Składniki na Satay: Wykałaczki szaszłykowe 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka curry 1 łyżka garam masala - świeżo zmielone 1 łyżka oliwy bądź oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) utarty drobno imbir ( kawałek jakieś 2-3 cm) do smaku pieprz cytrynowy Składniki: 2 woreczki ryżu mieszanka warzyw chińskich ( mrożona) 1 łyżka(...)curry 1 łyżka świeżo zmielonej przyprawy garam masala świeżo zmielony pieprz 7 dużych krewetek 1 natka pietruszki 1 łyżka masła 7 ząbków czosnku 1 łyżka utartego świeżego imbiru Przygotowanie: Piersi myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na kawałeczki, kostki. Mieszamy w przyprawach i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie nakłuwamy mięsko na patyczki
ClauditteMissCookingząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie kilka listków maggi (idealnie zastępuje wegetę czy kostkę rosołową) 1 brokuł zielone szparagi puszka groszku garść posiekanego lubczyku 1 łyżeczka curry świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Porcję rosołową obmywamy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody. Dodajemy porcję rosołową. Gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po jakiś(...)pewność, że będzie ona w pełni aromatyczna. W połowie gotowania dodaje podzielony na różyczki brokuł, groszek, szparagi i posiekany lubczyk doprawiam pieprzem oraz listkami maggi, ja dodałam także łyżeczkę curry. GOTOWE
ClauditteMissCookingSkładniki: 4 piersi z kurczaka 500 g suszonych oliwek 1 łyżka curry 1 łyżka ostrej czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Piersi ubijamy tłuczkiem lub ręką tak by mięsko stało się płaskie jak na schabowe. Nacieramy marynatą (oliwa, curry, papryka i pieprz). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na początek każdej
ClauditteMissCookingduża 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni) garść suszonych moreli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz sól morska cieciorka kukurydza groszek 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego. Powoli zalewamy składniki bulionem, tak około 2.5 litra bulionu (wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy mieloną paprykę i curry. Dodajemy także posiekaną natkę około 1 łyżki i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy. Do miseczki nakładamy groszek i kukurydzę. Nakładamy gęstą zupę. Kleks jogurtu naturalnego i cieciorka
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 kg piersi z indyka Składniki na marynatę (wymieszać ze sobą) 2 jajka 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 1/2 łyżeczki curry POWDER CURRY HOT Mida's 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryczki chilli mielonej Przygotowanie: Mięso kroimy na kawałki (ja zrobiłam w formie pasków takich na mniej więcej długość
ClauditteMissCookingSkładniki na marynatę (wszystko zmiksować): 3 łyżki miodu rzepakowego 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mielonej papryki ostrej garść suszonych moreli 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 szklanki ciemnego piwa 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
ClauditteMissCookingdziałki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy wodę z oliwą. Gdy woda stanie się ciepła dorzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dusimy chwilkę pod przykryciem(...)cebula zmięknie dodajemy pokrojone w paski papryki. Znowu dusimy jakieś 15 minut. Następnie dodajemy cukinię. Z cukinii wydrążamy środek z nasionami i kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 10 minut
ClauditteMissCookingpieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 1 płaska łyżka suszonego lubczyku sól morska w młynku o smaku azjatyckim(...)około 5 minut. Przyrządzone składniki przekładamy powoli do gotującego się bulionu (tak około 2.5 litra bulionu wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy z czosnkiem niedźwiedzim, uprażonymi orzechami nerkowca, jagodami goi oraz z posiekanym koprem włoskim. Dlaczego koper włoski? Uznałam
ClauditteMissCookingSkładniki: 400 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka mleczka kokosowego 350 g pieczarek sól, pieprz, curry ziemniaki Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i curry. Wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Pieczarki obrać, pokroić i dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, smażyć
Gaździnka warzymnie to był wyjątkowo zabiegany dzień :) składniki * 1 opakowanie mrożonych warzyw (brokuł, marchewka, kukurydza) * 1 saszetka kolorowego ryżu (100 g) * 1 filet z kurczaka * 1 łyżeczka czerwonej pasty curry * sól, pieprz * pieprz cayenne * zioła prowansalskie Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu . Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać(...)nieco oleju, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać pastę curry, chwilę podsmażyć, dodać warzywa mrożone, podsmażyć do momentu, aż puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej gorącej wody) i doprawić do smaku
Mix smakuSkładniki: 3 woreczki ryżu 1 podwójna pierś kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnie 1 litr rosołu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.Ryż podsmażyć na łyżce oleju. Dodawać stopniowo rosół aż ryż będzie miękki. Dodać curry i dokładnie wymieszać. 2. Pierś pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka
A Ty Smakuj Mniezrobić go sobie samemu. Na pewno będzie smaczniejszy od tego kupnego :) Składniki : 4-5 filetów rybnych 2 duże cebule 2 papryki koncentrat pomidorowy, keczup sól, olej do smażenia pieprz, carry, ostra mielona papryka sok z cytryny ewentualnie natka pietruszki Przygotowanie : Filety rybne lekko rozmrozić, posolić i usmażyć je tylko w mące, zdjąć z patelni, po ostudzeniu pokruszyć Cebulę obrać, pokroić(...)paprykę oczyścić z pestek, pokroić dość drobno (ja pokroiłam za grubo) i dodać do zeszklonej cebuli- wymieszać i smażyć chwilę razem, dodać pokruszoną rybę i ponownie wymieszać Dodać koncentrat, carry, paprykę keczup, sól i pieprz do smaku oraz tyle soku z cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam
Proste Potrawysezony dyktuje apetyt. Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały rok, a czas kawy jest po prostu nieskończony. Sezon na owsiankę zaczął się w dzieciństwie i ma szansę(...)karmelem. Muszę dodać, że bywają sezony, które trwają w duecie, tercecie, a i kwartety i całe orkiestry nie są czymś wyjątkowym. Poranne espresso, miska owsianki, curry na obiad, ser do wina i słodka beza na większe lub mniejsze smuteczki to dobrze mi znany zestaw. Trzeba wspomnieć, że sezony mają wobec siebie nastawienie pokojowe. Jeden
KUCHARNIAostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. ------------------------------------ SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić(...)Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc
w mojej kuchniostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. WYKONANIE(...)Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc
w mojej kuchni