słodsze wypieki to polecam dodać miód lub ksylitol. Babka miała być ozdobiona polewą czekoladową, ale gdy już wszystko ładnie piekło się w piekarniku zorientowałam się, że nie mam gorzkiej czekolady! Nie chciało mi się po nią specjalnie iść do sklepu, a po zrobieniu zdjęć babeczka kawałek po kawałku zaczęła znikać, więc stwierdziłam, że już nie ma sensu dorabiać. Jednak bardzo
Healthy food explorermasło orzechowe, a o co je jeszcze urozmaicimy zależy tylko od nas i naszej inwencji. Polecam do nich dodać pokruszone orzechy ziemne, świetnie sprawdzą się też kawałki gorzkiej czekolady. Można do nich dodać naprawdę co tylko się chcę. Ja na pewno jeszcze nie jeden raz je wykonam i na pewno będę kombinować z różnymi dodatkami. Polecam w ciepłe letni
Healthy food explorertłuszczu. Użyłam mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane), ale na pewno dobrze sprawdzi się również mąka razowa lub orkiszowa. Muffinki można również wzbogacić np. o bakalie albo kawałki gorzkiej czekolady. Idealnie sprawdzą się jako szybka i smaczna przekąska nie tylko na diecie ;) Składniki (12 sztuk): 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 4 średnie dojrzałe banany 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie
Healthy food explorerwyglądu przypominają bułeczki a smakują jak chlebek bananowy :) Można je zjeść na śniadanie, najlepiej posmarowane masłem orzechowym lub dżemem. Jeśli ktoś chce to śmiało może je urozmaicić o gorzką czekoladę lub orzechy, ale w takiej prostej wersji też znikają bardzo szybko z talerza i mają swój urok :) Składniki (8 muffinek): 1 dojrzały banan 150 g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu
Healthy food explorermałej formie (średnica 20 cm) i na dwa razy, ale można również zrobić to za jednym razem i przekroić po upieczeniu. Wierzch można też polać roztopioną gorzką czekoladą, wtedy na pewno będzie się bardzo ładnie prezentować. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Składniki: Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli 3 jajka 4 łyżki ciemnego kakao
Healthy food explorerwiśni, świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny ( 4 g ) + 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody Dodatkowo: rurki/wiórki z czekolady do dekoracji Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki folii bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Spód: Ciastka posiekać
Opowieści z piekarnikabądź nie mają czasu na długie przygotowania deseru. A jaki efekt! Zachęcam do wypróbowania ciasta z czerwonej fasoli, które w smaku przypomina klasyczne ciasto kakaowe lub brownie, ale bez czekolady Gotowe ciasto polewam domową polewą czekoladową (z masła, mleka, cukru pudru i kakao), dowolnie można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. A! Jeszcze jedno, takie połączenie świetnie smakuje także
Zasmakuj KuchniMocno czekoladowo malinowy torcik, z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao, wtedy będzie jeszcze lepsze. Lato na deser z dużą ilością malin. Teraz są najlepsze dlatego korzystajcie z ich dobrodziejstwa. ciasto czekoladowe: 130 g maki pszennej typ 500 130 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku
wesoła kuchnialubi naleśników? Ile z nich może powstać wariacji;)) lubię przygotowywać naleśniki na słodko, te z serem, dżemem, rozmaitymi kremami, śmietaną, miodem lub wszelakimi syropami, czekoladą i owocami, także te wytrawne z różnymi serami, grzybami, farszem ziemniaczanym, mięsem. Możliwości jest naprawdę masa! Smażone, zapiekane, w fantazyjny sposób zwijane. Te zawijane w charakterystyczne rulony, trójkąty czy kwadraty. Kocham naleśniki i już! Dziś
Zasmakuj Kuchnitrzeba spróbować i w razie czego dołożyć któregoś ze składników. Ja dodałam cynamonu bo chciałam żeby był mocniej wyczuwalny niż kakao. Moimi dodatkami był słonecznik, płatki migdałów i gorzka czekolada. Na dno każdej foremki nałożyłam właśnie te dodatki i na to wyłożyłam masę. Do danego smaku w foremce dosypałam do masy odpowiedni dodatek. Powiem tak: jeżeli na dnie foremki był
harrisażółtku oraz kakao, a na koniec wlewamy żelatynę i całość mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na frużelinę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto dodatkowo można polać roztopioną czekoladą
Cynamonowe szczęściesmak kawy zbożowej jest dla Ciebie niewystarczający, możesz dodać do niej mleko, cukier, albo wybrać zdrowsze rozwiązanie, czyli osłodzić kawę miodem. Niektórzy dodają do kawy zbożowej kardamon, wanilię, czekoladę, cynamon, czy anyż. Źródło: pixabay.com Przygotowanie kawy zbożowej Kawę zbożową możemy zalać wrzątkiem, a także gorącą wodą. Głęboki aromat wydobędziemy poprzez długie gotowanie kawy na wolnym ogniu. Możemy pić
Jak u mamykremów do kanapek. Jako dziecko, bardzo lubiłam powidło śliwkowe mojej Babci. Później, moja Mama wynalazła gdzieś przepis na domową nutellę ze śliwek , którą nazywano również czekośliwką lub śliwką w czekoladzie . Ja postanowiłam zmodyfikować nieco ten przepis, aby moja nutella śliwkowa była bardziej fit Z podanych przeze mnie proporcji, przygotujecie 3 małe słoiczki tego pysznego smarowidełka. Domowa nutella śliwkowa (wersja
Okiem Blondynki by McBlondiwegański snickers” – słodycz karmelu, orzeszki ziemne, jaglana masa – połączenie to wyjątkowo mi smakowało. Niestety kawiarnia, w której go serwowano, zaczęła modyfikować recepturę – karmel, zamieniono na czekoladę, masa też nieco inna i… czar prysł. Aż mnie korciło, żeby odtworzyć beznabiałowego snickersa w domu – i to koniecznie z daktylowym karmelem. Na podobną recepturę napotkałam u Ervegan
Poezja smakuśmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 250 g herbatników kakaowych Galaretka kawowa: 250 ml zaparzonej kawy naturalnej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka wiśniowa Polewa: 100 g czekolady deserowej 70 ml śmietany 30% łyżeczka miodu naturalnego 50 g dowolnych orzeszków (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto krówkę bez pieczenia z galaretką kawową? Śmietanę ubić na sztywno
Kuchcik gotuje