kopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy + masło klarowane do smażenia oliwa z pestek winogron do posmarowania dłoni przy formowaniu kotlecików sól himalajska pieprz cytrynowy 4 jajka gotujemy na twardo, 1 zostawiamy surowe Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu z dodatkiem listków laurowych (ja dodaję 1 łyżeczkę masła klarowanego, ale nie jest to konieczne). Odstawiamy(...)pietruszki, surowe jajko i mąkę orkiszową. Mąkę proponuję dodawać porcjami, ponieważ może się okazać, że wystarczą 4 łyżeczki Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy + masło klarowane do smażenia oliwa z pestek winogron do posmarowania dłoni przy formowaniu kotlecików sól himalajska pieprz cytrynowy 4 jajka gotujemy na twardo, 1 zostawiamy surowe Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu z dodatkiem listków laurowych (ja dodaję 1 łyżeczkę masła klarowanego, ale nie jest to konieczne). Odstawiamy(...)pietruszki, surowe jajko i mąkę orkiszową. Mąkę proponuję dodawać porcjami, ponieważ może się okazać, że wystarczą 4 łyżeczki Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym
Szczęśliwa kuchniaskrobi ziemniaczanej 130 g cukru 140 g margaryny 30 g rumu 120 g rodzynek 5 całych jaj 50 g miodu 1 laska wanilii starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Zaczyn: W misce wymieszaj dokładnie mix, mleko, drożdże i miód. Ciasto musi być jednolite i gładkie. Odstaw do lodówki na 4 godziny. Ciasto: W misie miksera wymieszaj mąki(...)odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rodzynki opłucz pod bieżąca wodą. Z wanilii wydrąż ziarenka. Ciasto ponownie umieść w misie miksera. Dodaj ziarenka wanilii, skórkę z cytryny, sól, miód i rum. Wszystko bardo dokładnie wyrób. Ciasto podziel na 2 części i umieść w wysokiej formie. Odstaw do podwojenia objętości. Po około 4 godzinach natnij ostrym nożem wierzch
Kuchnia bezglutenowarecipe in English Karp zapiekany z pieczarkami (8 porcji) Składniki: 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g małych pieczarek 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Przygotowanie: Dopraw dzwonka porządnie solą i pieprzem(...)skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do zamarynowania. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni. Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką. Do patelni po pieczarkach dodaj
karmelowySkładniki: 2 średnie jabłka 1 marchewka długa 1 płaska łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte marchew i jabłko wymieszać, dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać
Przepisy kulinarne babci Antoninymargaryny, 200 g cukru pudru, 1 duże jajko, 600 g mąki, 3 duże łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, ponadto: mąka do podsypania, białka, cukier puder, sok z cytryny, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy. Powoli dodajemy suche(...)Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny. Lukier przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie. Smacznego
Moniki Smakołykifiletów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 1 l wody olej/masło przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, pieprz, sól Przygotowanie: 1) Włoszczyznę zalać 1 l wody, dodać liście(...)dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min. Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem. 6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem. Czas przygotowania: 60 min. Danie
kolorowotorcikowoSOKU Z CYTRYNY - niepełna szklanka cukru pudru - 1 do 2 łyżek soku z cytryny Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny za pomocą rózgi. Otrzymamy cytrynowy lukier, już nie taki bardzo intensywnie biały, będzie lekko przeźroczysty i bardzo miłym aromacie cytrynowym. LUKIER NR 3 NA WODZIE - niepełna szklanka cukru pudru - 1- 2 łyżki przegotowanej wody Cukier mieszamy
SMYKWKUCHNImleko kokosowe – 200 ml * masło orzechowe – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * płatki żytnie Lubella ( z czarną porzeczką ) – 2 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * śmietana 36% – 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wkładamy pokrojony banan, masło orzechowe i płatki pszenne Lubella. Zalewamy mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny , dosładzamy do smaku wszystko razem
Ostra na Słodkołóżka) 10:30 - II śniadanie 14:00 - obiad 17:00 - podwieczorek 20:30 - kolacja (najlepiej na 2 godziny przed pójściem spać). Składniki na rybę: 350 gramów łososia pieprz cytrynowy Składniki na brokuł: 1/2 brokułu podzielonego na różyczki 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 10 cm drobno pokrojonego pora 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na salsę z całym przepisem podałam tutaj . Zróbcie(...)sobie najpierw salsę, a potem wróćcie tutaj, do łososia z brokułem :) Łososia umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, zdjęłam skórę, przekroiłam na dwa filety. Oprószyłam pieprzem cytrynowy i odstawiłam Brokuł : zagotowałam wodę i wrzątkiem polałam różyczki brokuła 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na zwykłej patelni, z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy się podsmażyła, dodałam pokrojonego pora
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłóżka) 10:30 - II śniadanie 14:00 - obiad 17:00 - podwieczorek 20:30 - kolacja (najlepiej na 2 godziny przed pójściem spać). Składniki na rybę: 350 gramów łososia pieprz cytrynowy Składniki na brokuł: 1/2 brokułu podzielonego na różyczki 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 10 cm drobno pokrojonego pora 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na salsę z całym przepisem podałam tutaj . Zróbcie(...)sobie najpierw salsę, a potem wróćcie tutaj, do łososia z brokułem :) Łososia umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, zdjęłam skórę, przekroiłam na dwa filety. Oprószyłam pieprzem cytrynowy i odstawiłam Brokuł : zagotowałam wodę i wrzątkiem polałam różyczki brokuła 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na zwykłej patelni, z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy się podsmażyła, dodałam pokrojonego pora
Szczęśliwa kuchniaMarie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno
Karo in the Kitchenczerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy olej kokosowy extra virgin do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki curry premium sól himalajska do smaku nasiona chia do dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie Cukinie należy umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz imbir(...)poziomu warzyw. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy szpinak. Ściągamy z palnika i miksujemy na gładki krem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy nasionami chia. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego bardzo lubi zupy-kremy. Nieskomplikowane i proste w trawieniu. Cała dieta właściwie od początku oparta jest na produktach płynnych. Jeśli możesz zjeść
Z Kuchni Do Kuchniząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Rozcierać palcami masło(...)minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Przygotować nadzienie: Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości, nie brązowić. Krewetki przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek
Stare Garykarpia w święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki(...)chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com