łososia wędzonego i roszponki. Składniki: - filet z łososia wędzonego ok. 800 g (bez skóry) - 2 średnie cebule czerwone - 1 cebula biała - kilka korniszonów - garść kaparów - 3 łyżki oliwy cytrynowej ( domowa ) - różowa sól himalajska - pieprz grubo mielony - sok i skórka starta z cytryny - roszponka Do dekoracji: - pieprz różowy Łososia kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną(...)drobną kostkę, kapary na połówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą (uwaga – ryba już jest słona, więc nie przesadzajmy z ilością), pieprzem (sporo), skrapiamy oliwą cytrynową oraz sokiem z cytryny, dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę
mojewypiekiinietylkokulinarne. Makowe ciastka francuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę(...)puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą powierzchnię rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzla). Nakładamy masę makową, rozkładamy równomiernie, pozostawiając ok. 1,5 – 2 cm wolny margines przy dłuższych bokach. Drugi arkusz ciasta również
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 kg fileta z mintaja (może być inna ryba ) 4 plastry ananasa z puszki 4 cebule 2 małe cukinie 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sól do smaku Wykonanie: Filet z ryby kroimy w kawałki 4 cm solimy, obtaczamy w połączonych dwóch rodzajach mąki. Kawałki(...)ręcznik papierowy. Z patelni po smażonej rybie zlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Dusimy na wolnym ogniu podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec duszenia, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną danie
kgwjanczewopszennej (przesianej) - 40 g drożdży (świeżych) - 250 ml śmietanki (lub mleka) - 2-3 żółtka - 60 g (4 łyżki) cukru - 50 g masła - skórka otarta z cytryny - 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (brak na zdjęciu) - szczypta soli - jajko do smarowania bułeczek Dowolna kruszonka, np. z tego przepisu Wykonanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży. Do miseczki włożyłam(...)szczyptą soli, dodałam rozczyn drożdżowy i utarte żółtka. Wlałam resztę śmietanki, wymieszałam i dokładnie wyrobiłam na gładkie elastyczne ciasto. Dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy. Ciasto ponownie wyrobiłam. Kiedy już nie kleiło się do miski, przykryłam, bawełnianą ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pięknie wyrosło Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobiłam, żeby odpowietrzyć. Odkrawałam
Kuchnia u KrysiSkładniki: filety z pstrąga 4 większe, sól ziołowa - ile potrzeba, pieprz cytrynowy 4 łyżeczki, mąka tortowa 3/4 szklanki, mąka krupczatka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba filety pstrąga opłukać, recznikiem papierowym osuszyć, każdy filet przeciąć na dwa kawałki pieprz cytrynowy, sól ziołową wymieszać i natrzeć filety z każdej strony obtoczone dokładnie w mące filety kłaść na gorący olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięDawno nie piekłam kurczaka w całości. Ten jest tym razem cytrynowy, z pieprzem cytrynowym i cytryną. Soczysty i delikatny z chrupiącą skórką. Do pieczenia kurczaka idealnie nadaje się brytfanna, którą możecie kupić tutaj . Oprócz tej są jeszcze inne o różnych pojemnościach. Moja ma tę zaletę, że obie jej części są tej samej wysokości, dzięki czemu mogę piec jako w dwóch
Ewa w kuchniSkładniki: mintaj mrożony filety 2 sztuki, mąka pszenna 4 łyżki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, sól ziołowa - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, warzywa na patelnię Hortex 1 opoakowanie, pieprz czarny 1/2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki, woda 3/4 szklanki filety mintaja odmrozić i podzielić na porcje, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać papryką, pieprzem cytrynowym, zostawić
W Mojej Kuchni LubięObiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się naprawdę rewelacyjne! Wygląda na bardzo pracochłonne, ale nic bardziej mylnego! Ciasto wcale nie jest takie trudne w wykonaniu :) foremka 25x36cm Ciasto: 5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru(...)łyżka cukru. Wszystkie składniki wymieszać i naponczować obydwa blaty ciasta. Jeden blat ułożyć z powrotem w blasze i posmarować dżemem. Dodatkowo: 4 duże banany, 2 galaretki cytrynowe, sok z 1 cytryny, 80g startej czekolady. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć obrać banany ze skórki, przekroić je wzdłuż
Z miłości do słodkościbananów 1 galaretka cytrynowa/agrestowa 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Tak samo postąpić z galaretką cytrynową. 800 g bananów zmiksować. Połączyć je z tężejącą galaretką cytrynową. Odstawić. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z tężejącą truskawkową galaretką. Na biszkopt wyłożyć masę bananową, na nią poukładać plasterki pozostałych bananów
Domowa cukiernia Ewyochotę na coś nieskomplikowanego i bardzo prostego robię mięciutkie, wilgotne i puszyste babeczki cytrynowe, uwielbiane przez dzieci i nie tylko J Przepis który nie sprawia żadnych trudności i cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród znajomych , doskonale smakują zarówno z kremem jak i bez. Do pieczenia jak zauważyliście już z pewnością używam zawsze produktów Dr.Oetkera są niezawodne(...)szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny Skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki kremu lemon curd Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do przygotowania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia
Wanilia i Kardamonugotować? Mnie najbardziej smakuje pieczony z kuminem. Często robię z niego zdrowe sałatki. Dziś zapraszam na sałatkę z pieczonego kalafiora z marchewką i kuminem, czarną soczewicą i dressingiem miodowo – cytrynowym. Gwarantuję, że pokochasz kalafiora w tej wersji. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1/2 szklanki czarnej soczewicy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz(...)weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj ze sobą pieczonego kalafiora i marchewki oraz soczewicę. Całość dopraw dressingiem miodowo – cytrynowym. Wyłóż do miseczek i posyp natką pietruszki. Smacznego
Moja pasja smakuCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego pstrąga łososiowego podanego z cytrynowym sosem. Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety pstrąga łososiowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki oleju - szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 1 łyżkę masła - 1 czubatą łyżkę mąki - 2-3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy(...)najmniej godzinę do lodówki. 4. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 min z każdej strony. 5. W tym czasie przygotowujemy sos cytrynowy. 6. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę. 7. Cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do uzyskania
Bez Cebulikawałek imbiru 1 limonka 3 kawałki kory cynamonu po 3-4 cm 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 20 g grzybów mun 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczkai papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka curry 1-2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaronu ryżowego 5mm natka pietruszki(...)niej skórkę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy starty imbir, skórkę z limonki, kawałki cynamonu oraz zmieloną trawę cytrynową. Chwilę smażymy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, curry oraz pieprzem i solą. Paprykę
Kuchnia MagdaLenyktóre bardzo lubię. ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 200 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 400 g świeżego filetu z łososia pieprz cytrynowy sól 1 łyżeczka soku z cytryny 150 g mrożonego szpinaku 1 żabek czosnku 1 łyżeczka masła sos beszamel: 50 g masła 50 g mąki 500 ml mleka sól świeżo(...)posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Łososia skropić sokiem i cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. Temp. pieczenia 190*C przez 20 minut. Szpinak zmrożony włożyć do garnka,dodać masło i rozgnieciony czosnek. Gotować do odparowania wody. W garnku
Kolorowa kuchnia Elkimoże wydawać się mało warte uwagi. Nic bardziej mylnego! Kiedy sama przygotowywałam te pieczarki po raz pierwszy byłam nastawiona do nich nieco sceptycznie, jednak cudowny zapach ziół, masła i cytrynowej skórki wydobywający się podczas smażenia, rozwiał moje wątpliwości w cztery strony świata ;) Całość to przepyszne połączenie soczystych, słodkawych pieczarek z chrupiącymi i niesamowicie aromatycznymi chlebowymi kawałeczkami wymieszanymi z aromatyczną cytrynową
Kuchnia w Słońcu Skąpana