czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:35/223)

Koktajl bananowo-porzeczkowy 92

prostu zapominałam. Ostatnio wyhaczyłam na targu niewielką ilość porzeczki. Na razie niewielką, za parę dni szykuję się do zakupu miliona ton – głównie pod kątem nalewki . Nalewki najlepszej na świecie. No nieważne. Póki co, raczcie się koktajlem z banana i porzeczki. Składniki: 400 ml maślanki 2 dojrzałe banany pół szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu (lub więcej) (przepis(...)porcje) Czarną porzeczkę myjemy, oczyszczamy, miksujemy i przecieramy przez sito. Możną ją także po prostu potraktować sokowirówką. Banany miksujemy z maślanką, miodem i porzeczką. Jeżeli chcecie uzyskać taki efekt jak na zdjęciu, zmiksujcie tylko banany z miodem i maślanką, a następnie polejcie całość musem z porzeczki. Artykuł Koktajl bananowo-porzeczkowy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Torcik serowo – porzeczkowy 463

Masa serowa: 0,5 kg białego sera w wiaderku 0,5 litra śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru pudru Mus porzeczkowy: 4 szklanki czarnych porzeczek 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1/2 szklanki wrzątku Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto Dodatkowo: 150ml śmietany

Szalona Kuchnia Eweliny
Piernik przekładany dżemem 181

jajka 3/4 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 1 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody słoik dżemu z czarnej porzeczki* ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki* 100 g czekolady deserowej 2 łyżki słodkiej śmietanki * słoik o poj. 250 ml     Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać

Kolorowa kuchnia Elki
Bardzo proste, domowe ciasto W-Z 158

pół. Formę umyj i ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blachy włóż jeden z biszkoptowych blatów. Rozsmaruj na nim równomiernie dżem porzeczkowy (możesz wykorzystać dżem z czarnej porzeczki lub mieszany – czerwonej i czarnej porzeczki). Na dżem wyłóż bitą śmietanę. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ciasto odstaw na chwilę. Przygotuj polewę. Czekoladę połam Do garnka wlej „chlust

blog.moje-pasje.info
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 177

sarniny wprost stopiło się z aksamitnym Pinot Noir. Słodkie kwiatowe nuty idealnie współgrały z czeremchą i lubczykiem. Kasztan natomiast z delikatnymi, kawowymi półtonami na finiszu. 8. przerywnik: gałęzie czarnej porzeczki, aronia Napar/herbata z gałęzi czarnej porzeczki, słodzona miodem z kulkami tapioki (tu jeden wyjątek, jedyny obcy produkt) gotowanymi w aronii. Nie spodziewałam się, że wywar z gałęzi może

królestwo garów
miodownik świąteczny vel ciasto czeskie 725

mannę, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce ugotowanej kaszy do uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy wlewamy pomarańczówkę, mieszamy. ponadto: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanych owoców czarnej porzeczki polewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa

Domowy Smak Jedzenia
Mini Serniczki z Masą z Czarnej Porzeczki i Czekoladowymi Blatami z Wytłoczonym Wzorem 184

ciasteczkowy do obręczy i do miseczki. Wstawiłam do lodówki. Po około 2 godzinach masa stężała. MASA ŚMIETANOWO - PORZECZKOWY: 125 g serka mascarpone cukier puder 1 łyżka musu z czarnej porzeczki (zmiksowany domowy dżem z czarnej porzeczki) 100 ml śmietanki kremówki 30% Serek, kremówkę  cukier puder zmiksowałam. Miksowałam do czasu uzyskania konsystencji kremu, dodałam mus porzeczkowy i zmiksowałam

Blondynka Gotuje
Tort z masą orzechową 209

razy do roku piekę tort dla dzieci na urodziny, jeden na wiosnę, a drugi na jesień. Tym razem zrobiłam klasyczny biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i masą na bazie masła orzechowego. Bardzo pyszne połączenie. Spróbujcie sami. Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki ciemnego kakao(...)pieczenia Masa orzechowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 200-300 g masła orzechowego (wedle smaku) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo:  dżem z czarnej porzeczki dowolne dekoracje mocny napar z czarnej herbaty, lekko dosłodzony Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, potem po jednym żółtku, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę

Kuchnia domowa Ani
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 210

podgrzanych w mikrofalówce naleśników z nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku na zimno, białe w nalewce. Jest też deser, który łączy je wszystkie razem otulając delikatnym biszkoptem. Klasyczny, letni deser - ponoć jeden z ulubionych deserów angielskiej(...)patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy. Na nadzienie owocowe ok. 500 gr owoców - u mnie 1/4 stanowiły maliny, reszta to równe proporcje białej, czerwonej i czarnej porzeczki ok. 1/2 szklanki cukru (kierujcie się smakiem oraz stopniem dojrzałości owoców) Oczyszczone owoce przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i podlać niewielką ilością wody - kilka łyżek. Trzymać na średnim ogniu

KUCHARNIA
Ciasto Łabędzi puch 512

czerstwego pieczywa, co dla niektórych może być sporym zaskoczeniem :) Łabędzi puch należy do słodko-kwaśnych ciast. Słoki krem równoważony jest przez kwaskowaty posmak czarnej porzeczki. Jeśli wolicie słodkie ciasta, to czarną porzeczkę możecie zastąpić dżemem jagodowym lub borówkowym. Jak dla mnie ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki nieco się już przegryzą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne Przeboje
Fantazja piernikowa 184

szkl. cukru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju z pestek winogron galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 500 ml gorącej wody słoik czarnej porzeczki w syropie ( o poj.300 ml) pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody  6 połówek brzoskwiń

Kolorowa kuchnia Elki
SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ 154

Słodko-słony spód, kremowy ser i kwaskowy sos – SERNIK Z... Artykuł SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Muffinki z porzeczkami - na Dzień Chłopaka 228

zadowolony, gdy dostanie mały słodki prezent, na przykład muffinkę. A jeszcze większą radość sprawi, gdy muffinka będzie personalizowana. Przygotowanie waniliowych muffinek z owocami - ja wybrałam mrożone czarne porzeczki od Poltino - nie zajmie Wam dużo czasu. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, nie potrzebujecie nawet miksera. Zakasajcie rękawy i upieczcie szybciutko te muffiny. PRZEPIS MA MUFFINKI Z PORZECZKAMI (  około(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka maślanki kilka kropli ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy około 80 g mrożonych czarnych porzeczek Poltino Dodatkowo do dekoracji: biały lukier plastyczny czarny pisak spożywczy biała czekolada lub krem maślany Przygotowanie muffinek: W jednej miseczce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem

kolorowotorcikowo
Kompot z Czarnej Porzeczki 193

tknie, ale soki i kompot z czarnej porzeczki wprost uwielbia, pod warunkiem, że żaden owoc nie będzie mu pływał w szklance :) Dostałam zakaz na dodawanie czegokolwiek poza wodą cukrem i porzeczką, więc tak też było. Szału w składnikach nie ma, za to szał w smaku ;) Składniki: 1 woreczek owoców czarnej porzeczki ( ja użyłam mrożonych) cukier - do smaku woda

Blondynka Gotuje
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 207

oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był przygotowany likier. Jeśli nie zrobiliście sobie zapasu własnego likieru porzeczkowego możecie użyć tego ze sklepu, a macerowane porzeczki zastąpić mrożonymi, zwiększając ilość użytego likieru o dodatkowe 50 ml.  Czas przygotowania(...)marchewka,1 łodyga selera naciowego,200 ml bulionu warzywnego,100 ml cassisa (najlepiej domowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego,4 ziaren ziela angielskiego,4 ziarna czarnego pieprzu,2 liście laurowe

SzczyptaSmaQ
Konfitura z czarnej porzeczki 243

ogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do przełożenia ciast. Jest pyszna.   Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Przygotowanie: Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik

Ala piecze i gotuje
Sernik z porzeczkami i borówkami 144

Ostatnio mam straszną ochotę na serniki ;) Tym razem na wierzch dałam orzeźwiające porzeczki i borówki i zalałam je galaretką z czarnej porzeczki. Sernik po schłodzeniu jest idealnym deserem na letnie popołudnie z filiżanką kawy..  Do sernika pyszna kawka w filiżance "Diament Gold" od Porcelany Bogucice .... i czego chcieć więcej? Sernik: 1 kg gotowego sera do serników 100g miękkiego(...)masła 5 jajek 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 szkl czerwonych porzeczek 1 szkl borówek + owoce do dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną

Smakołyki Asi
Herbata rozgrzewająca na zimowe dni 128

Poza tym, jeśli tylko mamy w domu lub możemy kupić: Cytrusy - pomarańcze, grejpfruty  "Suszki" -  suszone jabłka, jagody, czarna porzeczka, maliny, żurawina, wiśnie, dzika róża, kwiat czarnego bzu, suszone liście lipy  Soki - z malin, jagód, czarnej porzeczki, syrop z kwiatów dzikiego bzu Dodatki aromatyczne - goździki, anyż Inne - syrop klonowy, rozmaryn (mam taki plan!), tymianek, rumianek

bistro mama
Deser porzeczkowy 137

serka homogenizowanego, 7 łyżek cukru, 100 g czarnych porzeczek, 250 g czerwonych porzeczek, 1/2 opakowania otrębów granulowanych.  Przygotowanie:     Do zimnego serka homogenizowanego dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy. Porzeczki dokładnie płuczemy i przebieramy. Porzeczki umieszczamy w oddzielnych miseczkach- w jednej czarne, a w drugiej czerwone. Każde zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie rozgniatamy je widelcem. Na dno przezroczystych szklanek rozkładamy po połowie mus z czarnych porzeczek, 2 łyżki serka, mus z czerwonych porzeczek, otręby, serek i otręby

Aga w kuchni
Porzeczkowe ptasie mleczko 71

Ciekawa jestem czy lubicie czarne porzeczki? Ja muszę przyznać, że uwielbiam skubać takie prosto z krzaczka, bardzo lubię też dżem porzeczkowy wykorzystywać w wypiekach bo genialnie przełamuje słodki smak i nadaje ciastom charakteru. W sezonie do wypieków częściej wykorzystuję czerwone, ale po hicie jakim jest przepis na kostkę porzeczkową z pianką na bazie świeżych porzeczek, postanowiłam wykombinować kolejne(...)mieszamy. Wykładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Studzimy Galaretka porzeczkowa: ok 800 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone) 100  g cukru 5 łyżeczek żelatyny Żelatynę zalewamy ok 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Porzeczki zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Następnie blendujemy (można

Cynamonowe szczęście
Piernik z porzeczkami i kremem z kaszy manny 5197

kremem na bazie kaszy manny oraz pyszną masą porzeczkową, która doskonale przełamuje słodycz ciasta swoją nutą kwasowości. Goście byli zachwyceni :) Zamiast kremu grysikowego możecie użyć kremu budyniowego a w porzeczkach pominąć dżem. Jednak dzięki dżemowi, masa nie jest do końca twarda a przyjemnie "żelowa". Najlepiej przed podaniem schłodzić ciasto kilka godzin w lodówce, wówczas bez problemu się kroi(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao Masa porzeczkowa: 500 ml kompotu z czarnej porzeczki wraz z owocami 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe (lub o smaku owoców leśnych) Krem z kaszy manny: 2,5 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru 5 łyżek kaszy

My simple kitchen