 jaj 1 budyń śmietankowy 5 dkg rodzynek Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. Ciasto orzechowe: Orzechy zalewamy
Kuchnia w czekoladziejajka 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 8 dkg margaryny np Palmy z murzynkiem 1 mały kieliszek wódki Dodatkowo: 2 tabliczki mlecznej czekolady wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko wymieszać i podgrzać. Pozostawić na 8 godzin do kiszenia. Następnie dać tyle mąki ile przyjmie ciasto(...)rozpuszczenia, a do całkowicie wystudzonego budyniu dodajemy kieliszek wódki, który również łyżką musimy dobrze wmieszać w krem. Placki przekładamy 2 razy kremem, wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polecam dekoracje kwiatowe Różana Kraina
Kuchnia w czekoladzieśmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 1/2 szklanki cukru pudru 350ml lodów pistacjowo- marcepanowych KORAL 1 galaretka agrestowa 2 banany 1 opakowanie ciasteczek orito (kupione w Biedronce) 8 kostek czekolady mlecznej 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Do masy dodajemy ser mascarpone(...)końcu układamy obok siebie ciasteczka i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy deser stężeje delikatnie przekładamy go na deskę, a wierzch dekorujemy rozpuszczoną, ale nie gorącą czekoladą. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie