fajnie :) Składniki: 100 g startego świeżego imbiru 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu 250 ml wody lód woda gazowana (mocno) Wykonanie: Imbir, cukier, sok cytrynowy i cynamon umieścić w słoiku i zalać wodą. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się cukru, zakręcić słoik i umieścić w lodówce. Po 4 dniach przelać przez sitko do drugiego naczynia. Mieszać
zadanie-gotowaniecukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Woda mandarynkowo - miętowa Woda ogórkowo - cytrynowa Woda ogórkowo - miętowa Woda truskawkowo - miętowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone
Moja smaczna kuchniapołączeniu z bazylią i ciemnym, aromatyzowanym rumem to świetny letni team. I rewelacyjnie zastępuje drinka. Granita to włoski deser – przygotowywana na bazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego lub pomarańczowego. Co ją odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody
Karo in the Kitchenwyraźnymi nutami cytryny, doskonale skomponowane z kawałkami białej czekolady, która rozpływa się w ustach. Czekoladowy aksamit na języku sprawia, że całość jest idealna. Taka, jaka ma być. Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady kuchniasmakow.blogspot.com Składniki na ok. 16 sztuk 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko
Kuchnia smakówmasy dodajemy bulion. I do całości, zaraz po bulionie, 1 szklankę mleka. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną, vegetą. Jeśli ktoś z Was nie ma cytryny, może użyć kwasku cytrynowego. Zapiekankę zalewamy sosem, wstawiamy do gorącego piekarnika. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez ok. 1 godzinę. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis, wykonanie i zdjęcia
Kuchnia smakówszczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ziół prowansalskich sól ---- Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy) - 200g Wykonanie MAKARON gotujemy wg przepisu na opakowaniu. KULKI. Do blendera wkładamy wszystkie składniki oprócz
Apetyt na ZieloneSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, truskawki 25 dag, biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba z białek ubić na sztywno pianę, w osobnym pojemniku żółtka utrzeć z cukrem do białości
W Mojej Kuchni Lubiępalestyńską, gruboziarnistą odmianę. Wy możecie sięgnąć po bulgur i będziecie wtedy bliżsi naszego hasła tygodnia - kasze! Tabbouleh jest daniem lekkim, prostym i doskonałym na upalne letnie dni. Jego lekka, cytrynowa kwaśność świetnie orzeźwia. W prostych daniach bardzo liczy się świeżość i jakość składników. Szczególnie zielona pietruszka, która jest chyba najważniejszym elementem tabbouleh, musi być najlepszego rodzaju. Oliwa - również. Pomidory
zadanie-gotowanieochota na pożywny, ale lekki posiłek Składniki na makaron: 2 szklanki ulubionego makaronu 3 ząbki czosnku pół pęczka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy pół pomidora ( opcjonalnie ) pieprz cytrynowy Przygotowanie makaronu: Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Na oliwie szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę ( jeśli dodajemy ), całość podsmażamy chwilę, dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy i przesmażamy
NiePieprz.plpodsmażaj około cztery minuty - dodaj pokrojonego w paseczki mintaja i podlej winem, gotuj do redukcji alkoholu - całość wymieszaj, dodaj kaszę jaglaną i 170 ml wody, dopraw solą i pieprzem cytrynowym - przykryj pokrywką i gotuj, jak kasza wchłonie płyn, dodaj kolejną porcję wody, kaszę gotujemy do miękkości - na samym końcu dodaj posiekaną pietruszkę, wymieszaj całość, danie jest gotowe Szparagi obierz, utnij
SMYKWKUCHNIgrzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą, bo to ona wytworzy chrupiącą skórkę, a następnie posypujemy równomiernie delikatnie solą i mieszanką ziół, chili i skórki cytrynowej. W plackach robimy palcem wgłębienia – do wysokości połowy każdego placka. Od razu wstawiamy focaccie na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 210⁰C przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę
Karo in the KitchenDelektowanie się nim pod parasolem sprawia wielką przyjemność, polecam! Składniki: 4 łodygi rabarbaru 1 szklanka świeżych truskawek Woda mineralna Cukier trzcinowy do osłodzenia 1 limonka Liście mięty i melisy cytrynowej Kostki lodu Sposób wykonania: Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem wg swojego uznania, wlewamy wodę i zagotowujemy, przecedzamy przez sito, chłodzimy . Napój uzupełniamy w dzbanku wodą
Wanilia i Kardamonżeby zatemperować kilka kostek zwykłej. A jeśli w rodzinie nie zanosi się na żadne powiększanie, zawsze można poczekać na Walentynki, i upiec takie cudeńka dla ukochanej/ukochanego. Efekt murowany! Ciasteczka cytrynowe z lukrem królewskim Składniki: (na 40-50 sztuk) 100 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzemarchewki 1 duża lub 2 małe cebule 1/2 dużego pęczka koperku 1 łyżka masła 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy (kilka ziarenek) Przygotowanie: Kapustę pokroić w paseczki (ok. 1 cm na 4 cm). Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić. Zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać startą na grubych oczkach
Kulinarne Inspiracjejodowaną 17-18 g/kg i ulubionymi przyprawami ilość według uznania. Ja przyprawiałem każdy boczek innymi przyprawami 1.suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2.czosnek świeży,pieprz kolorowy świeżo mielony,pieprz cytrynowy 3.papryka kolorowa płatek,bazylia,oregano,tymianek,czosnek świeży.Ten boczek wędziłem do momentu 60 stopni w środku wyrobu aby był leciutko surowy. Następnie każdy boczek zapakowałem osobno w próżnie można
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.