znów wracamy do zdrowych dietetycznych dań. Dzisiaj obiad na bazie kurczaka i przyprawy curry, jednak jeśli macie możliwość to polecam użyć curry indyjskiego ze sklepów z egzotyczną żywnością a nie gotowej mieszanki z popularnych firm, bo te curry mocno różnią się w składnikach i w późniejszym smaku potrawy, ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego curry, tez będzie dobry efekt
Bernika - moj kulinarny pamietnikThai red curry z czerwoną pastą curry, mleczkiem kokosowym i krewetkami. Pożywna, pikantna zupa przygotowana na wzór przepisów azjatyckich, orient na wyciągnięcie ręki. Zupa o kremowej, aksamitnej konsystencji za sprawą kokosowej śmietanki, jednocześnie wyrazista w smaku za sprawą orientalnych przypraw i ziół. Jeśli chodź raz odbyłeś podróż do Tajlandii i skosztowałeś tamtejszego jedzenia, z pewnością tęsknisz za tajskimi smakami. Azjatycka(...)osób Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Azjatycka Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 230 kcal Tajska zupa z czerwoną pastą curry i krewetkami. Pikantna, orientalna zupa z mleczkiem kokosowym. Orientalna kuchnia na wyciągnięcie ręki. Składniki: ZUPA TAJSKA CZERWONE CURRY 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 400 ml wody 250 g krewetek 1 cebula
ProstePesto.plOgórki z curry i kurkumą. Sałatka z ogórków z curry do słoików na zimę. Prosty przepis na pyszne ogórki w zalewie z curry i kurkumą. Doskonałe ogórki z curry i kurkumą - wypróbowany przepis na chrupiące i aromatyczne ogórki do słoików na zimę. Samodzielnie przygotowane przetwory, to świetny sposób na zamknięcie w słoiku smaku lata(...)Uwielbiam sezon na przetwory - kuchnia zamienia się na ten czas w fabrykę słoików na zimę :) Oto przepis na ogórki w zalewie curry z kurkumą. Ogórki z curry - lista składników: około 2,5 - 3kg świeżych ogórków gruntowych około 3 cebule gorczyca pieprz ziarnisty ziele angielskie Składniki do zalewy z curry i kurkumy: 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu
Moja Książka KucharskaPulpeciki z indyka w sosie curry to aromatyczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry. Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość(...)proszku curry zależy od producenta. Jeśli przesadzimy z pikantnością, należy spróbować dodać więcej soku z limonki lub cytryny i nieco więcej cukru. Gorący sos sprawia wrażenie zawsze bardziej pikantnego. Osobiście wolę umiarkowanie pikantne dania, gdyż lepiej wyczuwalne są inne smaki i aromaty. A Wy lubicie smak curry bardziej pikantny czy łagodny? Ilość porcji: 20 szt. Czas przygotowania: 70 minut Składniki
Kuchcik gotujeKurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy w smaku. Smak pokreśli czerwone curry oraz sos sojowy :) Przepis i lista składników znajduje się poniżej… Składniki (2 porcje) 2 pojedyczne piersi z kurczaka 1 średniej wielkości cebula szklanka mleka sos sojowy(...)łyżeczki pasty curry 2 łyżeczki przecieru pomidorowego ryż 1 płaska łyżeczka cukru przyprawa do kurczaka olej do smażenia Kurczak w czerwonym curry z ryżem – przepis Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka myjemy i zostawiamy na ok. 20 minut w mleku. Odcedzamy go z mleka i marynujemy w odrobinie sosu sojowego, ok. 5 minut. Następnie kroimy go w dużą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Curry to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa kari czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest(...)mieszanką przypraw. która nosić winna nazwę curry powder lub też curry paste jeśli dodany jest olej kokosowy lub ghee. W kuchni indyjskiej nikt nie przygotowuje mieszanki curry na zapas, przyrządza się ją tuż przed gotowaniem, ucierając w moździerzu ze świeżych składników, owa wersja na zapas to zwyczaj wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów wracających z Indii. Istnieje wiele
Słodki KompromisDziś przedstawiam coś wyjątkowego, przepyszne curry z kurczakiem i dynią, w obłędnym sosie z mlekiem kokosowym, czerwoną pastą curry i masłem orzechowym. Jest to danie z tych ekspresowych, idealnych na szybki i pyszny obiad. Doskonała propozycja dla amatorów rozgrzewającej kuchni w stylu dalekowschodnim. Jeżeli lubisz tego typu dania zapoznaj się też z innymi moimi przepisami z tej dziedziny , wszystkie pyszne(...)Polecam gorąco! Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwiona zadanie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym (6 porcji) Składniki: 1 średnia piżmowa, obrana i pokrojone w małą kostkę 1 łyżeczka mielonego chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 5 cm kawałek świeżego imbiru
karmelowyBułeczki o delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było to tak, jak każdy domowy kucharz lubi najbardziej - nikt nie mówił, że mu smakuje, tylko po prostu sięgał po następną bułeczkę :-) Ledwo zdążyłem chwycić ostatnią... Przepis jest na 11 bułeczek, ale wyrastają dosyć spore(...)patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są Z.T. Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. Składniki na farsz: 4 łyżki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 2 łyżki curry 6 łyżek wody 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki 200 g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki soli odrobina pieprzu, inne przyprawy wg gustu Przygotowanie farszu: Ugotuj ziemniaki i pokrój
Grahamka, weka i kajzerkaMeatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka(...)wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo
Kulinarny karnet ChristopheraLubię przyprawę curry za jej piękny kolor i oczywiście smak. Pikle ogórkowe są pyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych liście selera 2-3 cebule Zalewa: 3 łyżki curry 3 szklanki wody 1 szklanka octu(...)kroimy na ćwiartki. 2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera. 3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zapraszam na stronę Pani Karoliny
Apetyczna babeczkaDziś przedstawiam czerwone curry z dynią, fasolką cukrową i żeberkami, podane na ryżu jaśminowym :) Fasolkę cukrową możecie zastąpić szparagową. No to do dzieła! :) Składniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy(...)podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje
Tajskie smakibiałek ubijam pianę na sztywno. Pianę dodaję do misy z mięsem, mieszam ręcznie i powoli do jednolitej masy. Smażę z obu stron na złocisto. Podaję z sosem z curry i pestkami dyni z zalewy. Sos z curry : łyżka margaryny łyżeczka mąki łyżeczka curry 200 ml śmietany 30% sól Margarynę rozpuszczam w rondlu, dodaję mąkę energicznie mieszając, dodaję śmietanę i łyżeczkę(...)curry cały czas mieszając. Doprawiam solą. Gdyby wyszedł nieco za gęsty można użyć odrobiny wody. Smacznego. W przepisie użyłem robota kuchennego zakupionego na Allegro u market_wrocław
Mechanik w kuchniPyszne danie dla miłośników przyprawy curry :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.450 g) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 woreczki brązowego ryżu 4-5 łyżek curry sól, pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w/g wskazówek na opakowaniu. Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy(...)dodajemy pokrojone w kostkę papryki i odsączoną fasolę. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowany ryż wsypujemy do dużego garnka i dodajemy curry. Przekładamy do garnka kurczaka z warzywami, mieszamy i gotujemy razem jeszcze 5 minut
Moje Kuchenne Rewelacjedietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki(...)dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś
Tajskie smakiSkładniki: 150 g wieprzowiny 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być pół, jeżeli nie lubimy bardzo ostrych potraw) 200 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 korzeń imbiru wielkości kciuka 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soku z cytryny 6 ząbków marynowanego czosnku opcjonalnie: paseczki ze skórki cytryny(...)odcinamy nadmiar tłuszczu. Imbir ucieramy na tarce, czosnek kroimy na cienkie plasterki, a czosnek marynowany drobno szatkujemy. 2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (zwykły!), imbir i dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy
Tajskie smaki