cukinia - 18701 przepisów (strona:727/1247)

Leczo - dietetyczne, smaczne, proste :) 303

wyszło coś pysznego! Mięciutkie warzywka w lekko gęstym, naturalnym sosie. Coś przepysznego. Robiłam takie już kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło :) Składniki (ok. 3 porcje): 2 średnie cukinie 3 pomidory śliwkowe 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego (Victualia) przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, pieprz(...)cayenne, sól himalajska  Przygotowanie: Rozgrzej oliwę na patelni i delikatnie podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem.  Po ok. 3 minutach wlej szklankę wody, dodaj pokrojoną w półtalarki cukinię, w kostkę paprykę i w ćwiartki pomidory Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 30 minut.  Następnie dodaj przyprawy i koncentrat. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.  Teraz gotuj

Zdrowie na języku :P
Warzywny gar z ciecierzycą 161

właśnie rafinowany do smażenia jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości(...)intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę

gutfut
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 264

SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka  100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej)  ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka suszonego oregano(...)całym dnie. ROLADKI : Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu). Mięso mielone przekładamy do naczynia z podmażonym czosnkiem i cebulką. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną natkę pietruszki, połowę pokruszonego sera feta oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wyrabiamy ręką.  Z farszu formujemy 6-8 małych, podłużnych klopsików. Każdy zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej

cool and minty
pyszne kotlety z kalafiora i ... 3575

Składniki: kalafior 1 duży, cukinia 1 połowa, papryka żółta 1 połowa, papryka czerwona 1 połowa, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 2 sztuka "M", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, rzodkiewki 1 pęczek(...)oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej cukini kalafior, warzywa, jajka, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, posiekaną natkę pietruszki dobrze wyrobić ręką

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż czarny z warzywami i parmezanem 147

przy kuchence. Ten obiad powstał dość szybko. Z rzeczy ,które posiadałam w lodówce i w zamrażarce. Składniki warzywa po włosku na patelnię garść żółtej szparagówki czerwona cebula liście bazylii cukinia baby sól do smaku oliwa oliwek extravergine parmezan Najpierw wypłukałam ryż. Ugotowałam go na sypko. Odstawiłam. Rozgrzałam patelnię. Do miski wsypałam mrożonki, dodałam fasolkę szparagową uprzednio lekko podgotowaną na osobności(...)osolonej wodzie. Pokroiłam cebulę w pióra i cukinię w dyski. Posoliłam, dodałam oliwy z oliwek. Wymieszałam i wrzuciłam na patelnię.Dusiłam pod przykryciem. Gdy wszystko ładnie zmiękło, dodałam ryż. Wymieszałam. Przed podaniem posypałam listkami bazylii i dodałam parmezanu. Ot i cała filozofia. Trudno się oprzeć, będziecie wcinać jak ja, prosto z patelni! Pyszne

Z Kuchni Do Kuchni
lekki gulasz warzywny z kurczakiem... 688

kurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1 sztuka, pomidory 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek(...)kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić

W Mojej Kuchni Lubię
DORSZ PO PROWANSALSKU 144

Dorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)SKŁADNIKI :  2 filety z dorsza około 400 g  puszka pomidorów 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 marchew 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA BLOGNESSE Z WARZYWAMI 174

SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 1 mała cukinia 1/2 część bakłażana  1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pierz, papryka do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 kostka warzywna ( naturalna ) 2 łyżki oleju(...)garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego

Kulinarne Fantazje Marioli
Placuszki cukiniowe z łososiem 166

zjedzenia i przygotowania w upalne dni. Jest bardzo szybkie do przygotowania, a do tego bardzo lekkie więc idealnie sprawdzi się podczas słonecznej, ciepłej pogody. Placuszki cukiniowe z łososiem - przepis: Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie odsączamy, dodajemy mąkę, jajko, mleko, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z papryką i chorizo 209

Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około 100g kiełbasy chorizo łyżka mąki łyżka mleka sól, czarny pieprz, oregano Sposób przygotowania: Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki i szklimy(...)oleju. Dodajemy posiekane w kostkę chorizo, cukinię i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów. Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą mieszanką zalewamy warzywa i chorizo.    Gotujemy na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a spód

Pyry na Gaz
razowy makaron z kurczakiem i warzywami 185

kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami. Szybko, zdrowo i smacznie! składniki: 400 g makaronu razowego świderki 500 g mięsa z udek kurczaka cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona cukinia 1/2 brokuła ulubione zioła świeże lub suszone sól, pieprz do smaku łyżeczka mąki pszennej 4 łyżki oliwy Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną(...)nieduże kawałki. Gdy mięso się obsmaży ze wszystkich stron dodać podzielony na różyczki brokuł. Po kilku minutach pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła. Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia

6niebo
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 146

daje 6 całkiem sporych porcji, z których każda ma ok. 330 Kcal. Jeżeli macie ochotę, sprawdźcie, czy macie w domu: - 6 średniej wielkości ziemniaków - 1 spory por - 1 średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści  tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy(...)pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz na pierzynce z pora układamy dachówkowo cieniutko pokrojone plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę

I tu będę miała takie te
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 169

zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej pietruszki - duża łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki garam-masala - sól, pieprz - łyżka(...)masła Rozgrzewam mocno głęboką patelnię, najlepiej typu wok, na roztopione masło wrzucam cebulę i cukinię, obie przyprawy.  Garam-masalę możecie sobie przygotować sami: 30g pieprzu czarnego, 30g ziaren kolendry, 15g goździków, 10 ziaren kardamonu i 15g cynamonu - wszystko to porządnie zmiażdżone w moździerzu. (za Maciejem E. Halbańskim) Chwilę smażę mieszając, dodaję pomidory i po chwili fasolę. Całość często mieszając

I tu będę miała takie te
Szaszłyki 161

mają naprawdę niewiele kalorii. Przygotowane w ten sposób szaszłyki można także przygotować na grillu. Składniki: 1 pierś indycza (ok. 80 dag) 50 dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 czerwona cebula 50 dag pomidorków koktailowych  marynata: 8 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki oregano 2 szczypty chilli sok wyciśnięty z 2 limonek sól, pieprz sól(...)ziołowa Sposób przygotowania: Pierś kroimy w średniej wielkości kostkę. Cukinię, cebulę, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy dokładnie ze sobą. Zalewamy warzywa i mięso. Odstawiamy na min. 1 h. Na patyki do szaszłyków nadziewamy indyka i resztę składników według wybranej przez siebie kolejności. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez

Pobite gary Barbary
Makaron bezglutenowy z warzywami w sosie pomidorowym :) 170

makaronu bezglutenowego Penne (Incola)  1 łyżeczka oleju kokosowego  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  kilka różyczek mrożonego brokuła 2 garście świeżego szpinaku 1/2 małej cukinii  1 mały pomidor  100 ml passaty pomidorowej  Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente.  Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.  Wrzuć brokułu i pokrojoną(...)cukinię. Dodaj trochę wody. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut.  Następnie dodaj przyprawy i passatę, wymieszaj. Na wierzch połóż szpinak, przykryj pokrywką i duś ok. 10 minut.  Całość wymieszaj i smaż już na dużym ogniu przez kilka minut.  Podawaj z ugotowanym makaronem

Zdrowie na języku :P