cytrynowi - 1000 przepisów (strona:25/67)

Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 353

ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy

W kuchennym oknie Ewy
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 140

odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego

kulinarnyJa
Koktajl z melona i kiwi 156

kiwi1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szklanki mleka1/2 cytrynyPRZYGOTOWANIE:Melona i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy pokrojone owoce do blendera. Zalewamy jogurtem, mlekiem i sokiem z 1/2 cytryny. Wszystko razem blendujemy. Smacznego

kulinarnyJa
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 191

łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Ugotowane buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane karczochy i posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mieszamy i przekładamy na talerz. Na koniec posypujemy serem feta. Smacznego

kulinarnyJa
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i boczniakami w kremowym sosie 184

dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną

kulinarnyJa
Koktajl ze świeżych truskawek 199

świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę, cukier, sok z cytryny i lód. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy na gładka masę. Smacznego

kulinarnyJa
Poświąteczny detoks: Napój oczyszczający 233

jednej osoby:2 l wody2 świeże ogórki1 cytryna4 cm imbiru garść liści miętyPrzygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy dwoma litrami wody i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą

My Culinary Art
Sałatka winogronowa z kurczakiem 445

wchłonęły nadmiar soku (na ok. 15 minut). Następnie dodajemy kurczaka, ziemniaki i odsączoną kukurydzę. Dodajemy tyle majonezu, aby składniki się połączyły. Przyprawiamy solą, solidnie pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Sałatka musi odstać co najmniej dwie godziny, aby składniki się „przegryzły”, a najlepiej przygotować ją na wieczór, aby postała przez noc w lodówce. Post Sałatka winogronowa z kurczakiem

Poezja smaku
Polędwiczki w sezamie 174

Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wokół układamy ząbki czosnku i jałowiec. Posypujemy listkami tymianku.Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200°C. Po wyciągnięciu w piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny

Przysmaki Karolki
Grillowany arbuz w miodzie 189

ostatniego w tym roku urlopu, na grilla trafił również arbuz. Smakowita sprawa mówię Wam!Grillowany arbuz w miodzie 8 trójkącików arbuzałyżka miodułyżka soku z cytrynyserek śmietankowy do podaniaSok z cytryny podgrzewamy z miodem i tymże sosikiem polewamy arbuza z obu stron.Arbuza grillujemy z każdej strony

Dzieje kuchennej Wiewióry
WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU 149

Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :)Składniki:po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami 497

skórki otartej z cytryny5 dag migdałów5 łyżek cukru gruby kryształ3 łyżki cukru brązowego1 białkoWykonanie.Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. Piec na złoty kolor w temp.190 stop

Kulinarny karnet Christophera
Moja rybka nie tylko świąteczna 483

Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej

NA MOIM TALERZU
Serniczki truskawkowe w pucharkach 179

docisnąć. Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem.W osobnej misce przygotować sos. Truskawki rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.Następnie na ciastka w pucharkach wykładać kolejno warstwy: serową, truskawkową, serową i  truskawkową. Wierzch deserów udekorować truskawkami

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej 230

wyraźnie wyczuwalną delikatną słodko-ostrą nutą.Mięso dobrze umyć i oczyścić ze zbędnych błon. Musztardę i miód przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć. Dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Mięso pokroić w grube (około 1 cm) plastry. Przełożyć do miski z marynatą, przemieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.Po tym czasie, na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki

Świat Domowej Kuchni