Napój pomarańczowy - doskonale gasi pragnienie. Składniki : 1 duża pomarańcza 1/2 cytryny 150 ml wody mineralnej 4 łyżeczki glukozy Sposób wykonania : Wyciśnij sok z pomarańcza i cytryny. Dodaj wodę mineralną, glukozę i dokładnie wymieszaj łyżeczką. Podawać z chłodzone. Doskonały naturalny orzeźwiający napój
Przepisy i porady kulinarnemleka ( 1 szklanka ) 13 dkg cukru 13 dkg margaryny 4 całe jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego Pięknie wyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg ) 60 dkg marmolady różanej cukier puder ( do posypania ) olej do smażenia około 1,5 l Sposób wykonania : Mleko(...)Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru,sól,cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem
Przepisy i porady kulinarnestudzimy, aby całkiem ostygły. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 5 kg truskawek cukier kryształ kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Borówki myjemy, usuwamy zanieczyszczenia oraz zielone jagody. Wsypujemy do rondla, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Stawiamy na nie duży ogień i zagotowujemy. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy
Przepisy i porady kulinarneokoło 6-7 słoiczków po dżemach 2 kg dojrzałych jeżyn 1 kg cukru 1 opakowanie pektyny do dżemów (30g) kilka kropel soku z cytryny (wg.gustu) Sposób wykonania : Jeżyny oczyścić, opłukać, wsypać do rondla, rozgnieść na papkę. Postawić na ogniu i zagotować. Pektynę dokładnie wymieszać z 1 szklanką cukru. Resztę cukru wsypać do gotujących się owoców, mieszać do całkowitego rozpuszczenia(...)się cukru. Następnie wsypać pektynę wymieszaną z cukrem, ciągle powoli mieszając gotować przez 3-5 minut. Pianę usunąć za pomocą łyżki lub nalewki. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny, wymieszać. Rozlać dżem do czystych słoiczków, zakręcić wieczkami i pasteryzować około 10-15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem z jeżyn jest aromatyczny
Przepisy i porady kulinarne