długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy i ćwiartujemy. Ściągamy skórę z każdej części i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy(...)godziny na niedużym ogniu. Po upływie rzeczonego czasu dorzucamy resztę przypraw, mieszamy i gotujemy aż mięso odejdzie od kości, czyli około 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko już właściwie gotowe. Pozostaje przestudzić wywar, wyjąć mięso i pięknie je posiekać. Gotowe przekładamy z powrotem do garnka, mieszamy z ryżem i podajemy w głębokich talerzach, posypane posiekaną natką
Kuchenna Kontrrewolucyanektaryny, sami dobrze Wiecie, że są bardzo nietrwałe. Upał na zewnątrz, więc dla schłodzenia duszy i ciała powstał cudny koktajl mleczny osłodzony miodem, z dodatkiem nektarynek i odrobiny cytryny. Schłodzony, z kilkoma kostkami lodu, nie za słodki, ochłodził nas pozytywnie. Wyszło pysznie. Składniki: 2 szklanki mleka łyżka miodu ( kto lubi bardziej słodkie można dać 2 łyżki) 6 nektarynek(...)połowy cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników wyszedł mi dobry litr koktajlu. Nektarynki umyć, obrać ze skórek, przepołowić, wyciągnąć pestki. Zmiksować wszystko w malakserze, schłodzić. Można dodać kostki lodu do szklanki. Smacznego
na moim stole...kapusty ,więc trzeba było wykorzystać. Łazanki są zawsze pyszne. Składniki 500 g czerwonej kapusty 200 g makaronu łazanki 200 g surowego wędzonego boczku duża cebula łyżka masła sok z cytryny sól ,pieprz liść laurowy Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy płyn). Makaron gotujemy według(...)osączonej z płynu). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła ,razem z makaronem dodajemy do kapusty. Całość lekko podsmażamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i sokiem z cytryny
R'n'G Kitchenspecjalnej maszyny. Sorbet wyszedł pyszny, a częste mieszanie rzeczywiście rozbija kryształki. Spróbujcie, póki sezon truskawkowy trwa :) Sorbet truskawkowy Składniki: 500g truskawek (po odszypułkowaniu) 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki domowego cukru z wanilią Wykonanie: - Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do naczynia, dodać sok z cytryny, rozdrobnić blenderem na mus - jeśli nie chcemy, aby w naszym sorbecie znalazły się pestki
Smakołyki Berenikicebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół i kurkumy(...)pieprzu pomarańczowego i ewentualnie vegetą. Zagotować. 4. Wrzucić górne części szparagów i gotować jeszcze 5-10 minut, w zależności, jakie szparagi lubimy, ja lubię lekko twarde. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Nakładać do miseczek lub filiżanek, do każdej wkładać po 2-3 główki szparagów, posypać pietruszką, szczypiorkiem i szczyptą gałki muszkatołowej
Kuchnia Prezydentowejnieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek(...)cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków. Schłodzić min. 2 h w lodówce przed podaniem. Resztę nadzienia można połączyć z odłożonymi żółtkami i zużyć jako pastę do pieczywa. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejprzekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado i sokiem(...)cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 45 minut w lodówce. Następnie napełnić farszem połówki jajek, udekorować plasterkami ogórka i listkami czosnku. Podawać natychmiast, ponieważ nadzienie szybko ciemnieje
Kuchnia Prezydentowej150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek konfitury z płatków róż Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy(...)porcje na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym naczyniu, cały czas bardzo lekko podgrzewając (nad garnkiem z gotującą się wodą albo ostrożnie na palniku). Kiedy masa zaczyna gęstnieć i robią się "górki" z piany, dodajemy
les mirabellesświetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu(...)wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować około 10 minut. Gorący syropem przykryć i odstawić na całą dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych słoiczków. rrarossa@gmail.com
RAROSSAsłodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem(...)płynów można dozować wedle uznania w zależności od tego, czy ktoś lubi mniej lub bardziej gęsty sos). Następnie dodajemy chrzan oraz przyprawy a na końcu wlewamy sok z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe pulpety. Piosenka smętna, zamulająca... ale piękna
My simple kitchenfiliżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu(...)łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
kgwjanczeworobienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki(...)dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Zimne wynieść do piwnicy. Po odkręceniu przechowywać
Ala piecze i gotujepietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostki rosołowej bulionu (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) Dodać łyżeczkę koncentratu(...)pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego. Gotować 15 minut , wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki. 4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać do wystudzonego już wywaru. Po wyjęciu , dodać śmietanki 18 volt i wylać na talerz. Do każdego talerza można dodać po 2 przekrojone
upichconaSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata, kakao 3 łyżki, truskawki świeże 1 kg, śmietana 30 % 300 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie
W Mojej Kuchni Lubiępęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem(...)kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać
GRUBY WAŁEK