cytryna - 13435 przepisów (strona:185/896)

Ryż z mleczkiem kokosowym 140

ryżu, 4 łyżki masła, 3 listki limonki, trwa cytrynowa, 400 ml mleka kokosowego, 250 ml wody, W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, wrzucić ryż i przesmażyć go. Dodać liście laurowe i rozgniecioną trawę cytrynową, przesmażyć. Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać sól, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. I teraz najlepiej owinąć

królestwo garów
CIASTO CYTRYNOWE 182

łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa : 2 budynie śmietankowe  4 łyżki cukru 0,5 litra wody 2 żółtka 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła sok z 1 cytryny masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 torebki cukru waniliowego dodatkowo: 200 gram herbatników sok z 1 cytryny lukier sposób(...)Wystudzić. masa budyniowa: 2 budynie połączyć z 1/2 szklanką wody, sokiem z cytryny, żółtkami i cukrem. Resztę wody zagotować dodać rozprowadzony budyń. Dokładnie wymieszać. Do gotującego budyniu dodać galaretkę cytrynową, ponownie wymieszać, wystudzić. Po wystudzeniu masę połączyć z masłem, wyłożyć na biszkopt. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Wyłożyć na masę budyniową. Całość przykryć herbatnikami nasączonymi w soku

Darcia w kuchni
Ciasto pietruszkowe 179

obranej pietruszki 3 jajka 20 g cukru 230 g mąki pszennej 120 ml oleju 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki imbiru w proszku Na lukier cytrynowy: 3 łyżki cukru pudru około 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Obrane korzenie pietruszki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jaja lekko ubić z cukrem. Do podbitych jaj dodać startą(...)dokładnie wymieszać. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 50 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować lukier cytrynowy. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dobrze utrzeć mikserem lub łyżką. Lukrem polać ciasto pietruszkowe. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai 188

kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest dodatkowo orzeźwiona imbirem (jeśli macie możliwość, użyjcie zamiast niego galangal) i sokiem z limonki, możecie także dodać nieco trawy cytrynowej. Azja na Waszym stole w kilkanaście minut :) Składniki: 200g makaronu ryżowego 1,5 l bulionu drobiowego 2 papryczki chili plus 1 do przybrania 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo startego(...)łyżki sosu rybnego albo sojowego 5 grzybów shitake 2-3 piersi z kurczaka 250 ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby kolendra świeża opcjonalnie – łyżka posiekanej trawy cytrynowej Wykonanie: Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu odejmując 2 minuty od czasu gotowania, odstawić. Grzyby shitake zalać wrzątkiem, gdy nasiąkną pokroić w paski i odstawić. Kurczaka pokroić w paski

Pociąg Do Kuchni
Sernik z czekoladą i skórką cytrynową 213

porcja słodkości, która starcza na wiele wiele tygodni. Przepis (lekko zmodyfikowany - nie użyłam białej czekolady i polewy czekoladowej, kakaowe ciasteczka zamieniłam na maślane i użyłam więcej skórki cytrynowej i cukru waniliowego) dawno temu znalazłam w gazecie Dobre Rady w rubryce z ciastami na Wielkanoc. I od tamtej pory jest z nami nie tylko na Wielkanoc:) Jest pyszny! A górę(...)każdej strony), piecz 10 minut, wyjmij i wystudź, w piekarniku obniż temp. do 140C; Przygotowanie sernika: ser zmiksuj z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną, zmieszaj ze skórką cytrynową i posiekanymi obiema rodzajami czekolady, przełóż na upieczony wcześniej spód z ciastek; piecz 2,5 godziny, wystudź w piekarniku, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym 182

Szukając pomysłu na noworoczny obiad przeglądałam stare gazety kulinarne. W jednej z nich wpadłam na roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym. Zaintrygował mnie szczególnie sos, bo roladki samem w sobie nie stanowiły jakiejś wyjątkowej pokusy, chociaż okazały się naprawdę rewelacyjne. Sos jak dla mnie nieziemski...Koniecznie spróbujcie. ROLADKI Z KURCZAKA z  SOSEM CYTRYNOWO-IMBIROWYM Składniki: roladki: 4 udka

Bon appetit mon amie
Pierniczki 129

szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 10 dag masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 3 pomarańczy Dodatkowo: lukier cytrynowy, polewa czekoladowa, orzechy do przybrania Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem(...)ponownie po polukrowaniu lub długim leżakowaniu w zamkniętym pojemniku. Ostudzone pierniki polukrować i posypać orzechami (następnego dnia po upieczeniu lub po kilku dniach). Można również polać polewą czekoladową. Lukier cytrynowy: 2 szklanki cukru pudru, sok z jednej dużej cytryny Cukier wymieszać energicznie z sokiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać trochę wody. Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady, 2 łyżki

Bullio
Lemon curd - klasyczny krem cytrynowy 164

Lemon curd to krem cytrynowy, pyszny, aromatyczny, kremowy właśnie. Idealnie nadaje się do wszelakich wypieków, tortów, ciastek ale idealny jest też do kanapek czy zajadania łyżeczką wprost z miseczki. Zróbcie koniecznie a będzie to Wasz numer jeden wśród kremów. Lemon curd - klasyczny krem cytrynowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto jogurtowe z cytrynową nutą 165

oleju słonecznikowego skórka starta z cytryny 120g cukru 3 jajka 200g mąki pszennej 120g jogurtu naturalnego kopiata łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie tradycyjne: Skórkę cytrynową wraz z cukrem zmiksować za pomocą blendera (jeśli nie mamy blendera można wykonać ten krok, ale wtedy zamiast cukru kryształu polecam użyć cukier puder i wymieszać go ze skórką cytrynową). Dodać

Mania Wypiekania
Karp marynowany 143

marynowaną solę w przepisie Ryba marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy – olej do smażenia Marynata – 1 szklanka octu – 4 szklanki wody – 3 łyżki cukru – 1 łyżka soli – 3 liście laurowe(...)sztuk ziela angielskiego i pieprzu czarnego – 2 cebule   Wykonanie: – Płaty karpia pokroić każdy na 4 części. – Posypać solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. – Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. – Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. – Cebulę obrać, pokroić w krążki

To co kocham
Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig 153

staropolskiej kuchni i przy polskim stole"  Marii Lemnis i Henryka Vitry. Ilość owoców jest w nim mocno ograniczona - tylko figi i śliwki. Z przypraw tylko cynamon i skórka cytrynowa. Autorzy dodają do owoców po łyżce cukru, ja daję znacznie mniej - maksymalnie połowę porcji. Myślę, że najlepiej zacząć od małej ilości i dosłodzić w razie potrzeby.   Wesołych Świąt! składniki(...)wody w której się moczyły, dodać łyżkę cukru ( daję 1/2), laskę cynamonu. Zagotować, wyłączyć, odstawić na bok. Do zamoczonych fig dodać  1 łyżkę cukru ( daję 1/2), skórkę cytrynową i sok z cytryny. Zagotować i gotować na małym ogniu 5 minut.  Cynamon i skórkę z cytryny wyjąć, a kompoty połączyć. Jeżeli kompot wydaje się nam zbyt esencjonalny, możemy

Stare Gary
Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd 164

ciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd. Obowiązkowo w drożdżowym cieście muszą pojawić się rodzynki i pachnące pomarańcze. Całość zwieńcza lśniący biały lukier. Ciasto jest obłędne w smaku. Czuć w nim całą magię nadchodzących Świąt. Dom przepełniony zapachem ciasta drożdżowego, pomarańczy, cytryn(...)godziny. Lemon curd: Przed starciem skórki z cytryny dokładnie je wyparzamy wrzątkiem. Do garnka wkładamy masło i cukier, wlewamy sok z cytryny oraz dokładamy startą skórkę cytrynową. Wszystko zagotowujemy. Gdy masa wrze wlewamy rozmącone jajko z żółtkiem. Wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszmy ogień. Dosypujemy przyprawę do piernika. Gotujemy około 15 minut, często mieszamy. Lemon curd musi mieć konsystencję śmietany. Przelewamy

VioletoweKucharzenie
Pasztet warstwowy 187

marchewki 1 czubata łyżka słodkiej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i świeżo mielony pieprz do smaku Masa szpinakowa: 250 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego sól i świeżo mielony pieprz do smaku Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 3 nieduże cebule 1 marchewka 1 białko jaja 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól(...)rozprowadzamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28x19x7cm). 2) Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Przesmażamy na oleju, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem, a gdy szpinak zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, ale nie za długo, by czosnek nie zgorzkniał. Rozprowadzamy warstwę na mięsie. 3) Białko rozkłócamy

Kolorowy Przepisownik
Ciasto z masą jabłkową i pierniczkami 318

wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa jabłkowa: 800 g jabłek 1 galaretka cytrynowa Delecta 1 łyżeczka przyprawy do piernika Delecta + 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Owoce przełożyć do rondelka, dusić(...)jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa Delecta Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę. Gotową masę wyłożyć na pierniczki, przykryć

Domowa cukiernia Ewy
Polędwica wieprzowa w miodzie 236

należy przesadzić bo szkoda mięska . Polecam , szczególnie na świąteczny obiad Składniki : 1 polędwica wieprzowa ( około 600 g ) 2 łyżki miodu kilka gałązek rozmarynu olej jeden ząbek czosnku pieprz cytrynowy około 1/2 łyżeczki sól do smaku sos : wywar po pieczeniu polędwiczki ( zrobi się sam w trakcie pieczenia ) łyżka masła łyżeczka miodu 1 łyżka whisky ewentualnie sól do smaku Polędwiczkę myjemy , osuszamy(...)ręcznikiem papierowym . Nacieramy olejem , wyciśniętym praską ząbkiem czosnku , pieprzem cytrynowym , miodem i okładamy gałązkami rozmarynu . Solimy i zawijamy w folię aluminiową , tak przygotowana musi spędzić dobę w lodówce . Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 C , wkładamy polędwiczkę nadal zawiniętą w folię , obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut . Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić ostrożnie , naciskając palcem

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania