curry - 8456 przepisów (strona:119/564)

Kurczak curry z bananem 157

przepisem ze strony: przepisy.net. Tak przygotowanego kurczaka robiłam już nie jeden raz. Zawsze smakuje rewelacyjnie. Banan (nie wyczuwalny) nadaje daniu słodkiego posmaku, który zrównoważony jest intensywnym oraz pikantnym aromatem curry. (2 lub 3 małe porcje) 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1 banan 1 cebula 3/4 szklanki bulionu (użyłam warzywnego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki curry słodka i ostra(...)chwilkę podsmażyć (lekko zarumienić) i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem około 5-7 minut. Banany pokroić w pół plasterki i z odrobiną wody poddusić na osobnej patelni. Dodać koncentrat, curry, wymieszać i doprawić obiema paprykami. Chwilkę podsmażyć i połączyć z mięsem. Całość poddusić dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało). Podawać z ugotowanym ryżem

Di gotuje
Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem 133

Jeśli szukacie kremu smacznego i bardzo oryginalnego, to spróbujcie z pietruszki korzenia go przygotować i z mleczkiem kokosowym całość zmiksować. Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego dodały, a ziarenka sezamu fajnie w kremie chrupały.  Składniki: 250 g pietruszki - korzeń, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szalotki, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka curry, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka(...)ogonkiem, ok. 150 ml wody. Przygotowanie: W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojoną w plastry obraną pietruszkę. Mieszamy i krótko przesmażamy. Dodajemy kurkumę, curry, zalewamy 50 ml wody, mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem. Następnie dolewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy do  momentu, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy

Moniki Smakołyki
Rajma Masala 160

ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmu przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajma masala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące.  Wraz ze mną rajma masalę przygotowaly  Panna Malwinna i Maggie . Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów(...)zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę. Curry W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne

Codzienne Gotowanie
Sałatka z jajkiem i kiełkami na sałacie z pikantnym sosem 171

miała być sałata, jajko i kiełki. Mówiąc szczerze długo zastanawiałam się co przygotować, ostatecznie jednak zdecydowałam się na przygotowanie prostej sałatki - ćwiartek jajek ułożonych na liściach sałaty, polanych sosem curry i udekorowanej kiełkami. Jednym słowem banalna i szybka w przygotowaniu sałatka, ale jednocześnie, moim zdaniem, bardzo efektowna.  Wraz ze mną wyzwania podjęły się Malwina , Siankoo i Mops .   Składniki(...)jajka ugotowane na jajko główka sałaty rzymskiej 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 0,25 łyżeczki pasty curry (ostrej, lub 0,5 łyżeczki pasty łagodnej) rzeżucha kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Na talerzu ułożyć liście sałaty (poodrywać twarde głąby), na nich układać ćwiartki jajka.  Przygotować sos - w miseczce dokładnie wymieszać jogurt grecki z majonezem i pastą curry. Polać nim jajka

Codzienne Gotowanie
Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym 136

Dziś polecam przepyszne tajskie curry z wieprzowiny z dodatkiem masła orzechowego i mleka kokosowego. Danie okazało się przepyszne, a dodatek masła orzechowego, do którego wcześniej nie miałam przekonania, ponieważ gdy próbowałam go wydawało mi się bardzo mdłe i "tępe", jednak w połączeniu z mlekiem kokosowem i limonką stworzyło wspaniały sos.  Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu(...)więcej nie wymaga zbyt wielu składników.  Składniki : pęczek dymki mały pęczek świeżej kolendry 400g wieprzowiny (schab) 3 łyżki czerwonej pasty curry 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego puszka mleka kokosowego (400ml) opakowanie mini kolb kukurydzy sok z połowy limonki sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : W dużej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę

Codzienne Gotowanie
Sałatka z makaronu ryżowego z ananasem, kurczakiem i grzybami Mun 236

Sałatka z mojego ulubionego ryżowego makaronu o łagodnym smaku, z nutą curry, słodkim ananasem i kurczakiem. Pyszna:) Składniki: paczka (20 dkg) makaronu ryżowego cienkie nitki 40 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka kukurydzy słoiczek kiełków fasoli Mung puszka ananasa garść suszonych grzybów Mun (ok. 15g) łyżeczka curry sól do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżka oliwy lub oleju do smażenia mięsa(...)jeszcze przez 10 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić na cienkie paski. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić na krótsze kawałki. Mięso pokroić na cienkie paseczki, dodać sos sojowy, curry i sól do smaku. Usmażyć (ok. 3-4 minuty). Przestudzić. Dodać do makaronu razem z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ananasem, grzybami i kiełkami. Wymieszać majonez z sokiem i dodać

Maślane ciasteczko
OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY, PYSZNE 267

smaczniejsze, bo o ile te pierwsze mnie swym smakiem nie zauroczyły (przypasowały za to małżonkowi), o tyle te są już w moim guście. Nie wiem czy sprawia to curry, czy pozostałe przyprawy, w każdym razie te są jak najbardziej na tak. Kto jeszcze nie przygotowywał, polecam, pracy przy nich niewiele, ogórków jeszcze pod dostatkiem (sama ciągle jeszcze przygotowuję małosolne, które(...)szklanek octu (w oryginale było 6) - 5 szklanek cukru - dałam ksylitol (w oryginale było 6) - 1/2 łyżki ziela angielskiego - 1/2 łyżki kolorowego pieprzu (ziarna) - 1 łyżka kurkumy - 1 łyżka curry - kilka ząbków czosnku (dałam całą, niedużą główkę) - 4 płaskie łyżki soli himalajskiej (można dodać morską) Ogórki umyć, pokroić w podłużne plastry, mniej więcej takiej samej grubości. Upakować ciasno w przygotowane

Smaczne Zdrowe
Zupa curry 124

lubię, to niestety matki natury nie oszukam... Trzeba więc zrobić coś aby umilić sobie jesienne popołudnia więc ... oczywiście ląduje w kuchni :) Dziś mam dla Was smaczną zupę z curry - idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienne dni. Jak zwykle zupa przygotowana z tego co akurat znalazło się pod ręką. W związku z tym, że nie każdy z Was ma przygotowaną zamrażarkę(...)kostka rosołowa - 6 plasterków ananasa - pokrojonych w kostkę - sól, pieprz dla smaku - 2 szt zółtej grillowanej papryki - 1 grillowana pierś kurczaka - woreczek ryżu - świeża natka pietruszki - pół torebki curry - łyczeczka słodkiej papryki - szczypta kardamonu - szczypta cząbru - 5 dużych ząbków czosnku JAK PRZYGOTOWAĆ?  Zaczynamy od przygotowani bulionu - na 3litry zimnej wody wrzucamy porcję rosołową, do tego 200 gramów mrożonej włoszczyzny

dlaSmaQ
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 137

łyżka musztardy  - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) -  pieprz, sól - przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy) Śmietana ryżowa :  - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą(...)sokiem z cytryny  Przygotowanie :  Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły

zdrowa vege kuchnia
Curry z wołowiny KARI GOSHT 150

Wołowina to mięso, które najbardziej lubię.  Uwielbiam też kuchnię hinduską. Dzisiaj połączyłam 2 w 1 . Curry z wołowiny po hindusku. Wspaniały zapach przypraw, pieczonego mięsa i smaczny posiłek to właśnie to danie. Wcześniej przygotowałam curry z wieprzowiny (przepis)  równie smaczne i aromatyczne. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu(...)zarumienienia., mieszać. Wlać wodę z octem , posolić i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać wodą. Podawać z ryżem inspiracja książka "Kuchnia hinduska" curry z wołowiny

O kuchni z uczuciem
Kurczak z warzywami po chińsku 243

pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cebule 3 papryki czerwone 2 małe pory lub 1 duży 4 marchewki 5-6 grzybów mun Kiełki fasoli mung Sos sojowy Przyprawa curry olej sezamowy lub roślinny sól pieprz Przygotowanie:                Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kurczaka kroimy w średniej grubości płatki, obsypujemy przyprawą curry, skrapiamy obwicie sosem sojowym. Następnie solimy i pieprzymy, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 1-2h do zamarynowania.  Kroimy warzywa, paprykę w paski, cebulkę i pora w piórka. Marchewkę kroimy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Słodko-pikantna sałatka z dużą zawartością błonnika. Idealna na pożywne śniadanko lub zdrową kolację. 348

Doskonała do zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym zgodnie z instrukcją producenta (ja gotowałam 10 minut dłużej, a i tak był(...)dente). Ananasa kroimy w dość drobną kostkę. Podsmażamy chwilę na odrobinie oliwy wraz z curry i papryką wędzoną. Kurczaka wędzonego kroimy w kostkę o podobnych wymiarach. Dodajemy do przestudzonego pęczaku i mieszamy z ananasem. Doprawiamy suszonym pomidorem, majonezem i musztardą. Wierzch dość obficie oprószamy pieprzem cytrynowym. Sałatka najlepsza następnego dnia, jak smaki się przegryzą. Nie potrzeba do niej żadnych dodatków

Kuchnia po mojemu
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry 123

chwil, wyszło wyśmienicie. Podejrzewam, że i drugie tyle znikło by bez trudu, dzieciaki domagają się powtórki, a czyja to zasługa? jak myślicie?, może makaronu Malma, a może kurczaka w carry lub kurek?. Tak czy siak zjedzone i prosi się o więcej.... Składniki: 40 dag makaronu tagliatelle, u mnie Malma 20 dag świeżych kurek 50 dag fileta drobiowego 300 ml słodkiej(...)ojej rzepakowy zielona natka pietruszki 2 średnie cebule ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku sól pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka carry 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. 2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej

Apetyczna babeczka
Prosty gulasz warzywny - fasola Piękny Jaś, dynia i bakłażan 176

pomidorów (ok. 4 szt.), 300 g ziemniaków (ok. 4 szt.), 200 g cebuli (jedna duża), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, esencja do duszonych warzyw Knorr, 2 łyżeczki madras curry (hot madras curry w wersji pikantnej), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 lisie laurowe, natka(...)kawałki ok. 1 cm x 1 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ósemki.  25 minut przed końcem gotowania fasoli rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wsypać madras curry i kurkumę, smażyć 3 sekundy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić (ok. 5 minut).  Do cebuli dodać dynię i ziemniaki, smażyć dalej 5 minut mieszając. Fasolę przełożyć łyżką cedzakową

SzczyptaSmaQ
Zielony kuskus z bazylią 137

idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry. Z ielony kuskus z bazylią Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus   gorący bulion, ew. woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie(...)kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła   Kuskus zalewamy bulionem tak, żeby kasza była przykryta

Kulinarne przygody Gatity