sztuk (foremka 29*34 lub odrobinę mniejsza) 5 białek 140 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 100 g masła 180 g cukru 25 g żelatyny duża łyżeczka kawy sypkiej 300 g czekolady deserowej 50 g białej czekolady Foremkę wyścielić papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Mleko, masło i kawę umieścić w rondelku. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę(...)masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę. Masę przelać do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z foremki i pokroić w prostokąty. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Kawałki pianki smarować czekoladą za pomocą pędzelka i układać na kratce. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Tak samo rozpuścić białą czekoladę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadelikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka kokosu(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże łyżki cukru kostka masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 70 ml likieru jajecznego 1 tabliczka białej czekolady dodatkowo: 2 małe paczki herbatników 2 łyżki kokosu kilka kostek białej czekolady 1/2 szklanki posłodzonej herbaty kieliszek wódki Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoblanych czekoladową masą, nie zostanie przywitany uśmiechem na twarzy. A jeżeli nasze śliwki, prócz czekoladowej polewy, będą miały dodatek krówkowej masy, to uśmiech będzie dwa razy szerszy. składniki tabliczka czekolady (u mnie gorzkiej) 12-13 suszonych śliwek (kalifornijskich lub podwędzanych wg tego przepisu ) 50 ml koniaku na masę krówkową 150 ml słodkiej śmietany 30% 50 g masła 1/2 szklanki(...)wyjmujemy owoce, układamy na pergaminie ( lub aluminiowej folii) i odkładamy w chłodne miejsce, czekając by masa na śliwkach zastygła. Teraz w niewielkim naczyniu, w kąpieli wodnej, roztapiamy tabliczkę czekolady gorzkiej, lub mlecznej. Śliwki pojedyńczo wkładamy do naczynia, pokrywając je z każdej strony czekoladą. Wyjmujemy pokryte czekoladą śliwki i pozwalamy by ta, zastygła na śliwkach. Aby ułatwić sobie
Miód i pieprzPyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła(...)śmietanki 30% Ponadto: masło do wysmarowania formy 500 gram malin Ciasteczkowy spód Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki na zewnątrz. Całość dodatkowo smaruję masłem (dno i boki). Dopiero do tak przygotowanej formy wykładam ciasteczkowy spód, mocno dociskając
Mango Papajasposób im się oprzeć. W dwóch słowach: deser bajka! Umieśćcie go koniecznie na swojej jesiennej liście "must do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru Karmel: 100 g cukru 1 łyżka wody 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła szczypta soli morskiej Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: Spód: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy
Smakowity Blog KulinarnyPyszna i lekka tarta na orkiszowym spodzie z kremem z ricotty i mlecznej czekolady oraz duużą ilością borówek i dodatkową porcją polewy czekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie. Składniki (na formę o średnicy 16 cm): Kruchy spód: 110 gram mąki orkiszowej(...)gram zimnego masła! 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Krem: 200 gram ricotty 50 gram rozpuszczonej mlecznej czekolady Dodatkowo: 150 gram borówek amerykańskich 50 gram mlecznej czekolady 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy, tworzymy kulę i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i umieszczamy
Mango Papajaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka(...)pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak. cukru wanilinowego 150g brązowego cukru 50g orzechów laskowych 50g orzechów laskowych 1 jajko 100g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g masła Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Wykonanie: Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Masło utrzeć na puszystą masę
Kulinarne PrzebojeTarta z białą czekoladą i malibu będzie stanowić idealny deser na każdą uroczystą okazje. Zawsze znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. Składniki na kruche ciasto: 140 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu(...)serka mascarpone, schłodzonego 25 ml malibu 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej Ponadto: 6 łyżek konfitury z czarnej porzeczki startej białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto należy zmiksować. Następnie ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Formę na tartę
Podróż w kulinariadobry, słodki początek tygodnia, c udne połączenie smaków - słodka czekolada i kwaskowa żurawina. Nie wiem jak Wam ale mnie już na myśl przychodzą święta :) Składniki: 1 kg półtłustego twarogu, 150 g cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 2 łyżki budyniu śmietankowego (może też być waniliowy), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona(...)dekoracji, 100 g (tabliczka) czekolady z nadzieniem żurawinowym (może być bez nadzienia), Spód: 200 g jasnych herbatników, 2 łyżki kakao, 100 g rozpuszczonego masła Polewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć
Nie tylko w kuchnidopiero później dobierałam składniki. Wyszło super. Nie ma tu cukru, jedynie odrobina miodu. Słodzenie "załatwiają" owoce zawarte w smoothie, którego dodałam do masy serowej. Koniecznie też użyjcie prawdziwej gorzkiej czekolady. Po pierwsze, to jedyna właściwa czekolada. Po drugie jest dużo zdrowsza od mlecznej. Po trzecie z mleczną czekoladą ten deser po prostu będzie mdły i nijaki. Składniki na 4 porcje(...)180C. Kruszonkę rozsypać po blasze. Piec ok. 20 minut, odsatwić do przestygnięcia. Tuż po upieczeniu masa może wydawać się miękka, ale stwardnieje podczas studzenia. Serniczki 250 g gorzkiej czekolady 350 g śmietankowego serka zmielonego trzykrotnie 100 ml smoothie Marwit owocudo Happy miód według smaku (u mnie niecała 1 łyżka) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Serek zmiksować
Pełny talerzpomysły na torcik dla mamy to serdecznie polecam ten mój.Jest przepyszny.Niesamowicie delikatny,nie za słodki,taki w sam raz.Moja mamusia była nim zachwycona. Biszkopt z kawałkami czekolady: 5-6 jajek szczypta soli 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki pr do pieczenia 3/4 szkl startej na dużych oczkach czekolady gorzkiej(...)Ubić białka ze szczyptą soli,dodać cukier,następnie przesianą mąkę z pr do pieczenia,mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę i delikatnie wymieszać.Piec w 180st C ok 30 Masa śmietankowo-serowa: 1/2 litra śmietany 30 lub 36 % 300 g serka homogenizowanego naturalnego lub śmietankowego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: truskawki czekolada gorzka galaretka truskawkowa biszkopty podłużne Ubić
Niespełnione zdolności kulinarneuśmiech(i piętnaście uścisków) The Black Forest Cake źródło przepisu: 1.SPODY składniki na 1 spód(a my pieczemy 3 więc potrój składniki) 2 jajka 50g mąki pszennej 50g gorzkiej czekolady 50g masła 50g cukru 1/3łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie 1.Roztop czekoladę w kąpieli wodnej (czyli w dużym garnku zagotuj wodę, na nim umieść kolejny garnek(...)garnku mniejszym czekoladę. uważaj by do czekolady nie dostała się ani kropla wody!) Gdzieś w okolicy umieść masło by się lekko ociepliło ALE go nie roztapiaj. 2. Ubij pianę z białek i soli na sztywno mikserem (albo podłap chłopaka/kumpla/współlokatora i zbajeruj by ubił Ci pianę ręcznie) Żółtka zostaw w szklaneczce niech czekają na swoją kolej. 3.Masło zmiksuj
Fiolka w kuchnipszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gr dyni 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju rzepakowego Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 4 łyżki pestek dyni Sposób przygotowania: 1. Dynię obieramy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok 30 minut. Miękką miksujemy na gładkie puree. Studzimy. Białka(...)temp. 180st C. przez ok 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto możemy przykryć folią aluminiową by zbytnio się nie spiekło z wierzchu. Jeszcze ciepłe polewamy roztopioną z mlekiem czekoladą i posypujemy pestkami dyni. Smak dyni wcale nie jest wyczuwalny
Kuchnia w czekoladzieinnego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę i rum, zagnieść. Masa powinna być lepka na tyle, by kawałek po ściśnięciu się(...)mnie wyszło ich ok. 15 sztuk, były nieduże, tak na 3-4 kęsy. Do rondelka nalaż wody i umieścić na nim miskę, zacząć podgrzewać, a do miski wrzucić połamaną czekoladę, poczekać aż się zupełnie rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Żeby czekolada była bardziej leista, razem z połamaną czekoladą wlać do miski trochę mleka (uwaga, przy wrzucaniu do miski czekolada
Przepysznik - BLW i nie tylkoodpowiadał ....tzn.znalazłam sporo i mam sporo zapisanych do wypróbowania..ale jakoś brak czasu..więc wybrałam ciasteczka szybkie do zrobienia..piekłam je w piątek...ponoć wtedy było święto czekolady ..no i czekolada była...w ciasteczkach ..biała...Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj. Ciasteczka możecie zobaczyć także u .. Joasi , Asi , Danusi , Marzenki , Agnieszki , Iwonki , Danusi(...)mąki pszennej 1 jajko 1/2 kostki miękkiego masła 40 g (torebka) budyniu karmelowego [ u mnie śmietankowy] 1 łyżeczka syropu do deserów -czekolada rum 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka (100g) białej czekolad y Czekoladę posiekać nożem , zetrzeć na tarce na drobne kawałki. Mąkę wymieszać z budyniem (sypkim) i proszkiem do pieczenia, wsypać czekoladę
Moje domowe kucharzenie