porcje: 600 g medalionów z indyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka) 2 marchewki (ok. 15 dag) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 pomidory 1 cebula 1 cukinia 1 por (biała część) 1 żółta papryka 1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi (lub po łyżeczce bazylii i oregano) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso oprószyć solą(...)pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem. Odstawić na min. 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Cukinię i i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pora pokroić w paski. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię
Fabryka pomysłówCiasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu) 1 cukinia (około 250-300g) 1 cebula 3-4 pomidorki cherry 1 pęczek szczypiorku 2 jajka 150ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka) 100g startej mozzarelli sól, pieprz Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku(...)stopniach (w rozgrzanym piekarniku). (Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.) W międzyczasie przygotować farsz. Umytą cukinię pokroić w kostkę (ze skórką). Mięso tak samo. Cebulę i szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą z pieprzem. Nadzienie przelać
Di gotujeascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na działce pojawiła się ku mojej uciesze cukinia. Na ile różnych potraw można ją zastosować pomyślałam. Na pierwszy ogień poszła przesmaczna zapiekanka grecka. Kiedyś przepis znalazłam w internecie i tak ją już robię od dwóch lat. Smak(...)daje lekkie danie, które chętnie łączę z mięsem. Zapiekanka na każdą okazję. Zapraszam... Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki 3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 15dag parmezanu
Kubki smakuniżej podany sposób. Powiem szczerze daniem byłam zachwycona, a to za sprawą znakomicie dobranych ziół, wszystko było naprawdę przepyszne i nieraz będzie powtórka. Zapraszam... Składniki: 3 marchewki 1 cukinia 1 cebula 1 brokuł 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól, pieprz ziołowa, zioła prowansalskie, tymianek,bazylia oregano,kurkuma. 200 g. brązowego ryżu. Warzywa obrać,marchewkę pokroić w słupki, brokuła(...)różyczki, cebule pokroić w piórka, cukinię obrać obieraczką -wstążki - środek z pestkami wyrzuciłam. Wszystko wrzucić na blachę, polecam nieprzywierającą powłokę teflonową. Następnie posypać wszystkimi przyprawami i skropić oliwą z oliwek, wymieszać. Włożyć do piekarnika na 40 min. 180st.w razie potrzeby w trakcie pieczenia można delikatnie podlać wodą. Upieczone warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku, posypać startym serem
Kubki smakuurozmaicony obiad czy też inny posiłek. Mały "bałagan" na talerzu, który znika w ekspresowym tempie. 4 ziemniaki 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 1/2 cukinii (małej) 1/2 czerwonej papryki 4 plastry boczku (pieczonego lub wędzonego) kawałek szerokiego salami (o grubości około 1 cm) Dodatkowo: olej zioła prowansalskie przyprawa do ziemniaków sól, pieprz Obrane ziemniaki pokroić(...)szóstki (lub ósemki) i ugotować na półtwardo (w lekko osolonej wodzie). Tak samo postąpić z fasolką szparagową. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć kawałki boczku i salami. Warzywa skropić oliwą i dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Smażyć pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodać kukurydzę z puszki i w razie potrzeby dosypać przypraw
Di gotujeSkładniki: 8 pałek z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty ostrej papryki 3-4 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Pałki kurczaka myjemy, zdejmujemy skórkę i wysuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce parę godzin(...)wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy ok. 1h w temp. 180 stopni C. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmąki pszennej 25 g świeżych drożdży 120 g masła pokrojonego w kostkę 0/5 szklanki śmietany 18% szczypta soli szczypta mielonej słodkiej papryki farsz: 1 puszka tuńczyka mała cukinia (obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę) pół cebuli czosnkowej łyżka masła klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą być z rosołu bądź innej zupy, farsz będzie wtedy jeszcze bardziej(...)aromatyczny) kopiasta łyżka mascarpone łyżka posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu sól do smaku dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka maku Cebulę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą zestawiamy z ognia i dodajemy osączonego tuńczyka, ugotowane warzywa pokrojone w kosteczkę oraz mascarpone, posiekaną natkę i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik
Mienta blogpieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą(...)orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką
Moja smaczna kuchniachęcią sięgniemy po coś fit. Porcja na 6 osób Składniki : 50 g kaszy kuskus 125 g rukoli 1 duża czerwona cebula 150 g suszonej figi 1 średnia cukinia 200 g krewetek (oczyszczonych) 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku sos 50 ml oliwy z oliwek 50 ml syropu klonowego sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki(...)Przygotowanie: Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzamy. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na masełku, wrzucamy krewetki i delikatnie doprawiamy solą, smażymy ok 6 minut. Cukinię kroimy w krążki grubość ok 0,5 cm i grillujmy na patelni, aż ładnie się zarumienią (patenie delikatnie naoliwić oliwą), z grillowane krążki przeciąć
Niezły Młynekmoże "z drowe" frytki? Polecam przepis na frytki z cukinii panierowane w bułce tartej i parmezanie, pieczone w piekarniku, podane z sosem cebulowym. Pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie . Czytaj więcej
Ana Mari's worlddanie podczas kręcenia odcinka :) Zapraszam do przygotowań! źródło zdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl(...)oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie
My Culinary ArtSkładniki: 2 dość duże cukinie 250 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 średnia papryka 1 cebula papryka ostra mielona, pieprz, szczypta soli Cukinie przekrawamy na pół wyciągamy środek, zostawiamy wydrążone "skorupki". Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy się
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 duża cukinia 3 ogórki kiszone(dość duże) 1 łyżeczka bazylii 1,5 litra rosołu (przepis tutaj) 5 łyżek śmietanki 18% Cukinię kroimy w kostkę, ogórki w krążki i wrzucamy do gotującego się rosołu. Po około 20 minutach wyciągamy warzywa, przekładamy do plastikowej miski i miksujemy na gładką masę. Wrzucamy z powrotem do garnka dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze
Moje-pitraszeniedigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna zupa z odrobiną orientalnych smaków. mięso drobiowe (*) makaron ryżowy (wg gustu, użyłam wstążek) 1 duża marchewka (około 120 g) 150g cukinii 1 mała cebula 150-200 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ; można użyć zwykłej śmietanki) 1 łyżeczka masła Przyprawy: curry chilli kolendra sól, pieprz Ugotować wywar na mięsie z kurczaka(...)Mięso wyjąć i dodać pokrojoną w słupki marchewkę oraz cukinię (5 minut później, ze skórką). Cebulę zeszklić na maśle i połączyć z zupą. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i przełożyć do garnka. Gotować do miękkości warzyw. Makaron dodać do zupy zgodnie z opisem na opakowaniu. (Mój powinien się gotować 3 minuty, więc wrzuciłam go tyle czasu przed końcem
Di gotujełyżki masła 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, koperek, natka pietruszki) sól, pieprz do smaku Grillowane warzywa: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała czerwona papryka 1 czerwona cebula oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Danie rozpoczynamy od przygotowania masła czosnkowego, następnie grillowanych warzyw. Na końcu przygotowujemy steki(...)Bakłażana kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Lekko solimy, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie opłukujemy go z soli i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. 2. Cukinie również kroimy w 0,5 cm plastry, paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w ósemki. 3. Na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek grillujemy warzywa
W kuchni Katie