czekolada - 27946 przepisów (strona:1380/1864)

Afrykańczyk 270

przykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta

Ciasteczkowy Potwór
Luksusowy z masą orzechową 179

masę z orzechami.  Na spód kładę placek orzechowy, na to połowę masy, przykrywam plackiem kokosowym, reszta masy, a na górę -placek makowy. Całość polewam czekoladą  i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Składniki polewy wkładam do garnuszka i mieszając podgrzewam, aż połączą się ze sobą

Ciasteczkowy Potwór
Bambo 120

łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia się ze sobą. Nie gotuję. Polewam ciasto i odstawiam by czekolada zastygła

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka imbirowo-cytrynowe 181

gorącej polewie czekoladowej, a część pozostawiłam białą. Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i podgrzewam  mieszając. W gorącej polewie zanurzam ciasteczka do połowy i odstawiam by czekolada stężała

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka owsiane bez pieczenie 178

Masło, cukier i mleko gotuję, dodaję do tego kakao i mieszam by nie było grudek.  Wsypuję płatki zmieszane z wiórkami kokosowymi, dokładnie mieszam za pomocą łyżki z powstała czekoladą i odstawiam by masa przestygła.  Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kulki i układam na desce. Wstawiam do lodówki na ok 2 godz. Po tym czasie przekładam ciasteczka

Ciasteczkowy Potwór
Chlebek watykański 137

szklanki oleju, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamony,              mielone orzechy, 2 jabłka pokrojone w kosteczkę, kawałki czekolady lub inne bakalie. Wymieszać              i piec ok 50 min w 180'C w blaszce do keksu Prawdopodobnie temu, kto upiecze chlebek, spełnią się wszystkie

Ciasteczkowy Potwór
Łasuch 151

spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę

Ciasteczkowy Potwór
Puszek 123

żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Wyłożyć na masę migdałową. Ułożyć biszkopty, ubić drugą śmietanę z cukrem, żelatyną oraz kakao i wyłożyć na biszkopty. Całość można oprószyć startą czekoladą i schłodzić

Ciasteczkowy Potwór
Piankuś wg s. Anastazji 221

dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą na wiórki ciemną czekoladą

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto barbórkowe 166

kolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..."  Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy

In my kitchen
Sernik potrójnie kokosowy 147

góry (nie pieczemy do suchego patyczka). Upieczony sernik schłodzić przez trzy godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc.  Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady; 60 g masła; Wykonanie: Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i polać schłodzony sernik. W moim serniku są jeszcze maliny. Dorzuciłam, bo akurat miałam je pod ręką

In my kitchen
Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami 109

odpestkowanych świeżych lub mrożonych wiśni; 2 szklanki mąki; 1/4 szklanki kakao; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2/3 szklanki drobnego cukru; 100 g gorzkiej posiekanej czekolady; 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego; 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (ja dałam 3/4 szklanki jogurtu); 2 jajka (roztrzepane); Wykonanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim zaś

In my kitchen
Deserek z truskawkami 87

Tyle, że ja zamiast malin wykorzystałam tutaj truskawki. Deserek pyszny i szybki. Polecam! Składniki: 25-30 dkg truskawek; jogurt grecki (lub inny kremowy); kilka ciastek owsianych (użyłam Digestive z czekoladą); 2-3 łyżeczki cukru pudru; Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek, zmiksować razem z cukrem pudrem blenderem. Ciastka pokruszyć. W pucharkach układać warstwy: troszkę zmiksowanych truskawek, trochę jogurtu, trochę pokruszonych

In my kitchen
Szampan i maliny - ciasto 468

wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas nie będzie malutkich pesteczek. 2. Żelatyny

In my kitchen