Składniki: ulubiona kawa ziarnista/mielona, płatki gorzkiej czekolady, śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem, przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon), karmelizowane orzechy laskowe (3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy) Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie
Karczma Honoriettyszparagów. Nie jest to skomplikowana sprawa, ale wymaga odrobiny skupienia. Zatem należy przygotować kąpiel wodną (garnek z wodą, a na niego miskę - jak to się czyni np. przy rozpuszczaniu czekolady). Do miseczki wlewamy 3-4 żółtka i ubijając stopniowo dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko musi być wykonywane energicznie i szybko. Dodajemy też stopniowo tłuszcz. Warto sobie
Karczma HonoriettyJózefów "praski południk", wg którego mierzono czas od XVII w. Rynek Staromiejski j. w. ratusz z XV-wiecznym zegarem astronomicznym Orloj, jego ruchoma część przedstawia pochód 12 apostołów Muzeum Czekolady Ulica Celetna, kubistyczny Dom pod Czarną Madonną j.w. Dom Miejski, to tutaj w 1918 r. ogłoszono powstanie Czechosłowacji przedziwne... zamaskowane wc na monety na środku deptaku w centrum, wygląda
Qlinarnie i Qlinarniezimno Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej farsz: około 300 g malin lub innych owoców jagodowych. * nie miałam ochoty robić kruszonki, ale w lodówce nalazłam jakieś „skitrane”resztki startej gorzkiej czekolady więc je wykorzystałam. Wyrośnięte już ciasto rozwałkowałam na szerokość blachy, przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i robiłam fałdę z ciasta a w „dołek” wrzuciłam garść malin, które posypałam
greenscarfdorwiecie sporą ilość waszych ulubionych spróbujcie koniecznie przygotować je w poniższy sposób. Ja zainspirowałam się smakołykami z Borough Market z tego samego stoiska, na którym spróbowałam tureckich orzeszków w czekoladzie i cynamonie Takie pyszności można było znaleźć na stoisku :) Składniki: 2 szklanki orzechów (włoskich, ziemnych, migdałów - wymieszanych lub dowolnych w tej ilości) 1 łyżka miodu Orzechy podprażyć na suchej patelni
Chocolate Muffin Blogsłabości. Warto wtedy mieć w zapasie coś, co szybko zaspokoi nasz apetyt na słodycze i jednocześnie nie będzie bezwartościową zachcianką. Może to być np. taki prosty, wyglądem przypominający białą czekoladę, deser. Mieszamy, posypujemy bakaliami, mrozimy i gotowe. Idealny na upalne dni. Składniki: Jogurt grecki 400 g 1-2 łyżki ksylitolu/miodu 2-3 łyżki wiórków kokosowych ulubione dodatki - u mnie jagody
Powiedz dietom nieWartość energetyczna: 3630 kJ / 870 Kcal Białko: 21,0 g Węglowodany: 76,2 g Tłuszcz: 51,5 g Słonecznik idealnie pasuje jako dodatek do ciast , karmelizowany następnie polany czekoladą . Przekładamy go na wierzch ciasta i delektujemy się pysznym smakiem . Na pewno wielu z was tak robiło , a potem raczyło swoich znajomych czy rodzinę . Tak więc słonecznik używamy również
Różowa kuchniawybierzecie. U mnie to danie pojawia się właśnie na śniadanie, żeby chciało się wstawać i żeby mieć energię na nadchodzący dzień. Właściwie to podwójnie czekoladowy naleśnik - bo sam smakuje czekoladą a nadzienie z nutelli uzupełnia pełnię czekoladowego szczęścia. No i daje posmak orzechów
Milion Smakówktóry również nasączamy równomiernie ponczem. Wykładamy i smarujemy druga część masy z nutellą. Wykładamy owoce i przykrywamy 3 spodem. Na górze i bokach rozprowadzamy równo białą masę bez dodatku czekolady. Brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami (u mnie jeżyny). Smacznego
ChilliJemymleko kokosowe -120 ml ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki wiórki kokosowe 1/4 szklanki Statyści: Cukier trzcinowy Królewski śmietana kwaśna gęsta palmy wykonane z zielonej czekolady na paluszkach . ........ Wyjrzała przez uchylone okno pełna energii. Przywitał ją ciepły podmuch sierpniowego poranka. Stojąc tak zamknęła oczy i wyobraziła sobie legendarną wyspę na której kapitan Flint
Malinowe Pocałunkikuchnia masłem i tłustą śmietaną płynąca, czyli tym, co tygryski (takie, jak ja) kochają najbardziej. Prezentowałam już na blogu suflet czekoladowy oraz mus czekoladowym, tym razem jednak zrezygnuję z czekolady na rzecz równie doskonałego składnika, jakim jest... wanilia ;) CREME BRULEE Składniki: - 10 żółtek - 1 litr śmietanki 36% - 100 gram cukru - 2 łyżki miodu - 1 laska wanilii - brązowy cukier (do skarmelizowania
Życie zamknięte w smakupodania zrobił na mnie wrażenie - wreszcie jakaś kreatywność! Ktoś zaszalał, zaryzykował! Ciasto czekoladowe bardzo smaczne, zdecydowanie z odrobiną pikanterii za co wielki plus, bo przełamywała słodycz i intensywność czekolady. Sos z marakui i wanilii fajny, leciutki. Chrupiące kwiatki dla rozróżniania konsystencji. Byłaby 10, gdyby nie kawa - kardamon, mięta i czarna, zimna kawa, to zdecydowanie połączenie nie dla mnie
Życie zamknięte w smakuubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Masę wyłożyć na stężałą warstwę wiśniową. Na wierzch ułożyć delicje czekoladą do dołu. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia
Kto ugości moich gości?