karkówki 50 ml oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Chili pieprz cayenne 2 łyżki musztardy miodowej 1 marchewka 1 młoda cukinia 8 pieczarek 1 zielona papryka 1 czerwona papryka Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę(...)miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka. Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy. Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut
VioletoweKucharzenieSkładniki: 300 gram piersi indyka sól, pieprz wędzona papryka natka pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie oliwa z oliwek cebula ząbek czosnku Pierś indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony, następnie odstawiamy by chwilę odpoczęła i posypujemy natką pietruszki(...)oliwie z oliwek smażymy cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 10 minut na średnim ogniu. Jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mają być al dente. Ratatouille podajemy z grillowaną piersią indyka, pokrojoną w plastry
Mango Papajaodrobina parmezanu. Korzystajcie z sezonu na szparagi, bo w tym daniu smakują wyśmienicie! Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 2 łyżki oliwy z oliwek * pęczek szparagów * brokuł * cukinia * ulubione zioła i przyprawy * 200ml śmietanki kremówki * grana padano do posypania dania Przygotowanie : Szparagi, brokuł i cukinie uparować, najlepiej z dodatkiem ziół. Posolić, pokroić w mniejsze kawałki
Magiczne Życie Martysezonie grillowym oczywiście nie może zabraknąć kiełbaski. Połączona z cukiniowymi wstążkami i warzywną salsą smakuje wyśmienicie! 1 kg kiełbasy śląskiej Przyprawa do wieprzowiny 1 młoda cukinia Sól morska z młynka Pieprz ziarnisty z młynka 1 ząbek czosnku Salsa: 2 pomidory 1 ogórek 2 czerwone cebule Oliwa z oliwek Kiełbasę nacinamy w prążki, przyprawiamy przyprawa do wieprzowiny. Grillujemy na bardzo rozgrzanym(...)grillu. Cukinię obieramy, obieraczką wycinamy wstążki. Przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Układamy ją na foli aluminiowej i umieszczamy na grillu, grillujemy aż będzie miękka i chrupiąca. Pomidory, ogórka i cebule kroimy w kosteczkę, skrapiamy oliwą z oliwek. Kiełbaskę dodatkowo podajemy z podpieczonym chlebem
VioletoweKucharzeniepęczakiem. Pyszną i sytą! Z dużą ilością warzyw i z ziołami. Idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla. Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak, 1 średnia cukinia, garść świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, garstka ugotowanego zielonego groszku, 1 większy ogórek gruntowy, mini mozarella lub twaróg, olej rzepakowy Dressing: 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść liści(...)mięty, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej rzepakowy - kilkanaście łyżek Kasze należy ugotować i przestudzić. Warzywa dokładnie umyć. Cukinię pokroić za pomocą obieraczki na podłużne wstążki. Podgrzać olej na patelni i dosłownie minutkę przesmażyć. Pokroić pomidorki na połówki lub na ćwiartki. Ogórka w talarki lub pół talarki. W naczyniu blendera miksujemy bardzo dokładnie koperek, pietruszkę, mięte, czosnek i olej rzepakowy - ilość
Plate of Joywołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam(...)mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy całość 10 minut. Warzywa niech pozostaną al dente. Dodajemy kukurydzę, sos barbecue. Mieszamy
Mango Papajavege placuszki świetnie sprawdzą się jako szybki obiad w bardzo słoneczny dzień. Taki, w którym zjadło by się coś dobrego, lekkiego,ale nic robić się nie chce. Składniki: 2 cukinie 2 jajka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki - jogurtu naturalnego 8 łyżki - mąki 2 marchewki sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Na tarce(...)grubych oczkach zetrzyj cukinię i marchewkę. Posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Dodaj pokrojoną czerwoną cebulkę i dopraw do smaku pieprzem. Mąkę, jajka i jogurt wymieszaj. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj do niej warzywa. Masę nakładaj za pomocą łyżki, smaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawaj
Wielki apetytkurczaka. Grill to sposób na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi i kolejny powód do kulinarnych eksperymentów. Składniki: 1 puszka ananasa 200 g serka śniadaniowego 1 łyżeczka cynamonu cukinia Sposób przygotowania: Ananasa grilluj z 2 stron. Następnie pokrój go w kosteczkę, wystudź i dodaj do serka. Całość dopraw do smaku cynamonem. Cukinie przekrój na pół i grilluj do czasu
Wielki apetytsmaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki (3 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g soczewicy zielonej 1/2 średniej cukinii 1 duża marchewka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, curry, szczypta tymianku Przygotowanie: Soczewicę gotuj w lekko(...)osolonej wodzie ok. 20 minut. Kaszę gryczaną niepaloną ugotuj w 1 szklance wody ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię. Następnie podlej odrobiną wody i duś ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz kaszę i soczewicę. Wymieszaj. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut
Zdrowie na języku :Pkapusty użyłam liści laurowych, które otrzymałam od hurtowni przypraw REFEX . SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1,5 szklanki wody, 25 dag kiełbasy cienkiej, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 liście laurowe z hurtowni przypraw REFEX , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 3 łyżki masła, sól, pieprz(...)laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną i przyprawę uniwersalną. Gotuję 15 minut. 2. Kiełbasę kroję w plasterki. Podsmażam na oliwie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cukinię kroję w półplasterki. Pomidory kroję w ósemki. Przygotowane warzywa oraz kiełbasę dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję 20 minut. Kapustę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasiczas zrobionych. Zaczynamy od czegoś, co robiłem w ubiegły piątek. Obiad w 20 minut. Czego nam potrzeba? -kiełbasa; u mnie cielęce kiełbaski -biała fasolka w puszce w pomidorach -cukinia w kostkę pokrojona ze skórą -por cześć biała -pieczarki w plasterki posiekane -papryka czerwona obrana i posiekana w plasterki -masło klarowane -pieprz, sól -sos sojowy Na rozgrzanym maśle szklimy posiekanego pora(...)dorzucamy pieczarki i przesmażamy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Dorzucamy paprykę i cukinie. Przesmażamy chwilkę i zalewamy fasolką z sosem pomidorowym, wrzucamy kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu i nacieramy obranym ząbkiem czosnku
BaRepaspomidorem. Ewentualnie jako dip do warzyw. A i nie sugerujcie się dużą wartością kaloryczną - pasty jest na tyle dużo, że wystarczy na kilka dni. Składniki: 1 bakłażan 2 cukinie 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 5 łyżek oleju nierafinowanego (50 g) kilka listków bazylii kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni(...)Bakłażana obierz ze skórki, pokrój w plastry (ok. 1,5 cm szerokości). 3. Cukinii nie obieraj, pokrój podobnie 4. Wydrąż gniazda nasienne z papryki, następnie pokrój na kilka części. 5. Piecz warzywa i czosnek ok. 40 minut, kilka razy mieszając w trakcie. 6. Delikatnie obierz paprykę ze skórki. 7. Gdy wystygną, zblenduj z olejem i przyprawami. 8. Trzymaj w lodówce
Powiedz dietom nieLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki(...)mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając
Bulliokuchni ;-), gotujemy! SKŁADNIKI: - 300 g wołowiny- rostbef - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - 2 garście włoszczyzny gotowej (marchew, pietruszka, seler, por w słupkach) - duża czerwona papryka - 1/2 małej cukinii pokrojonej jak makaron- na cieniutki paseczki - przyprawa sumak - 2 łyżeczki płaskie - przyprawa zatar hala-bi - 2 łyżeczki płaskie - czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka - przyprawa harissa - 1/2 łyżeczki - przyprawa(...)paseczki. Smażymy 2 minuty. Dodajemy włoszczyznę, paprykę pokrojoną w paseczki, ciągle mieszając smażymy 5 minut. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy cukinię, dusimy 4 minuty. Podajemy z chlebem pita
SMYKWKUCHNIMoja Paella mało ma wspólnego z oryginalną potrawą hiszpańską, ponieważ ryż zamieniłam na kaszę, fasolę i groszek na cukinie i marchewkę jedynie, co zostało to szczypta szafranu. Tak czy inaczej moja wersja jest przepyszna. Mam zamiar ją jeść codziennie i schudnąć do majówki :-) Składniki: marchewka por cukinia czerwona papryka 2 pomidory szklanka kaszy jaglanej
pieprzny smaczek