Makaroniki z czekoladowym ganache. 224jajek) 110 g zmielonych migdałów (migdały Bakalland) 200 g cukru pudru 50 g cukru barwnik spożywczy (w proszku, lub paście) Czekoladowe ganache: 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Wykonanie: Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment
Malinowe Pocałunki
Fiołkowe babeczki. 198łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju 1 jajko Farmio 3/4 szklanki posiekanej czekolady 1/2 szkl plus dekoracja fiołków 1/2 l śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie barwnik spożywczy fioletowy. 1 łyżeczka żelatyny spożywczej. Wykonanie: W jednej misce mieszamy
Malinowe Pocałunki
Liebster Blog Award 260z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/ A oto seria moich pytań: Szarlotka czy tort? Najbardziej zaskakujące danie... Jeżeli stek to jaki? Pierwsze skojarzenie ze słowami "Malinowe Pocałunki"... "Kuchnia" mamy czy babci? Czekolada czy tofu? Pierwsza rzecz jaką robię po przebudzeniu to.... Gdybym był/była rośliną to jaką? Kulinarny idol? "Oddam królestwo za".... Marzenie, które ciężko urzeczywistnić
Malinowe Pocałunki
Makowiec / strucla z makiem. 322luzu. Gotowe makowce układamy na blaszce i pieczemy ok 40 min w temp 190 stopni. Do złotego koloru ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Dekorujemy lukrem, czekoladą.... tak jak lubimy
Malinowe Pocałunki
Ciasteczka wielkanocne. 214ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez ok 10-15 min. Do lekkiego zezłocenia. Dekorujemy według naszego gustu. Może być to czekolada, lukier, ulubione dodatki. Świetna zabawa z dziećmi. One mają zajęcie, a my czas na kawę ;) Mi z resztek ciasta wyszły nawet 2 zajączki. A koszyczek zrobiłam i upiekłam z ciasta
Malinowe Pocałunki
Arbuzowo waniliowy sernik nazimno. 379dziwo mało skomplikowany sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych i galaretki. Forma arbuza bardzo mi się spodobała, bo niebawem sezon na moje uwielbiane owoce. Dodatek czekolady czyni go naprawdę ciekawym. Składnik: 5 opakowaniń serka waniliowego homogenizowanego (każdy po125 g) 3 galaretki arbuzowe Winiary wersja limitowana 2 łyżki żelatyny barwnik zielony kropelki czekoladowe cukier waniliowy/zapach opakowanie po litrowym
Malinowe Pocałunki
Błękitna Helena 249wielką liczbą potraw o nazwie Belle Hélene, jednak na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej i retoromańskiej. Przygotowując
Malinowe Pocałunki
Czernina, czarnina, czarna polewka - na gęsinie 245domu świąteczne danie. Na bożonarodzeniowy rodzinny obiad Babcia kupowała żywą gęś i z jej krwi później gotowała tę zupę. Dzieciom dość długo wciskano bajkę, że to zupa z czekoladą w co dość łatwo wierzyliśmy z powodu koloru i słodkawego smaku. Kiedy jednak prawda wyszła na jaw nie zniechęciło mnie to i dalej czerninę jadam uważając ją za prawdziwy p przysmak
Smaczna Pyza
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 274części i na każdą z nich nakładamy nadzienie (zgodnie z zasadą im więcej, tym lepiej) :) W wykonanych przeze mnie rogalikach wykorzystałam marmoladę, ale możecie ją zastąpić też czekoladą lub owocami, np. cząstkami jabłka. Trójkąciki zawijamy, formujemy rogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Po ostudzeniu obficie posypujemy
Taste Of My Day
Sok z malin na zimę wg przepisu mojej Kochanej Babuni :) 358zachęcać Was do zrobienia soku nie muszę , ale dodam, że w dodatku jest pyszny! Gorąca herbata z cytryną i sokiem z malin jak dla mnie deklasuje kubek najlepszej gorącej czekolady :) Składniki: maliny cukier Wykonanie: Kupujemy kilka pojemników malin, warzymy je i przesypujemy do dużego, szklanego naczynia, najlepiej słoja. Owoce zasypujemy cukrem w proporcji 1:1, czyli na każdy kilogram malin
Taste Of My Day
Sos karmelowy 272Karmel, karmelki, czekolada z nadzieniem karmelowym, cały ogrom słodkości, ciast, kremów z udziałem karmelu to moja zguba! Zguba, z która nie walczę, lecz systematycznie ulegam i dzielę się z Wami przepisem na sos karmelowy :) Składniki: szklanka cukru 200 ml tłustej śmietany (min 30%) 50 g masła szczypta soli Wykonanie: Do rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu
Taste Of My Day
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 214Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły, a Kinga ma ostre
ladykitchen
Muffinki czekoladowe z burakami 258wilgotne, mocno czekoladowe, smaku buraków nie czuć bardzo, jeśli by się nie wiedziało z czym są, to zapewne by się samemu nie odgadło :-). Co więcej mogę powiedzieć, jeśli lubisz czekoladę i/lub buraki, to ten przepis jest dla Ciebie! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Ciasto owsiane z malinami 398szklanki mleka 1 szklanka płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych) 2 łyżki wiórek kokosowych 2 jajka Szczypta soli 1-2 garście mrożonych malin 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50g) ½ szklanki cukru Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej i mieszać mikserem na wysokich obrotach. Następnie dodać mleko. Połączyć ze sobą. Suche składniki tj. mąkę, płatki owsiane, wiórki
Fabryka pomysłów
Szybkie zapiekanki z dżemem 235Mój pomysł na ciepłe śniadanko. Uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodkim, takie jak słone paluszki i czekolada. Dzisiejsze słone serowe ciastka ze słodkim dżemem zainspirowała koleżanka, która podawała kanapki z żółtym serem i dżemem. Kiedyś mnie takie połączenia dziwiły dopóki nie spróbowałam sama. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (mrożone lub domowe) ser gouda lub mozzarella ulubiony dżem (truskawkowy) żółtko
prawdziwe jedzenie