cukinia - 18701 przepisów (strona:719/1247)

Filet z sandacza na warzywnym tagliatelle z grzybami 133

Filet z sandacza na warzywnym tagliatelle z grzybami Składniki – 2 porcje: Sandacz (filet) – 400g Musztarda – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Marchewki – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 2 łyżeczki Grzyby np. borowiki – 3 sztuki Masło – 2-3 łyżki Białe wino – 120ml Sól, pieprz, papryka wędzona Oliwa – 1 łyżka do warzyw + do smażenia ryby Koperek, kiełki do dekoracji Wykonanie: Sandacza porcjujemy(...)każdą porcję smarujemy musztardą, nacieramy czosnkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy ze skóry i przy pomocy obieraczki kroimy w cienkie paski. W takie same paski kroimy też cukinię. Warzywa mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grzyby czyścimy i kroimy w paski. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, a następnie podsmażamy na nim krótko grzyby, dodajemy warzywa

Kuchnia Bon Appetit
Włoska peperonata 110

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Włoska peperonata Składniki: Papryka czerwona – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 1 łyżka Anchois – 2 małe sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Czosnek – 3 ząbki Papryczka chili – 1 sztuka Bazylia – kilka listków Suszone oregano – 1 łyżeczka Cebula – 1 mała(...)Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili i anchois. Następnie dodajemy paprykę, kapary i smażymy przez 3-4 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, suszone oregano i bazylię. Całość smażymy przez kolejne 3 minut. Pod koniec dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem

Kuchnia Bon Appetit
Risotto ze szparagami i krewetkami 188

Risotto ze szparagami i krewetkami Składniki: Składniki – 2 duże porcje: Ryż Arborio Uncle Ben's – 100g Krewetki – 10 sztuk Cukinia – 100g Szparagi zielone i białe – 300g Szynka parmeńska - 4 plastry Marchewka – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Seler naciowy – 2 sztuki Liść laurowy – 1 sztuka Sól, pieprz, czosnek Ser parmezan – 2 łyżki startego sera Masło – 1 łyżka Wino białe wytrawne(...)wolnym ogniu, nie mieszając! Po 10-15 minutach dolewamy do ryżu wino, ale nadal nie mieszamy. Kiedy ryż wchłonie prawie całe wino i bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zblanszowane szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone na patelni

Kuchnia Bon Appetit
Wędzony pstrąg z kaszą bulgur i pistacjami 135

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wędzony pstrąg z kaszą bulgur i pistacjami Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 1 tuszka Kasza bulgur – 100g Rzodkiewki – 6 sztuk Pistacje – ½ szklanki Cukinia – ½ sztuki Olej szczypiorkowy – 2-3 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Kaszę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Rzodkiewki i cukinię myjemy, kroimy w kostkę i polewamy oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 182

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło – 25 g Sok z ½ cytryny Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej Sól, pieprz Oliwa z oliwek(...)Przegrzebki delikatnie przepłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plastry. Gdy czosnek będzie delikatnie podsmażony dodać do niego cukinię pokrojoną w paski. Całość zalać winem i zredukować. Następnie dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i masło. Całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. W między czasie na osobnej patelni podsmażyć

Kuchnia Bon Appetit
Chrupiące bułeczki. 179

wybrednych. Szybko ją przygotujecie i zaskoczycie rodzinę  czy gości. SKŁADNIKI: 5 bułek kajzerek  2-3 jajka szynka lub kiełbasa łosoś wędzony papryka po 1/2 każdego koloru kawałek cukinii lub bakłażana 15 dag. startego na grubych oczkach sera żółtego  szczypiorek koperek pomidor przyprawy: sól, pieprz, lubczyk suszony WYKONANIE: bułki ściąć od góry, wydrążyć, jajka rozkłócić, dodać przyprawy, paprykę(...)pociętą w paski, cukinię i pomidora pokrojone w kostkę, ser, podzielić masę na połowę, do jednej części dodajemy pokrojonego w kostkę łososia do drugiej szynkę, mieszamy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę przykryć folią aluminiową, posmarować oliwą, masę łososiową wypełnić część bułek, pozostałą część masą z szynką, bułki ułożyć na blaszce, włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec około

Kuchnia Beaty
Kurczak, warzywa, ryż 176

warzywami i ryżem. Chyba jedno z moich ulubionych dań typu FAST.  Do porcji na dwa talerze potrzebowałam: 1 filet z kurczaka 1 torebkę ryżu  2 marchewki 1 cukinię 2 pomidory 2 łyżki oleju kokosowego paprykę słodką, czosnek granulowany, kurkumę, tymianek, oregano, pieprz ziołowy i sól Ryż standardowo gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy na kawałki i wrzucamy(...)patelnię z jedną łyżką oleju kokosowego. Doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle własnych preferencji. Na oddzielnej patelce rozpuszczamy drugą łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią marchewkę pokrojoną w talarki, cukinie pokrojoną w półksiężyce oraz pomidora skrojonego w kostkę. Podsmażamy warzywa mieszając co jakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką do smaku. Łączymy wszystkie składniki na talerzu

Emskie Smaki
LUNCHBOX #3 -placki jaglane, gulasz z papryki, tofu. 228

pieczenie placków z płatków jaglanych . Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku : klik .  Początkowo robiłam go na słodko, dodając do ciasta owoce. Później zaczęłam eksperymentować i dodawałam startą cukinię, dynię, kukurydzę, zioła oraz ostre przyprawy. Do gustu przypadł mi również gulasz z papryki (piments au aioli) , zaprezentowany przez Hajduczek Naturalnie: klik . Smak warzyw dopełniony jest jogurtowym sosem. PONIEDZIAŁEK Placki(...)płatków jaglanych z jabłkiem, surówka z marchwii. WTOREK Placek z płatków jaglanych i cukinii, pomidory, szpinak. ŚRODA Ciecierzyca z warzywami w oliwie, kawałki kalarepy CZWARTEK Gulasz z papryki z kremowym sosem PIĄTEK Smażone tofu, kasza, surowka z jarmużu Jeśli macie jakieś swoje hity do pudełka ( które nie sa kanapkami ;) ), podzielcie się pomysłami

Kasia Sarna
Sałatka z pieczonej cukinii, rzodkiewki i czerwonej cebuli 281

nowe smaki. Przygotowałam ją po raz pierwszy do obiadu makaronowego z kurczakiem w sosie pieczarkowo - serowym. Sprawdziła się świetnie. Dodała pikanterii i lekkości całemu daniu. Gorąco polecam!;) Składniki: 2 cukinie 1 duża czerwona cebula pęczek rzodkiewki garść kiełków rzodkiewki (lub innych ulubionych) sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka oliwa z oliwek Wykonanie: Umyj warzywa. Od cukinii odkrój końce i krój

Zasmakuj Kuchni
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 265

wystarczą na nakarmienie 4 osób. Składniki: 200g makaronu 1 filet z kurczaka 1 duża czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet(...)słupki marchewkę i smażymy około 2 minut mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa – paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię. Smażymy przez chwilę, aby papryka nadal była chrupią. Do kurczaka i warzyw dodajemy ugotowany, przecięty na pół makaron spaghetti. Dolewamy sok pomarańczowy z przyprawami, doprawiamy solą i podsmażamy

Jacob Tastes
POMARAŃCZOWY DŻEM Z CUKINII 240

placuszkami na słodko - z podanych składników wyszły mi 3 małe słoiczki, dlatego proponuję od razu zwiększyć proporcje i przygotować z 2 porcji ;)       SKŁADNIKI 1 kg cukinii, ½ cytryny, 1 galaretka pomarańczowa, cukier do smaku (dałam ok. ½ szkl.) WYKONANIE Cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla, dusimy do miękkości. Gdy masa

słodki bratek
Szaszłyki z łososia z makaronem ryżowym i sosem cytrynowym z warzywami 204

Składniki: ok. 200 g mrożonego fileta z łososia (bez skóry), koniecznie grubego pół bardzo młodej cukinii (15 cm) po strąku żółtej i czerwonej papryki sok i skórka z cytryny, dowolne zioła, słodka papryka, sól i pieprz 2 łyżki oliwy, najlepiej cytrynowej Makaron z sosem cytrynowym: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) 1 mała marchew 2/3 szklanki mrożonego groszku 4-5 suszonych(...)wody pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy skórka starta z wyszorowanej cytryny sól i pieprz Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą. Rozmrożone filety pokroić na prostokąty, cukinię w grube plastry, a papryki na szerokie kawałki. Nabijać na przemian kawałki łososia i warzyw. Posypać przyprawami i odstawić na pół godziny,. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić

Czerwień i błękit
Kanapka z grillowanym kurczakiem i warzywami 219

końca, możecie użyć patelni grillowej lub zwykłej, a nawet je upiec. Składniki na 6 kanapek: 400g piersi z kurczaka 1 mała papryka żółta 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia 1 pomidor (u mnie malinowy) Ulubiona sałata (u mnie roszponka 1 bagietka (u mnie pełnoziarnista) Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie olej) 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)musztardy, w zależności jak intensywny sos chcecie uzyskać Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pierś z kurczaka pokroić na większe kawałki, paprykę na szerokie paski, cebulę na ćwiartki, a cukinię w grube plastry. Mięso i pokrojone warzywa obtoczyć w marynacie.  Ja grillowałam za pomocą grilla elektrycznego około 8 minut. Możecie również upiec je w piekarniku lub usmażyć. Sos: Jogurt

Fabryka pomysłów
Tajskie zielone curry. Z kurczakiem i letnimi warzywami 168

kolendry, kuminu i galangalu. Zielone curry jest ostre, bardzo przyjemnie i kwiatowo pikantne. W połączeniu z kokosowym mlekiem te ostre i wyraźne smaki są nie do pobicia. Bakłażana i cukinię myjemy. Oba warzywa zostawiamy w skórce, kroimy w około centymetrowe ćwierćplasterki. Pora rozcinamy nie do końca wzdłuż na pół, myjemy z pisaku pod bieżącą wodą. Kroimy w centymetrowe kawałki. Kalarepę(...)połowy pasty, nie z całego opakowania. SKŁADNIKI 600-700g piersi z kurczaka 1 puszka 400ml mleka kokosowego + 2/3 puszki wody (300ml) 400g kalarepy 250g bakłażana 250g cukinii 150g pora, biała i jasnozielona część 100g mrożonego zielonego groszku 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 3 gałązki grubego szczypioru ½ pęczka zielonej pietruszki lub kolendry 1 opakowanie zielonej pasty

Karo in the Kitchen
Sałatka zimowa z cukinią i buraczkami 211

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kg cukinii (waga po oczyszczeniu) 1 kg buraków 1 kg cebuli Cebulę pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, po ok 10 minutach wodę odlać a cebulkę wystudzić.   Buraki ugotować, wystudzić, zdjąć(...)skórkę, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tartce na dużych oczkach.Warzywa wymieszać. Zalewa: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu Składniki zalewy zagotować. Letnią wlać do warzyw, wymieszać.  Przekładać do słoików, uzupełnić zalewą,  zamknąć. Pasteryzować 15 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi