Napój pomarańczowy - doskonale gasi pragnienie. Składniki : 1 duża pomarańcza 1/2 cytryny 150 ml wody mineralnej 4 łyżeczki glukozy Sposób wykonania : Wyciśnij sok z pomarańcza i cytryny. Dodaj wodę mineralną, glukozę i dokładnie wymieszaj łyżeczką. Podawać z chłodzone. Doskonały naturalny orzeźwiający napój
Przepisy i porady kulinarnesiebie :) Składniki : 1 granat 1/2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 łyżka soku z cytryny 50g wody Granat myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki :) Kilka pestek odkładamy na bok, resztę wrzucamy do pojemnika na ryż, lub pojemnika do żywności, odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy(...)pestki wodą oraz sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut. Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;) Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia
Parowar Facetagruszek sok z 1 cytryny Zalewa Składniki: 1,5 l wody 30 dag cukru(...)kilka goździków 1 laska cynamonowa 0,5 l octu Wykonanie Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełożyć gruszki do wrzącego syropu i gotować przez ok. 3 min do momentu
RAROSSACoś dla tych co nie lubią smaku zwykłej wody.Składniki:- kilka gałązek mięty (najlepiej z własnego ogródka) - 1 cytryna- 1,5 litra wody- klika kostek loduPrzygotowanie:Mięte myjemy i całą razem z gałązkami wrzucamy do dzbanka. Cytrynę sparzamy w gorącej wodzie, kroimy na kawałki i wrzucamy do dzbanki. Cytrynę i mięte zgniatamy (najlepiej tłuczkiem) i zalewamy wodą. Do całości wrzucamy
Zainspirowana w kuchniszybko się nudzę, stąd też często testuję nowe rzeczy. Od niedawna moim faworytem w tej kategorii stała się ciepła (czasem nawet wrząca, choć wtedy niestety traci swoje właściwości) woda z cytryną. Przepis jest banalny - do szklanki letniej wody wyciskamy sok z połowy cytryny, można dodać świeży, starty imbir i odrobinę miodu. Najlepiej pić rano, na czczo, 15-20 minut przed(...)śniadaniem. Jak się okazuje, taka woda jest nie tylko smaczna, ale i niesie szereg właściwości zdrowotnych: 1. Pobudza układ pokarmowy do pracy, zapobiega zaparciom, poprawia funkcjonowanie wątroby. 2. Przywraca właściwy poziom pH. Dzisiejsza dieta, często obfitująca w mięso, kawę, alkohol i wiele innych przyczynia się do zakwaszenia organizmu. Jesteśmy wtedy bardziej podatni na różnego rodzaju choroby, mamy złe samopoczucie
Powiedz dietom niegardła. Doskonale rozgrzewa. Także zróbcie ją koniecznie, na pewno się przyda. Składniki: 24 koszyczki kwiatów bzu (kwiatki zbieramy z dala od ruchliwych ulic) 1 kg cukru 1 litr wody 1 cytryna spirytus Zagotowujemy wodę z cukrem i do gorącej wrzucamy kwiatki bzu oraz pokrojoną w plasterki cytrynę (należy ją dokładnie umyć, albo sparzyć). Odstawiamy to na 48 godzin, a następnie
Cynamonowe szczęścieskórka z 2 cytryn ½ łyżeczki soli 1 szklanka mleka ¾ szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 1 łyżka masła 1/3 szklanki brązowego cukru Umieść ryż w naczyniu z 1 szklanką wody, cynamonem, skórką z cytryny i solą. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Co jakiś czas zamieszaj. Dodaj mleko i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Pamiętaj o mieszaniu. Teraz dodaj mleko skondensowane(...)glass milk ¾ glass unsweetened condensed milk 1 tbs butter 1/3 cup brown sugar Umieść ryż w naczyniu z 1 szklanką wody, cynamonem, skórką z cytryny i solą. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Co jakiś czas zamieszaj. Dodaj mleko i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Pamiętaj o mieszaniu. Teraz dodaj mleko skondensowane, masło
Qlinarnie i Qlinarniegotować taki syrop, tym więcej wody odparuje, a z syropu zrobi się miód (będzie bardziej gęsty i ciemniejszy). Składniki: 1000 główek mniszka (mlecza), 2 kg cukru, 2 litry wody, 2 cytryny. Przygotowanie: Zerwane główki mlecza wysypujemy na ręcznik papierowy, tak by wyszły z nich robaczki. Następnie opłukujemy wodą, by zmyć kurz z kwiatków. Kwiatki zalewamy wodą, dodajemy pokrojone cytryny
Aga w kuchnibyła pyszna musi być bardzo dobrze schłodzona. Składniki: 500 g truskawek świeżych 3 łyżeczki suszonej stewii 3 łyżki syropu klonowego 1,5 litra wody gazowanej sok z pół cytryny Przygotowanie: Wodę mineralną schłodzić w zamrażarce. Do szklanki wody wsypać mieloną stewię i zostawić na około 15 minut. Do pojemnika z blendera włożyć umyte i odszypułkowane truskawki dodać(...)cytryny, syrop klonowy i przelać przez sitko wodę z stewi. Zmiksować na wysokich obrotach. Wlać resztę zimnej wody ponownie zmiksować. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną
Ala piecze i gotujecytryny 1/3 szklanki wody opcjonalnie cukier do smaku Przygotowanie: Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Polewamy sokiem z cytryny. Dolewamy wodę. Mieszamy, aby nie przypalić jabłek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i dusimy około 10 minut. Następnie przekładamy do blendera, dorzucamy nasze truskawki i miksujemy na jednolity mus. Jeśli lubimy
Słodkie okruszkiłyżki, woda 1.5 szklanki, Sposób przygotowania: Banana i kiwi obieramy ze skóry, następnie kroimy na mniejsze części i umieszczamy w mikserze. Dodajemy Jabłko, awokado, sok z cytryny oraz wodę. Miksujemy aż powstanie jednolite i gładkie smoothies. Gotowy napój przelewamy do szklanek i bomba witaminowa jest już gotowa
kulinarne odsłony patitemperaturze pokojowej), cały czas miksując na średnich obrotach. Nasącz: 1/2 szklanki wódki (jeżeli tort ma być dla dzieci, wówczas wódkę zastąpić wodą lub lemoniadą) sok z połowy cytryny dopełnić przegotowaną zimną wodą, aby w sumie było 1/2 szklanki 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/3 mieszanki soku z wódką. Wyłożyć 1/3 kremu(...)szklanka) 4 jajka 370 gr masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki wódki (jeżeli tort ma być dla dzieci, wówczas wódkę zastąpić wodą lub lemoniadą) sok z połowy cytryny dopełnić przegotowaną zimną wodą, aby w sumie było 1/2 szklanki 1 łyżka cukru pudru'; document.write
moj przepis nawody Oberwane owoce jarzębiny zamrozić na przynajmniej 48 godzin. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w garnku razem z przemrożoną jarzębiną, cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika, aż owoce zmiękną, a dżem zgęstnieje (dłużej gotowany dżem będzie gęstszy). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiki ustawić do góry spodem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemuszkatałowej50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei(...)farbuje na czerwony kolor.Przepisy doradzają,by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciężko się im oprzeć.Z porad praktycznych - układając bułeczki na blasze należy je kłaść łączeniem pod spód, będą miały ładniejszy kształt, niż moje. Na drugi dzień najlepiej skropić je wodą i podgrzać w piekarniku - będą pyszne, najlepsze bowiem są jeszcze cieplutkie...Klasyczne bułeczki cynamonoweSkładniki:(na 6 dużych sztuk)ciasto:215 ml mleka50 g cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka mielonego kardamonu90(...)Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 25 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić.Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrze