szeroki repertuar zup, ale są w naszym jadłospisie takie, które pojawiają się częściej. Wszyscy chętnie jemy zupy kremowe, jednym z przykładów jest krem z porów z nutą curry. Prosta i szybka zupka. Aby przygotować 8 porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy(...)curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę - kilka łyżek oliwy Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części bardzo twardych, ciemno zielonych liści, te jasne kroję razem z białymi częściami po uprzednim dokładnym umyciu warzyw. Kroję wszystkie na pół centymetra
I tu będę miała takie teDzisiaj zupa krem. Krem z pieczonych warzyw o smaku curry, podany z ciepłą grzanką z oliwą z oliwek i grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Bardzo prosta w wykonaniu zupa-krem, bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Polecam na obiad bądź kolację. Do przygotowania zupy wykorzystałam warzywa takie jak: czerwoną paprykę, pomidory malinowe, czosnek i cukinię. Całość ma bardzo fajny aromatyczny smak dzięki curry(...)przygotujcie to danie, myślę, że Wam się spodoba. SKŁADNIKI - 4 porcje - 1 duża papryka czerwona - 3 pomidory malinowe- dojrzałe - gałązka pomidorów koktajlowych - 1 mała cukinia - 3 ząbki czosnku - przyprawa curry 2 łyżeczki - 200 ml wody - sól, pieprz - miód - oliwa z oliwek Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze części. Układamy na blaszce do pieczenia. Miód i oliwę z oliwek mieszamy z odrobiną
SMYKWKUCHNIProsty przepis na szybki i zdrowy codzienny obiad. Filety białej ryby np. dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja, miruny, w cieniutkiej panierce z curry w proszku i mąki pszennej. Usmażone na klarowanym maśle ( lub zwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę), na koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także(...)sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja) sól morska, pieprz 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 3 łyżki klarowanego masła 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej papryczki chili cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Mrożone filety rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą i pieprzem
cool and mintykurczaka robiłam już niejednokrotnie. Zawsze smakuje rewelacyjnie i jest to moja z ulubionych wersji. Banan (nie wyczuwalny) nadaje daniu słodkiego posmaku, który zrównoważony został intensywnym oraz pikantnym aromatem curry. (2 lub 3 małe porcje) 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1 banan 1 cebula 3/4 szklanki bulionu (użyłam warzywnego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki curry słodka i ostra(...)chwilkę podsmażyć (lekko zarumienić) i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem około 5-7 minut. Banana pokroić w pół plasterki i z odrobiną wody poddusić na osobnej patelni. Dodać koncentrat, curry, a następnie wymieszać i ponownie doprawić paprykami w proszku. Chwilkę podsmażyć i połączyć z mięsem. Całość poddusić dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało). Podawać z uprzednio ugotowanym ryżem
Di gotujeczerwonej soczewicy Wydrukuj przepis Porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 350g czerwonej soczewicy 2-3 czerwone cebule 1 puszka pomidorów 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki czerwonej pasty curry (ostrość według upodobania) 650ml wody sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju do smażenia Wykonanie: 1 W garnku rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w kostkę(...)cebula się zeszkli, dodaj pastę curry i smaż kolejne kilka minut. 3 Wlej puszkę pomidorów, wodę oraz wsyp przepłukaną soczewice. Gotuj przez około 20-25 minut. Gdyby soczewica wypiła całą wodę, zanim danie będzie gotowe, dolej po prostu kolejne 100ml. 4 Gdy soczewica będzie już rozgotowana, wlej mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj
Blendmankuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki tabbouleh , którą bardzo często zjadam w sezonie letnim! Danie jest niesamowicie smaczne, szybkie do zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie. Wielbiciele mięs śmiało mogą pokusić się o dodatnie np. kawałków kurczaka, indyka czy też innego delikatnego mięsa(...)porcje ) * bakłażan – 1 szt * kuskus – ok. 1 szkl * papryka czerwona -1 szt * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * sól, pieprz, curry, kurkuma * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umytego bakłażana rozcinamy na pół, a następnie wydrążamy delikatnie miąższ ( tworząc miseczkę) i posypujemy solą – odstawiamy na ok. 20 minut, by sól usunęła goryczkę
Ostra na Słodkolepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w naszych brzuszkach i wtedy nie ma czasu na "przegryzienie" się :) Ciekawy smak zawdzięcza połączeniu curry, pieprz cayenne i ketchupu - a reszta jej składników przypomina nieco meksykański styl :) Składniki: 2 woreczki brązowego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli 1 żółta papryka 150 g. szynki(...)łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut). W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy paprykę, szynkę
Taste TherapyZnów podjęłam wyzwanie i ugotowałam kurczaka w curry SKŁADNIKI: 0,5 KG PIERSI Z KURCZAKA 2-3 CEBULE POKROJONE W PIÓRKA plus jedna cebula pokrojona w kostkę którą będziemy smażyć oddzielnie z nasionami(...)SZKLANEK WODY 2 ŁYŻKI MIELONEJ KOLENDRY 1.5 ŁYŻKI CHILI PUDER 0,5 TURMERIC 0.5 PIEPRZU 0,5-1 ŁYŻKI GARAM MASALA 1 ŁYŻKA NASION MUSZTARDY SÓL 5 LIŚCI CURRY SPOSÓB: Na patelnie dodajemy olej i podgrzewamy ,dodajemy pokrojoną cebulę,czosnek ząbki przekrojone na pół,i starkowany imbir . Mieszamy wszytko dokładnie cebula musi zbrązowieć dodajemy trochę soli. Wszystkie nasze przyprawy
Viola cooks with passionrazem chciałabym podzielić się z Wami przepisem zainspirowanym daniem szefa kuchni Rafała Targosza, pierogi w takim wydaniu, podane z borowikami w kremowym sosie z dodatkiem kurkumy i curry są moim zdaniem naprawdę rewelacyjne w smaku. Jest to niezwykle delikatne i wyszukane połączenie smakowe. Przygotowałam ten przepis wiosną dla magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był(...)warzywnego lub drobiowego z kostki (najlepiej bio) 1 łyżka soku z cytryny 15 cl śmietany 36% lub kremówki ½ łyżeczki cukru 1 szczypta gałki muszkatołowej 3 szczypty kurkumy 3 szczypty curry Sól, pieprz Drobny szczypiorek (opcjonalnie) Dynię obierz, usuń pestki i skórę, pokrój w kostkę i ugotuj na parze do miękkości, osącz i ostudź. Ugnieć ugotowaną dynię widelcem, dodaj parmezan, dopraw
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaChciałabym polecić bardzo smaczny przepis na zapiekaną karkóweczkę,pachnącą curry i majerankiem,kruchą i mięciutką z liściem rukoli dla smaczku.Zapraszam. 70dag.karkówki b/k 3 ząbki czosnku sól pieprz curry majeranek 1 cytryna 1 szkl.jogurtu naturalnego olej keczup mały słoik majonezu starty żółty ser rukola ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Karkówkę myjemy i osuszamy,tniemy na kotlety.nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą,pieprzem,curry i majerankiem.Cytryn
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś Kalafior na obiadek z curry i czosnkiem smażony na masełku klarowanym wyraźniejszy w smaku niż ten z wody, banalny w przygotowaniu składniki: - kalafior - 2 łyżki masła klarowanego - dwa ząbki czosnku - łyżeczka curry - koperek pokrojony i posypany na kalafior Krok 1 Kalafior różyczki przekładamy do garnka z wodą i wsypujemy 1 łyżeczkę soli gotujemy(...)był półtwardy czyli al-dente. Krok 2 Przecedzamy kalafior.Masło wkładamy na patelnie i wsypujemy curry .Wkładamy kalafior i smażymy.Dodajemy starty czosnek i dalej smażymy na rumiany kolorek. Dodajemy starty czosnek, smażymy jeszcze przez chwile i przekładamy na talerz.Posypujemy pokrojonym drobno koperkiem.Kalafior wyśmienicie smakuje
Różowa kuchniaPróbowaliście kiedyś ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki (w słupki(...)zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą. Składniki na zalewę octową: 3 szklanki octu 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziela 1 łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania: Zalewę ugotować i zalać wcześniej odsączone ogórki. Sałatkę wymieszać i zalać do słoików. Uzupełnić zalewą octową. Pasteryzować
Cukiernia Pychotkijajkiem z foremki, gdy przestygnie minutę lub dwie. Można też użyć foremki z silikonu, wówczas nie trzeba wcześniej smarować jej olejem. POMYSŁ NR 3: Kanapka kapitańska z boczkiem i curry Składniki : 1 kromka ciemnego pieczywa 1 pomidor 1 mały banan 1 plaster boczku wędzonego 1 jajko 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Sól, pieprz do smaku Szczypta curry Przygotowanie(...)ofercie marki Kaminiarz ), wrzucić na rozgrzaną patelnię, podpiec na złoto. Dodać pokrojonego w plasterki banana i pomidory. Przesmażyć, aż odparuje sok z pomidora. Doprawić do smaku pieprzem, solą, curry i sokiem z cytryny. Usmażyć z jajka jajecznicę. Chleb podpiec w tosterze na złoto. Nałożyć jajecznicę, następnie na górę 1-2 łyżki masy z pomidora. Dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać
Tradycyjna Kuchniaszybka w przygotowaniu, a mój połówek stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad(...)English Pikantna zupa tajska z makaronem (4 porcje) Składniki: 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego) 1 limonki, starta skórka i sok 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana
karmelowy