18Orzeźwiające, pikantne danie, którego ostrość łagodzi aksamitne mleko kokosowe. Curry jest bardzo łatwe do zrobienia. W kwadrans możecie mieć na stole oryginalne, orientalne, pachnące danie. Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Jest kilka podstawowych odmian curry: zielone, czerwone, żółte, panang i massaman. Bazę wszystkich stanowi ten sam zestaw składników: pasta z krewetek, czosnek, trawa cytrynowa, liście(...)kafiru, pieprz i nasiona kuminu. Różnią się detalami nadającymi im kolor. O zielonym curry możecie przeczytać, że jest słodsze i mniej ostre od innych kuzynek. Nie jest to do końca prawda, a raczej błąd wynikający z niewłaściwym tłumaczeniem z tajskiego. Zielone curry rzeczywiście jest zielone, bo jest zrobione z zielonych papryczek chili. Natomiast „słodkim curry’ Tajowie określają kolor potrawy jaki
Niedzielny kucharzUwielbiam kuchnię hinduską, a curry w różnorakiej postaci mogłabym jeść nawet codziennie. Jednak na moim blogu wszystkie curry do tej pory były mięsne, postanowiłam więc przygotować je także w wersji wegetariańskiej. Przedstawiam więc przepyszne i bardzo aromatyczne curry z ziemniakami i kalafiorem, któremu nikt się nie oprze. Warzywa można przygotować odrobinę wcześniej na parze, ugotować bądź tak jak tutaj podsmażając(...)później zwyczajnie wymieszać je z przygotowanym doskonałym pikantnym sosem. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Curry z ziemniakami i kalafiorem (4 porcje) Składniki: 1 średni kalafior, podzielony na różyczki 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w grubszą kostkę 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula, pokrojona w kostkę 6 pomidorów, posiekanych lub 1×400 g puszka krojonych
karmelowyOrzeźwiające, pikantne danie, którego ostrość łagodzi aksamitne mleko kokosowe. Curry jest bardzo łatwe do zrobienia. W kwadrans możecie mieć na stole oryginalne, orientalne, pachnące danie. Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Jest kilka podstawowych odmian curry: zielone, czerwone, żółte, panang i massaman. Bazę wszystkich stanowi ten sam zestaw składników: pasta z krewetek, czosnek, trawa cytrynowa, liście(...)kafiru, pieprz i nasiona kuminu. Różnią się detalami nadającymi im kolor. O zielonym curry możecie przeczytać, że jest słodsze i mniej ostre od innych kuzynek. Nie jest to do końca prawda, a raczej błąd wynikający z niewłaściwym tłumaczeniem z tajskiego. Zielone curry rzeczywiście jest zielone, bo jest zrobione z zielonych papryczek chili. Natomiast „słodkim curry’ Tajowie określają kolor potrawy jaki
Niedzielny kucharzSzybki kurczak curry z warzywami to wyjątkowo pyszne danie na obiad. Uwielbiam je za wyrazisty, orientalny smak i wspaniały aromat. Nie wymaga wiele pracy i można je przygotować dosłownie w pół godziny. Do potrawy można oczywiście użyć świeżych warzyw, ale wtedy czas przygotowania trochę się wydłuży, chociażby ze względu na konieczność pokrojenia ich wszystkich. Szybki kurczak curry z warzywami(...)sosie na bazie mleczka kokosowego idealnie komponuje się z ryżem albo kaszą jaglaną czy bulgur. Polecam wszystkich miłośnikom curry. Curry jest bardzo zdrową przyprawą, dlatego warto ją włączyć do codziennej diety. Ma działanie przeciwnowotworowe, przyspiesza metabolizm, stanowi antidotum na bóle głowy, a także wspomaga pracę mózgu u starszych osób. Pamiętajmy jednak, aby w sklepie sprawdzić skład przyprawy i kupować curry
e-PrzepisyKulinarneMeatballs baked with dried plums in curry sauce Składniki na pulpety: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule(...)ząbków czosnku 2 cm starty świeży imbir 2 łyżeczki curry tandori masala garam masala sól 100 ml bulion z drobiu 100 ml śmietana 36% 400 ml mleko kokosowe Sposób wykonania : Pulpety obsmażane. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs
Kulinarny karnet Christopherasamemu zrobić? Samemu, sobie, tę rybę tak własnymi ręcyma, na patelnię?! No to już zjem to co Ty. I był to dobry wybór, bo ja postanowiłam zjeść curry rybne. Składniki: 4-5 płatów białej ryby pomidory w puszce 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka gorczycy szczypta kminu rzymskiego (można wykorzystać więcej(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, następnie wrzucamy gorczycę i kmin rzymski. Podgrzewamy aż przyprawy będą strzelały. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy na małym ogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą i mleczkiem kokosowym. Całość raz na jakiś
Brzuszki ŁakomczuszkiKurczak curry to pyszny obiad z korzenną nutą kuchni indyjskiej. Lubisz obiady o wyrazistym smaku? Jeśli tak, to soczysty kurczak z kolorowymi warzywami, mlekiem kokosowym w sosie curry jest idealny dla Ciebie. Kurczak curry doskonale smakuje z ryżem, makaronem lub kluskami śląskimi. Zobacz jak w prosty i szybki sposób wykonać indyjską potrawę. Moją potrawę podałam z tradycyjnymi kluskami śląskimi . Kurczak(...)curry – składniki. Szklanka to pojemność 250 ml. Waga warzyw podana jest oczywiście przed ich obraniem. Kaloryczność potrawy: 145 kcal w 100g kurczaka curry . 600g piersi z kurczaka 250ml mleczka kokosowego 85% (ewentualnie śmietanki 30%) 250g czerwonej papryki 200g cebuli 250g marchewki 2 ząbki czosnku kawałek 4cm świeżego imbiru (lub pół łyżeczki imbiru) 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
Ania gotujełyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego łyżka masła duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g czerwonej pasty curry puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego 200 ml słodkiej śmietanki 36% 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili(...)czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy. Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu
Świat Domowej KuchniMakaron penne z tuńczykiem i curry... Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem. Dobrze przyprawione curry. Z kawałeczkami tuńczyka. Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską. Zapraszam! Składniki: Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; 250 g makaronu penne; 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka curry; 4 ząbki czosnku; Olej/oliwa do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju/oliwy wrzucić czosnek i chwilkę podsmażyć. Następnie dodać tuńczyka (razem z całą zawartością puszki), wymieszać z czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać. Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy
Gospodyni Miejskadietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając
Tajskie smakiSkładniki (3-4 porcje): 1 pierś z kurczaka 1 szkl. krewetek średnich (rozmrożonych, oczyszczonych) 1 czubata łyżka pasty curry zielonej imbir długości kciuka 1/2 cebuli 1 szalotka 2 łodygi trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżki sosu rybnego 2 listki limonki kaffir(...)plasterki a imbir ścieramy na tarce. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowane składniki. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy zieloną pastę curry - smażymy kolejne 3 minuty. 2. Do woka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia
Tajskie smakiPotrawy kuchni indyjskiej należą do jednych z najbardziej aromatycznych i raczej mało skomplikowanych w przygotowaniu. Kurczak curry na stałe gości na moim stole. Za każdym razem zachwyca mnie smakiem. Pyszny kremowy i pikantny sos idealnie pasuje do kurczaka. Danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień smakuje nawet lepiej. Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu(...)jogurt grecki 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata
Mania GotowaniaDzisiejszy przepis jest autorstwa mojej siostry. Jak mi powiedziała, że przygotowuje kurczaka curry z kaszą jęczmienną na obiad to zupełnie nie byłam przekonana do tego dania. Pomyślałam, jak można jeść kurczaka curry z kaszą? Przecież do tego musi być ryż! Ale po spróbowaniu całkowicie zmieniłam zdanie. Obiad smakował mi tak bardzo, że muszę się podzielić z Wami przepisem. Jest rewelacyjny(...)KURCZAK CURRY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ (4 porcje) Składniki: - 400 gram piersi z kurczaka - 1 cebula - 1 cukinia - 1 marchewka (duża) - 4 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 mały jogurt naturalny - 2 woreczki kaszy jęczmiennej - curry, kurkuma, papryka słodka - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, doprawić
Zgrabne GotowanieProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie śpieszy, a tu nagle dzwonek do drzwi. Znajomi przejeżdżali w pobliżu i postanowili zrobić mi niespodziankę wpadając z wizytą. Ucieszyłam się bardzo, ale przez głowę przemknęła mi myśl "czym ja ich nakarmię" Na wszelki(...)Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, proste czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że Wy także je polubicie. Proste czerwone curry z kurczaka Proste czerwone curry z kurczaka - składniki około 60 dag piersi z kurczaka
Cztery Fajery