zaglusza ulotny,delikatny smak cukinii. Skladnik na 4 porcje: 2-3 cukinie 1 cebula 1 zabek czosnku 500-600 ml bulionu warzywnego 1-2 lyzki masla ghee sol,pieprz ,curry szczypiorek jogurt lub smietanke do przybrania Wykonanie: z cukinii odkroic pietki i pokroic ja w kostke.Z wiekszych egzemplarzy,przekrojonych na pol,wybrac lyzka caly gabczasty miazsz z pestkami obrana cebulke(...)cebulki z czosnkiem dodac pokrojona cukinie i podsmazyc calosc razem.Nastepnie zalac bulionem i gotowac do miekkosci okolo 15 minut zmiksowac blenderem na gladki krem.Doprawicdo smaku sola,pieprzem i curry podawac z kleksem smietany lub jogurtu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zobaczcie sami ... nie wspomnę że wyszło faktycznie przepysznie. Składniki : 1 ładny filet z dorsza 30 dag kaszanki (2 szt) 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru pół łyżeczki curry 1 cytryna 4 łyżki miodu naturalnego kurkuma 1 świeży zielony ogórek 1/3 kostki masła 100 ml białego wina wytrawnego (u mnie półwytrawne) 1 jabłko sól, pieprz, oliwa do smażenia Przygotowanie(...)rondlu zagotowuję miód, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodaję kaszankę nieco rozdrobnioną (bez osłonki). Kiedy kaszanka się już całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję
Mechanik w kuchnicebula 20 dkg kiełbasy – u mnie pepperoni 1 papryka żółta (opcjonalnie) 3 jajka 3-4 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka i szczypta curry śmietana 18% – do podania 1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i zostawić na pół godziny. Po tym czasie dobrze odcisnąć(...)cukinii dodać startą marchewkę, podsmażoną cebulę i pepperoni, pokrojoną paprykę, jajka, kaszę mannę, wcisnąć czosnek i doprawić pieprzem (raczej bez soli bo cukinia już była posolona), papryką i szczyptą curry. Dokładnie wyrobić masę i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można ułożyć kilka plasterków wędliny. Piec w 180 stopniach 50-60 min. Smacznego Źródło: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.co.uk/2013/09/cukinia-zapiekana-z-salami.html
UgotujmyTo.pldzień sałatkę z makaronu z zupek chińskich ! Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a po zrobieniu znika w mig! Niebo w gębie :-) Składniki: 2 zupki chińskie kurczak curry Vifon 6 ogórków konserwowych (plus odrobina wody od ogórków) 1 mała czerwona papryka 4 jajka 1 mały jogurt naturalny 3 płaskie łyżki majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i obrać(...)skorupek. Makaron pokruszyć i wsypać do miski. Razem z makaronem należy wsypać przyprawę, która jest do zupek dołączona. Uwaga! wsypujemy tylko przyprawę curry, nie wsypujemy suszonych warzyw ani nie wlewamy olejku! Do makaronu wlewamy jogurt naturalny i podlewamy około 3 łyżkami wody od ogórków konserwowych i mieszamy. Kroimy ogórki, paprykę i jajka na kostkę. Dorzucamy do makaronu
Anielska Kuchnia Anijesteście wielbicielami kremów marchewkowych spróbujcie i TEGO! SKŁADNIKI: - duża marchew – 6 szt - czosnek – 4 ząbki - cebula – 1 szt. - bulion – 4 szklanki - masło – 2 łyżki - curry – 1 szczypta - papryka ostra – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - cukier – szczypta DODATKOWO: - jogurt naturalny – 100 ml - pietruszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew obieramy(...)kosteczkę. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając. Do warzyw dosypujemy paprykę wraz z curry i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Gotujemy ok. 20-30 minut , aż marchewka będzie miękka. Po ugotowaniu wszystko razem miksujemy na krem. Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą cukru. Smacznego
Ostra na Słodkoprzyjemnością , a w takiej postaci smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: - kalafior – 1 szt - masło – 2 łyżki - cebula – 1 szt - bulion – 4 szkl - tymianek – 1 łyżka - curry – 1 szczypta - chili – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - natka pietruszki – 1 pęczek - śmietana słodka 18% – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając. Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku. Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany. Wszystko razem miksujemy na krem. Dosypujemy
Ostra na Słodkomąka – 2 łyżki – jajko – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – kurkuma – 1 szczypta – curry – 1 szczypta – bulion – 250 ml – olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w bulionie , o dcedzamy , studzimy, Cebule drobniutko siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju(...)Kukurydzę odsączamy z zalewy. Kaszę wkładamy do miski , dodajemy podsmażoną cebulkę i kukurydzę. Wbijamy jajko. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kurkumą. Jeśli lubimy bardziej ostre może śmiało dodać jeszcze szczyptę chili – ja tak zrobiłam. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy. W rękach wyrabiamy niewielkie zraziki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące
Ostra na Słodkoporcje ) * filet z kurczaka – 2 piersi * jogurt naturalny – 100 g * pikantny ketchup – 4 łyżki * sól – do smaku * pieprz – 1 szczypta * imbir – 1 szczypta * curry – 1 szczypta * chili – 1 szczypta * papryka słodka – 1 szczypta * tabasco – 0,5 łyżeczki * rozmaryn – 1 gałązka * oliwa – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filet(...)kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 części , delikatnie rozbijamy. W misce mieszamy jogurt , ketchup , oliwę , sól , pieprz , imbir , chili , paprykę , tabasco ,curry i świeży rozmaryn. Wkładamy mięso , dokładnie obtaczamy , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy ). Po tym czasie wyciągamy , delikatnie oczyszczamy z zalewamy i na niewielkiej ilości oleju smażymy
Ostra na Słodkofilet z dorsza – 2 szt * marchew – 2 szt * mały seler – 1 szt * por – 1 szt * cebula dymka – 1 szt * mleko kokosowe – 250 ml * curry – 1 łyżeczka * sól – do smaku * pieprz – do smaku * chilli – 1 szczypta * oliwa z oliwek – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ryby oczyszczamy , oprószamy z dwóch stron solą(...)słupki. Cebulkę drobno siekamy , pora kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy kilka minut. Dodajemy nasze ryby i zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy curry , solą pieprzem i chili. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i przekładamy nasze ryby. Smażymy je na złoto
Ostra na Słodkomięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki); 2 średnie cebule; 200 g koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżki vegety; 1 płaska łyżeczka curry; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1 liśc laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem(...)poszatkować. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso z cebulą doprawić curry i vegetą. Wymieszać. Do garnka, w którym będzie gotowany bigos, wrzucić poszatkowaną kapustę, dodać podsmażone mięso mielone z cebulą, konentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu
Gospodyni Miejskaszklanki mąki 3/4 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% szczypta soli Farsz: 600 g łopatki wieprzowej jedna bułeczka cebula tłuszcz do smażenia jajko sól/pieprz po łyżeczce: curry i ziół prowansalskich Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: Farsz: Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie posypujemy curry i ziołami i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Moje pyszne gotowaniekoreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry. Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych przepisów jest część poradnikowa (zarówno wstęp jak i porady umieszczane pomiędzy
WojnaNaSmaki.plużyłam ciemnego pieczywa z ziarnami) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ogórek kiszony 1 pomidor 1 mała cebula 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżka ketchupu curry sól, piperz vegeta zioła (np. prowansalskie) Wykonanie: Kurczaka kroimy na plastry. Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi
Anielska Kuchnia Anibardzo pikantnej, tajskiej odsłonie. Na przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc do dzieła! Skladniki na 2-3 porcje: mleczko kokosowe 165 ml łyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka) 250 g krewetek 1 cukinia kilka liści mięty natka pietruszki ryż Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną pastę curry
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 kg cukinii 3 szalotki lub 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 400ml mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry 700ml bulionu 500g obranych krewetek (magą być mrożone) sól Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone dymki i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy(...)bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada) i solą. Zupę gotujemy kolejne 15 minut, a po tym czasie miksujemy plenderem na jednolity, gładki krem. Rozmrożone krewetki smażymy przez 5 minut na oliwie, a następnie dodajemy do zupy. Przed podaniem do zupy
Smakowity Blog Kulinarny