Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 514serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka(...)Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Nasączenie:Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Tort.:Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem i wykładamy część masy
Malinowe Pocałunki
Morele w syropie. I plaża 192zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na połówki, wyjąć pestki, ułożyć ciasno w słoiczkach.Do garnka wsypać cukier i zawartość jednej torebki herbaty, włożyć pozostałe trzy, wlać wodę i sok z cytryny. Zagotować, po czym redukować około 20-30 minut. Bardzo gorącym syropem zalać morele, dobrze zakręcić, ewentualnie zapasteryzować.Smacznego!A teraz czas się zebrać w sobie, i ruszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konfitura z róży 235Konfitura z róży to prawdziwy rarytas. Płatki zbieram z dzikiej róży rosnącej na działkach. Składniki: szklanka płatków z róży pół szklanki cukru cytryna litr wody Płatki przebieram i odcinam białe końcówki. W rondelku podgrzewam niewielką ilość wody, wsypuję płatki i cukier. Podsmażam ok. godziny często mieszając i uzupełniając co chwila parującą wodę. Z racji koloru dodaję pod koniec
prawdziwe jedzenie
Lemoniada ponoć Amerykańska 241zobaczyłam u przemiłego Pana, który w sieci prowadzi kanał Deserek TV. Lemoniada mocno orzeźwia i chłodzi, no i znika w ekspresowym tempie. Składniki na 1 litr napoju: 2 cytryny 1 litr wody mineralnej niegazowanej 10 łyżeczek cukru - ja dodałam troszkę więcej listki z dwóch gałązek świeżej mięty Wykonanie: Cytryny musimy sparzyć. Miętę myjemy, obrywamy listki z gałązek, wkładamy do szklanki(...)około 10 minut, w połowie czasu możemy zamieszać wywar. Cytrynę kroimy w ósemki, które dodatkowo przecinamy na połowę. Do blendera wrzucamy cząstki cytryny (razem ze skórką), wlewamy wywar razem z miętą, dosypujemy cukier i część wody. Wszystko razem miksujemy dokładnie. Dolewamy pozostałą wodę i miksujemy jeszcze chwilę. Powstałą "pulpę wodną" przelewamy przez sitko do dzbanka. Dzbanek wstawiamy do lodówki
Blondynka Gotuje
Drożdżówki z budyniem 203mleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko budyń waniliowy 1 jajko do posmarowania bułek Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ok. 6 łyżek cukru pudru Co prawda drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły idealne. Więc pominiemy(...)wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce i zajmujemy się zrobieniem lukru. Do miseczki wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny, dajemy 2 łyżki wody i stopniowo, po łyżce, dosypujemy cukier puder. Po każdej łyżce mieszamy i oceniamy czy lukier ma dobry kolor i gęstość. Mniej więcej 5-6 łyżek cukru pudru będziemy
Marder&Marder Manufacture
Ciasto miodowe 207litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto: W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód i przyprawę piernikową. Podgrzewać jeszcze przez minutę(...)koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu. Lukier : Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie
Kuchcik gotuje
Domowy kisiel jagodowy 211wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewent. 2-3 łyżeczki cukru łyżeczka soku z cytryny Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę zagotować ciągle mieszając. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przelać do salaterek
Atlas Smaków
Warzywa z Bombaju. 195sól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia pół łyżeczki kurkumy Skworcu szczypta chili Skworcu pół łyżeczki garam masala Skworcu 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny kilka łyżek wody szczypiorek do posypania Przygotowanie; Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej(...)wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny i chwilę podgrzewać. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
KOMPOT ŚLIWKOWY DO OBIADU 142który jest niesamowicie aromatyczny i oczywiście pyszny! Życzę Wam cudownego dnia! około 0,5 kg śliwek węgierek około 4-5 łyżek cukru sok z połowy cytryny 1 l wody Przygotowanie: Śliwki umyj i pozbaw z pestek. Wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Całość zalej wodą,dodaj sok z cytryny i gotuj aż owoce będą miękkie. Kompot podaj
Kukuleczki
Sok z pietruszki, mięty i miodu 157pietruszki jest bardzo zdrowy i orzeźwiający, który można przygotować w expresowym tempie. Dodatkowo posiada cudny zielony kolor:) Potrzebne składniki: 1 pęczek natki pietruszki garść mięty 1 l wody mineralnej 1 cytryna 0,5 limonki 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Pietruszkę i miętę dokładnie myjemy i blendujemy, dodajemy sok z cytryny i limonki, dodajemy wodę, miód
Łycha smaków
Ptasia pianka z truskawkami 2341Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ułożonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek 50 g cukru 20 ml wody sok z ½ cytryny 8 g mąki ziemniaczanej (bardzo czubata łyżeczka) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do garnka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Dodać 20 ml wody. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Do gorącej masy truskawkowej wlać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika
maniapieczenia
Detoks - dzień 5 314kratce, na papierze do pieczenia w temp. 140 st. na termoobiegu. Po 20 minutach trzeba plasterki obtrócić i piec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko
pyszne zdrowości
Babka cytrynowa 251babki po upieczeniu opcjonalnie pół łyżeczki aromatu cytrynowego jeśli lubicie mocno intensywny smak cytryny skórka z 2 cytryn- tylko żółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka Dekoracja: Lukrowa polewa cytrynowa: 3 łyżki wody cukier puder w zależności od pożądanej gęstości polewy od 4 łyżek i więcej- dodawać po łyżeczce aż do otrzymania(...)momentu gdy babka się zarumieni. Sprawdzić czy babka się upiekła patyczkiem szaszłykowym. Babka jest gotowa gdy wyciągnięty patyczek się nie klei. Babkę całkowicie ostudzić. Ostudzona skroplić sokiem z cytryny. Dekoracja: Wodę połączyć z cukrem pudrem aż zgęstnieje, dodać żółty barwnik spożywczy w żelu- 2-4 krople. Połączyć na gęstą ale nadal płynną masę. Polać nią babkę, Tak by babka mogła
KreatywnePiny
Baklava 425Długo się za nią zabierałam, ale w końcu przyszedł ten dzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna
My Culinary Art
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 280minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję
Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z selera 217Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki: 1 kg selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie: Selera, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach
Anioły w kuchni
Sałatka Waldorf w galaretce. 319selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej sól, pieprz Seler zetrzeć na wiórki. Jabłko pokroić na 6 części(...)trójkąty. Seler i jabłko polać sokiem z cytryny. Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami
Kulinarny karnet Christophera