czekolada - 27946 przepisów (strona:181/1864)

MUS CZEKOLADOWY 286

SKŁADNIKI: - 100 g czekolady deserowej - 100 g czekolady mlecznej - 200 ml śmietany 30% - łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) - 3 łyżki cukru trzcinowego W KĄPIELI WODNEJ ROZPUŚĆ CZEKOLADĘ , w większym garnku nastaw wodę, do mniejszego włóż czekoladę, pamiętaj tylko żeby dno mniejszego nie dotykało wody, bo zrobisz sobie i deserowi kuku :) J EŚLI MUSU UŻYWASZ DO CIASTA zagrzej żelatynę w mikrofalówce(...)rozpuszczenia, jeśli chcesz podać w mus w pucharkach olej żelatynę. UBIJ ŚMIETANĘ NA SZTYWNO , jeśli lubisz słodkie dodaj cukier (ja to pominęłam, nie lubię). Gdy śmietana będzie ubita, a czekolada lekko ostudzona małymi partiami dodawaj czekoladę do śmietany. GOTOWĄ MASĘ MOŻESZ UŻYĆ DO CIASTA ,  lub po prostu podać w pucharkach,  ważne jest aby spędziła około 2 godzin

Kuchnia bezglutenowa Loli
torcik włoskie wspomnienie 453

średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. składniki na masę z białą czekoladą: 100 g białej czekolady 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 250 ml śmietanki kremówki 30% wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w misce nad gotującą się wodą). Dodajemy(...)śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej śmietany z czekoladą dodajemy śmietanę w proszku i ubijamy na gładką masę. składniki na masę z serkiem mascarpone: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 223

mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć)   1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie(...)funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji góra-dół 180oC), aż troszkę się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Polewę z białej czekolady lub czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać do niej barwnik spożywczy i wymieszać. 7. Z ostygniętych ciasteczek wyjmować migdały maczać je z jednej strony w czekoladzie i wkładać

Mała Cukierenka
Pralinki a`la Fererro 1822

taką wersję De Lux :) Tymczasem zapraszam na przepis. Składniki na 14 szt: 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć lub dodać inny alkohol) 125 g czekolady gorzkiej min. 70% zawartości kakao 150 g orzechów nerkowców  lub laskowych 70 g gorzkiej czekolady - do oblania pralinek 30 g mlecznej czekolady - do oblania pralinek Wykonanie: Orzechy uprażyłam na suchej(...)patelni, posiekałam dość grubo, część orzechów posiekałam bardziej. Jedną część, czyli 100 g czekolady rozpuściłam na parze, odstawiłam na bok do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Na końcu dosypałam do masy garść drobno posiekanych orzechów

Blondynka Gotuje
Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy) 388

Pysznie czekoladowe brownie raczej kojarzy się niestety z dużą ilością cukru niż z czymś zdrowym. Czy można inaczej? Można! Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, poprawia humor i koncentrację, zapobiega miażdżycy i nowotworom, więc jeśli pozbawimy ciasto tony przetworzonego cukru i masła... to będzie ono wręcz prozdrowotne :-) Teraz pewnie większość z Was zastanawia się czy takie okrojone z cukru ciasto(...)naturalnie słodkie dzięki daktylom, mocno czekoladowe, z kawałkami chrupiących migdałów lub orzechów. Rozpływa się w ustach a drugi kawałek wcale nie wywołuje poczucia winy ;-) Polecam! Składniki: 330 g gorzkiej czekolady 175 g suszonych daktyli 120 g nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 45 g skrobi kukurydzianej 40 g posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów 3 duże jajka 1 łyżka

maniapieczenia
Torcik kakaowo- śmietankowy z wiśniami i czekoladową koronką 197

Masa: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 0,4 kg wiśni z kompotu lub mrożonych, Czekoladowa koronka: 2 gorzkie czekolady,   Wykonanie: Mąkę zwykłą i ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakaem do miski . W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Jak już je ubijemy dodajemy partiami(...)odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Z papieru do pieczenia wycinamy pasek. Pasek ten musi być wysoki i szeroki tak jak nasz tort ( może być też wyższy).   Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do rękawa do dekoracji tortów

Passion of Cooking
Tiramisu pomarańczowe 169

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} składniki na 3-4 porcje 2 pomarańcze 1 paczka okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany kremówki 30 % połowa tabliczki gorzkiej czekolady połowa tabliczki białej czekolady   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ścieramy skórkę z pomarańczy, a następnie wyciskamy sok do osobnej miseczki. Ubijamy śmietankę na sztywno, międzyczasie roztapiamy białą czekoladą i jak przestygnie stopniowo wlewamy do śmietany. Startą skórkę z jednej pomarańczy łączymy ze śmietaną. Gorzką czekoladę ścieramy na wiórki. Zamaczamy trzy biszkopty w soku pomarańczowym i układamy na dnie

noteskulinarnyfiga
Białka? I co dalej? 212

niezadowolenia z przepisu a z własnych ułomności tzn nie posiadam rozdrabniacza aby zmielić orzechy na pył ;-( więc zastąpiłam orzechy - siekanymi migdałami, figi daktylami, i dałam tylko gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie!  Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność(...)białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi  migdałami 50 g posiekanych suszonych fig - użyłam siekanych daktyli 50 g żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem 250 g serka mascarpone 6 łyżek nutelli 2 łyżki likieru cytrusowego

sierotka maRysia w kuchni
Ciastka czekoladowe z konfiturą dyniową dla Joasi 129

Moja wariacja czekoladowo - dyniowa przygotowana na specjalną okazję, czyli 1 urodziny bloga Joasi  Kuchnia w czekoladzie . Są powalająco słodkie i pyszne, trzymam je w pudełku i po otwarciu zapach jest tak intensywny, że przyciąga moje dzieci jak magnes. Mam nadzieję, że moje jesienne zestawienie czekolady przypadnie Wam do gustu.  Składniki: 40 dag czekolady, u mnie 20 dag gorzkiej(...)jaja 2 kopiaste łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoik  konfitury dyniowej Jak zrobić ciasteczka? 1. W kąpieli wodnej roztapiam 20 dag czekolady z masłem, odstawiam do przestudzenia. Jajka miksuje z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaje roztopioną masę czekoladową, miksuje, a następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wszystko

Apetyczna babeczka
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5485

mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć)   1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie(...)funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji góra-dół 180oC), aż troszkę się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Polewę z białej czekolady lub czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać do niej barwnik spożywczy i wymieszać. 7. Z ostygniętych ciasteczek wyjmować migdały maczać je z jednej strony w czekoladzie i wkładać

Mała Cukierenka
Konkurs na pierwsze urodziny bloga 210

50zł  A także dodatkowo za zajęcie IV miejsca czeka na zwycięzcę nagroda niespodzianka, którą przygotuję ja i wyślę bezpośrednio pod wskazany adres. Co trzeba zrobić? Tematem konkursu będzie CZEKOLADA. Czekam na przepisy wraz ze zdjęciem na pyszności zawierające w swoich składnikach czekoladę. Zaznaczam, że nie tylko słodkości mam na myśli. Chciałabym, żebyście troszkę zaszaleli i zasypali mnie propozycjami

Kuchnia w czekoladzie
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY 192

robię sama. Wiem co jem i to jest najważniejsze. Zero masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia! Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych np.pistacjowych,ziemnych lub migdałów. Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna. Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych(...)czystą ściereczkę i pocierałam aż łuszcząca skórka poodpadała. Zmiksowałam je w blenderze.   Zalałam je połową podgrzanego mleka. Odstawiłam na chwilę, żeby masa orzechowa napęczniała i namiękła. Czekoladę pokroiłam na małe kawałki. W małym garnuszku podgrzałam resztę mleka. Dodałam do niego czekoladę. Mieszałam, aż czekolada się rozpuściła. Masę orzechową przelałam do blendera. Wlałam rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wsypałam cukier. Wszystko

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ 225

Propozycja dla osób lubiących czekoladę. Ja jej słodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny  lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera.  Składniki na ciasto:  175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta(...)soli   Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mocnej czarnej kawy 150 g cukru pudru firmy Kupiec  Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Można też w mikrofali. Utarłam masło z połową (75 g ) cukru. Stopniowo dodawałam żółtka i dalej ucierałam. Wlewałam rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam.  Następnie wsypałam przesianą mąkę

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI 186

Proste i szybkie ciasto czekoladowe. Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały. Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec.   Składniki: 300g gorzkiej najlepiej 70%  czekolady ( trzy tabliczki ) 250g masła (jedno opakowanie) 160g cukru (ja użyłam trzcinowego) 7 szt. jajek 100g migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 laska(...)wanilii szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżki cukru pudru szczypta soli masło i mąka do tortownicy   Zacznijmy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej rozkruszonej czekolady.   Mieszałam aż pięknie się rozpuściła.   Dodałam do rozpuszczonej czekolady masło.   Zdjęłam miskę z kąpieli wodnej, wymieszałam masło z masą   i odstawiłam do ostygnięcia.   Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową

potrawyregionalne
czekoladowy tort na chrzest 197

Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru na przełożenie: 600 ml śmietanki 36% 2 tabliczki dobrej(...)gorzkiej czekolady 2 tabliczki dobrej czekolady deserowej 300 g powideł śliwkowych  do nasączenia: szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy na dekorację: krem maślany  masa cukrowa  Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia