cytrynowi - 1000 przepisów (strona:16/67)

Mulligatawny (maligetouni) z Indii 226

długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy i ćwiartujemy. Ściągamy skórę z każdej części i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy(...)godziny na niedużym ogniu. Po upływie rzeczonego czasu dorzucamy resztę przypraw, mieszamy i gotujemy aż mięso odejdzie od kości, czyli około 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko już właściwie gotowe. Pozostaje przestudzić wywar, wyjąć mięso i pięknie je posiekać. Gotowe przekładamy z powrotem do garnka, mieszamy z ryżem i podajemy w głębokich talerzach, posypane posiekaną natką

Kuchenna Kontrrewolucya
Koktajl nektarynkowo- miodowy 183

nektaryny, sami dobrze Wiecie, że są bardzo nietrwałe. Upał na zewnątrz, więc dla schłodzenia duszy i ciała powstał cudny koktajl mleczny osłodzony miodem, z dodatkiem nektarynek i odrobiny cytryny. Schłodzony, z kilkoma kostkami lodu, nie za słodki, ochłodził nas pozytywnie. Wyszło pysznie. Składniki: 2 szklanki mleka łyżka miodu ( kto lubi bardziej słodkie można dać 2 łyżki) 6 nektarynek(...)połowy cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników wyszedł mi dobry litr koktajlu. Nektarynki umyć, obrać ze skórek, przepołowić, wyciągnąć pestki. Zmiksować wszystko w malakserze, schłodzić. Można dodać kostki lodu do szklanki. Smacznego

na moim stole...
Łazanki z czerwoną kapustą 151

kapusty ,więc trzeba było wykorzystać. Łazanki są zawsze pyszne. Składniki 500 g czerwonej kapusty 200 g makaronu łazanki 200 g surowego wędzonego boczku duża cebula łyżka masła sok z cytryny sól ,pieprz liść laurowy Przygotowanie   Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy płyn). Makaron gotujemy według(...)osączonej z płynu). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła ,razem z makaronem dodajemy do kapusty. Całość lekko podsmażamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Sorbet truskawkowy 301

specjalnej maszyny. Sorbet wyszedł pyszny, a częste mieszanie rzeczywiście rozbija kryształki. Spróbujcie, póki sezon truskawkowy trwa :) Sorbet truskawkowy Składniki: 500g truskawek (po odszypułkowaniu) 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki domowego cukru z wanilią Wykonanie: - Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do naczynia, dodać sok z cytryny, rozdrobnić blenderem na mus - jeśli nie chcemy, aby w naszym sorbecie znalazły się pestki

Smakołyki Bereniki
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 192

cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół i kurkumy(...)pieprzu pomarańczowego i ewentualnie vegetą. Zagotować. 4. Wrzucić górne części szparagów i gotować jeszcze 5-10 minut, w zależności, jakie szparagi lubimy, ja lubię lekko twarde. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Nakładać do miseczek lub filiżanek, do każdej wkładać po 2-3 główki szparagów, posypać pietruszką, szczypiorkiem i szczyptą gałki muszkatołowej

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane kremem z łososia 203

nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek(...)cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków. Schłodzić min. 2 h w lodówce przed podaniem. Resztę nadzienia można połączyć z odłożonymi żółtkami i zużyć jako pastę do pieczywa. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 187

przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado i sokiem(...)cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 45 minut w lodówce. Następnie napełnić farszem połówki  jajek, udekorować plasterkami ogórka i listkami czosnku. Podawać natychmiast, ponieważ nadzienie szybko ciemnieje

Kuchnia Prezydentowej
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 184

150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek konfitury z płatków róż     Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy(...)porcje na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym naczyniu, cały czas bardzo lekko podgrzewając (nad garnkiem z gotującą się wodą albo ostrożnie na palniku). Kiedy masa zaczyna gęstnieć i robią się "górki" z piany, dodajemy

les mirabelles
SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY 165

świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu(...)wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować około 10 minut. Gorący syropem przykryć i odstawić na całą dobę  w chłodne miejsce. Po 24 godzinach odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych słoiczków. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pulpety w sosie chrzanowym 241

słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem(...)płynów można dozować wedle uznania w zależności od tego, czy ktoś lubi mniej lub bardziej gęsty sos). Następnie dodajemy chrzan oraz przyprawy a  na końcu wlewamy sok z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe pulpety. Piosenka smętna, zamulająca... ale piękna

My simple kitchen
Ciasteczka po Janczewsku 148

filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu(...)łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

kgwjanczewo
Syrop z kwiatów czarnego bzu 193

robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki(...)dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Zimne wynieść do piwnicy. Po odkręceniu przechowywać

Ala piecze i gotuje
Chłodnik z botwinki 213

pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostki rosołowej bulionu (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) Dodać łyżeczkę koncentratu(...)pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego.  Gotować 15 minut , wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki.  4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać do wystudzonego już wywaru. Po wyjęciu , dodać śmietanki 18 volt i wylać na talerz.  Do każdego talerza można dodać po 2 przekrojone

upichcona
pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową... 176

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata, kakao 3 łyżki, truskawki świeże 1 kg, śmietana 30 % 300 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z łososiem i szparagami 227

pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem(...)kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać

GRUBY WAŁEK