cytrynowi - 1000 przepisów (strona:17/67)

Pełnoziarniste bananowe ciasteczka z płatkami owsiamymi 188

płatków owsianych 250 g mąki pełnoziarnistej 200 g masła roślinnego 4 banany szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy pół cytryny albo limonki Przygotowanie: Na wstępie ubić na sztywna pianę wodę po ciecierzycy. 3 banany obrać (wiadomo), pokroić w plasterki, zalać zimną wodą i dodać sok z połówki cytryny. Mąkę z proszkiem

greenscarf
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 180

mniejsze upiekłam w  piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować(...)czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo  dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać  sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam  ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04   Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi

Moniki Smakołyki
Zielona sałatka 149

groszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa. Składniki: 4 duże liście sałaty masłowej pół pęczka liści szczawiu cukinia 100g zielonego groszku pęczek zielonych szparagów garść listków bazylii skórka z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez(...)cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy groszkiem i liśćmi bazylii. Oliwę mieszamy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę. Na sałatkę ścieramy skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny

Pyry na Gaz
Pasta z awokado, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 221

Składniki: dojrzałe awokado 5 suszonych pomidorów w oleju puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek  fit GRAAL 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz Tuńczyk odsączyć. Pomidory pokroić na małe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i zdjąć skórkę. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, skropić kilka(...)kroplami soku z cytryny, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie połączyć. Podawać z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Orkiszowa tarta z rabarbarem 165

kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy(...)odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty.   Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte

Mango Papaja
Makaron z boczkiem, szpinakiem i serem z niebieską pleśnią 259

ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju, korzystam(...)patelni - gdy tak się stanie dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser z niebieską pleśnią i dokładnie mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, solimy i pieprzymy. Część boczku wrzucamy na patelnię, część zostawiamy do posypania. Makaron wyjmujemy na talerze. Dodajemy szpinak, posypujemy serem i smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tabbouleh z komosą ryżową 167

wszystkich zbóż. Jest też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Czyli pysznie i zdrowo! Składniki: 1 szklanka trójkolorowej komosy ryżowej 3 duże pomidory 1 szalotka, drobno posiekana sok wyciśnięty z 1 cytryny duży pęczek natki pietruszki pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat  (przepis na baharat) 100 ml oliwy pestki z dużego owocu granatu sól, pieprz(...)wody przez 15 minut. Odcedzamy na sitku i wsypujemy do miski. Pomidory kroimy w drobną kostkę i wraz z sokiem dodajemy do komosy razem z szalotką oraz sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekane zioła, przyprawy i oliwę. Wszystko razem mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z brunatnej ciecierzycy i awokado na bulionie drobiowym 171

działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek ząbek zgnieciony bokiem noża -bulion około litra -sok z cytryny około łyżeczki Bulion doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzanej łyżce oliwy szklimy cebulę, dorzucamy czosnek. Solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy ciecierzycę przepłukaną. Smażymy kilka minut i dorzucamy awokado. Gdy płyny(...)odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Redukujemy płyn i wszystko wrzucamy do gotujące się bulionu. Zostawiamy na wolnym ogniu około 12-15 minut. Miksujemy blenderem podlewając sokiem z cytryny. Opcjonalnie podajemy z liściem czosnku niedźwiedziego i kilkoma kroplami oliwy

BaRepas
Różana owocowa sałatka w melonowych miseczkach 154

zajadania w słoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem. Składniki: 1 melon 300 g truskawek  2 owoce kiwi 150 g jeżyn 1 duży banan ½ średniego granata sok z ½ cytryny 3 łyżki wody różanej Melon przetnij na pół, wydrąż środek tak, aby powstały puste w środku miseczki, które napełnisz owocami. Pestki odrzuć, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż(...)banana obierz i pokrój w plasterki, z granata wydobądź pestki. Wszystkie owoce dodaj do miski z melonem. Jeżyny ostrożnie dodaj na końcu. Skrop całość świeżo wyciśniętym sokiem z ½ cytryny oraz wodą różaną. Delikatnie zamieszaj, aby różany aromat dotarł do wszystkich kąsków. Przełóż do przygotowanych miseczek i podawaj. Możesz udekorować listkami mięty. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Koktajl z mango i kiwi 297

tłuszczu, 49,3 g węglowodanów i 5,2 g błonnika. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 1 dojrzałe mango 1 banan 2 kiwi 1 - 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy owoce ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy pokrojone owoce do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty rozcieńczamy go przegotowaną

W kuchni Katie
Surówka z młodej kapusty 154

surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę(...)drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty

O kuchni z uczuciem
Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka 237

delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki. 800 g filetu z piersi kurczaka 3 ząbki czosnku Przyprawa do kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą(...)kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Mięso podałam z ugotowanymi warzywami

VioletoweKucharzenie
Sałatka śledziowa z ziemniakami 418

marchwi 460g filetów śledziowych Matias 1 papryka 1 lyżeczka cukru 6 lyżek majonezu 1 jabłko 3 jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 3 średnie ogórki konserwowe sok z połowy cytryny 2 czubate łyżki musztardy delikatesowej sól, pieprz do smaku     Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki(...)Ogórki konserwowe pokroić w kostkę (wg uznania można je wcześniej obrać ze skórki). Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać cukier, majonez, musztardę i jogurt, wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem (czasami doprawianie solą nie jest konieczne jeśli słone matiasy nie zostały dość dobrze wypłukane). Smacznego! The post Sałatka śledziowa z ziemniakami appeared

Kulinarne Przeboje
Drożdżówka z serem 241

wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA SEROWA: 500 g białego sera trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru 120 g masła 3 jajka skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny mała łyżeczka olejku pomarańczowego 2 łyżki mąki pszennej 2 garście drobnych rodzynek   CIASTO Mąkę przesiać do miski. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki(...)całkowitego wchłonięcia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny) MASA SEROWA Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Blachę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć

UgotujmyTo.pl
BANANOWY SERNIK 298

SERNIK Składniki: - 2kg bananów - 1 cytryna - 500g twarogu półtłustego - 150g cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy

Mentor Smaku