SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 282zawsze w domu na wypadek np. niespodziewanych gości. Przed podaniem można je przełożyć masami. Przykładowe ciasta z wykorzystaniem ciasta kruchego: 3 - kolorowe ciasteczka Bajaderka Ciasteczka lawendowe Kruche ciasteczka z czekoladą Markizy kokosowe Krakersy z sezamem
Ciastka - domowe słodkości
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 240białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Śniadanlove Autor: David Bez Wydawnictwo: Buchmann, 2016 David Bez nie jest szefem kuchni, ale stał się sławny ze względu na pewien bardzo ciekawy projekt
Ugotowane pozamiatane
SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ 277zamiast piec gotuje się jak budyń, dzięki czemu jest bardzo delikatna i aksamitna. Ps. śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję sernika gotowanego – z karmelem, orzechami, kokosową kruszonką, mleczną czekoladą, chrupiącymi prażynkami … i wszystkim tym, na co Wam tylko przyjdzie ochota! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-24 cm ) MASA SEROWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * masło
Ostra na Słodko
Prosty przepis na babkę wielkanocną 254pieczenia - ucierać Utartą masę przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem Piec w temp. ok. 180*C do zarumienienia, sprawdzić patyczkiem Tę babkę robi się naprawdę szybko, wypróbujcie :) Wierzch udekorowałam białą czekoladą rozpuszczoną w łaźni wodnej. Piekłam w foremce o dolnej średnicy 10 cm, a górnej 21 cm z kominem
Proste Potrawy
Babka wielkanocna - najszybsza! 184taka babka wielkanocna to tylko jedna brudna miska/garnek i umiejętność trzymania miksera :) Polecam przepis zabieganym ;) przypomnę tylko, że jest kaloryczna :D Przygotowując babkę z myślą o oblaniu jej czekoladą i udekorowaniu cukrową posypką zrobiłam bardzo mało słodkie ciasto i tą ilość podaję w przepisie. Dopiero z polewą smaki się równoważą, ale jeśli lubisz znacznie słodsze wypieki to zwiększ ilość cukru
Kolorowy Przepisownik
Miodownik (Stefanka) 333polewy. Gdy polewa jest za rzadka dodaj trochę kakao, jeśli za gęsta - odrobinę więcej mleka. Lekko przestudzoną polewę wylać na ciasto i posypać garścią płatków migdałowych lub startą białą czekoladą (kilka kostek). Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześnie i przechowywać w lodówce. Inspiracja pochodzi z Caketime. Smacznego
Mojewlasne.pl
Kolorowa marchew do obiadu i "Pięć ćwiartek pomarańczy" 203kładła się do łóżka na długie godziny. Dzieci miały wtedy dużo czasu dla siebie, na kino i na spotkania z Niemcami, wśród których wyróżniał się Tomas Leibniz obdarowujący dzieci czekoladą, pomarańczami, gazetami itp. za informacje na temat ludzi w mieście i w wiosce. Tomas podarował Boise zestaw do łowienia ryb i nauczył dziewczynkę łowienia szczupaków. Na punkcie jednego z nich
Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsza babka 295kisiel wiśniowy lub malinowy Dr.Oetker 3 łyżki kandyzowanej mieszanki keksowej-niekoniecznie 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Aromat cytrynowy do ciast Dodatkowo: Lukier lub polewa z białej czekolady Dowolna posypka Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany
Wanilia i Kardamon
Cinnamon & Choco Snails 226muscovado 200 ml ciepłej wody 60 g margaryny bez laktozy (Benecol Classic) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: 15 g cynamonu 1 łyżeczka ciemnej czekolady w proszku 2 łyżki cukru trzcinowego 30 g masła białko do smarowania bułeczek Lukier 1 50 g cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody Na początek należy margarynę rozpuść
Lajtkraft food intolerance
Włoskie śniadanie pełne słodyczy 258podaje się do porannej kawy. Wśród najpopularniejszych past znajdziemy cornetto, czyli w wolnym tłumaczeniu – rożek. Cornetto nie koniecznie musi być nadziewany na słodko. Najczęściej znajduje się w nim czekolada, budyń lub owocowa marmolada, ale zdarzają się też wersje na słono. Poza tym, na włoskie śniadanie możemy zjeść także popularnego również we Francji croissanta. Ciekawsze okazy to crostata – ciasto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
10 przepisów na Babki Wielkanocne 647drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka Wielkanocna z zsiadłego mleka bez cukru 4. Babka serowo- czekoladowa 5. Babka miętowa z czekoladą 6. Wielkanocna babka cytrynowa 7. Babka waniliowa z kardamonem 8. Babka z rodzynkami 9. Babka szampańska 10. Babka drożdżowa z jabłkami
Tradycyjna Kuchnia
Piernik staropolski 176minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu blaty przekładamy powidłami lub marmoladą, cały piernik obciążamy np. grubą książką i odstawiamy na kilka dni by zmiękł. Piernik dekorujemy polewą czekoladową, roztopioną czekoladą lub lukrem. Możemy dodatkowo obsypać go orzechami. By upiec pierniczki dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, wycinamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Smak mojej kuchni
Torcik truskawkowy 180koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wlewamy lekko przestudzoną żelatynę i miksujemy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i ponownie schładzamy. Ciasto przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami lub płatkami czekolady. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni
Szybki piernik 188podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy rózgą do powstania gęstej polewy. Polewą dekorujemy piernik, posypujemy wiórkami czekolady lub kokosu. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni
Cytrynowiec 267cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Na masę
Smak mojej kuchni