powstała podczas sprzątania lodówki. Z pewnością będę wracać do tego przepisu. Was też zachęcam 😊 Składniki : 5 papryk 300 ml ugotowanej kaszy gryczanej 4 pieczarki pół cebuli ok. 20 g cukinii 3 łyżki startego, twardego, długodojrzewającego sera sól pieprz młotkowany z kolendrą olej Odciąć wierzchołki papryk tak, by stanowiły pokrywkę podczas pieczenia. Usunąć gniazda nasienne z wnętrza papryk. Papryki obtoczyć(...)Papryki ustawić w wysokiej foremce posmarowanej olejem. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z łyżką oleju. Ugotowaną kaszę gryczaną połączyć z pieczarkami, cebulę, startą cukinią i dwiema łyżkami startego sera. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem z kolendrą. Włożyć ją do środka papryk. Papryki przykryć wcześniej odciętymi wieczkami. Piec w temperaturze 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj pomysł na smaczny sos z cukinią w roli głównej. Smaczny i łatwy w przygotowaniu. SKŁADNIKI : 2 młode cukinie 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego z kartonika 1 puszka soczewicy sól, pieprz do smaku odrobina oleju jarzynka do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru parmezan tarty lub żółty(...)PRZYGOTOWANIE : W garnku podsmażamy cebulę na odrobinie oleju, doprawiamy solą, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i soczewicę z puszki. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilę gotujemy mieszając i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i odrobiną cukru. Na koniec wsypujemy tarty parmezan i podajemy z makaronem lub innymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepyszne krążki cukiniowe, które będą idealne jako przekąska podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi lub na śniadanie czy kolację. Składniki: cukinia pomidor (najlepiej lima lub podobny o dużej ilości miąższu) mozzarella oliwa z oliwek sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyć, pokroić w grubsze krążki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Cukinię delikatnie posolić. Na każdym krążku ułożyć
Kuchnia domowa Animinut, jarzyny i mięso będą gotowe w tym samym czasie. Jeśli dodamy mięso za szybko, warzywa mogą okazać się za twarde. Polędwica wieprzowa w sosie śmietanowym z papryką i cukinią jest idealna z dodatkiem tłustej słodkiej śmietanki, wtedy danie jest bardzo kremowe i delikatne. Możecie użyć śmietanki 30 %, ale sprawdzi się też chudsza śmietanka z kartonika (12 lub 18 %). Duszone(...)przykład śląskimi albo gnocchi). Bardzo polecam, smacznego :) Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami, składniki: polędwica wieprzowa, por (jasnozielona lub biała część), pół dużej czerwonej papryki, pół cukinii, 2 ząbki czosnku, ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu, ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub śmietanki, przyprawy
Lekcje w kuchnijedne z pyszniejszych mielonych jakie robiłam. W mięsie dodatkowo przemyciłam trochę warzyw ;-) Składniki: 600 g mięsa mielonego 250 g cukinii 1 duża marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz suszony majeranek kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką(...)Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię z nadmiaru soku. Marchewkę obrać, zetrzeć również na tarce, ale na mniejszych oczkach. Warzywa dodać do mięsa. 2. Cebulę drobno posiekać. Dodać do mięsa. 3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 2-3 łyżki suchej kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco
Kuchnia domowa Aniwędzony aromat od słodkiej wędzonej papryki, jest delikatnie słodko-kwaśny od miodu i soku z cytryny, a samo mięso jest mięciutkie i soczyste. Pierś z kurczaka połączyłam tu z cukinią i papryką, ale jeśli wolicie, możecie użyć samej papryki. Świetnie sprawdzi się połączenie kolorowych papryk - będą pięknie wyglądać w daniu. W zależności od tego, jak pikantne lubicie potrawy, dostosujcie ilość(...)subsk rybować mój kanał na Youtube Kurczak po luizjańsku, składniki: 500-700 g piersi z kurczaka, duża cebula, mała czerwona papryka, gałązka selera naciowego (opcjonalnie), pół małej cukinii (opcjonalnie), 1-2 ząbki czosnku, 1 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego, przyprawy do mięsa: sól (około 1/2 łyżeczki), pieprz, granulowany czosnek (ok. 1/2 łyżeczki), słodka papryka (pół łyżeczki), słodka wędzona papryka
Lekcje w kuchniKażdy, kto próbuje go po raz pierwszy, jest pysznie zaskoczony. Mamy dla was świetny przepis wideo na bigos z cukinii . W kuchni Kulinarnej Polski przygotowujemy go krok po kroku: Ten przepis znajdziecie u nas również w wersji tradycyjnej: Bigos z cukinii. Zaskakująco pyszny! PRZEPIS Artykuł Zrobiliśmy pyszny bigos z cukinii. Przepis wideo krok po kroku pochodzi z serwisu Kulinarna Polska
Kulinarna PolskaOmlet - moje ulubione śniadanie. Można go przyrządzać na miliony sposobów. Składniki: 2 jajka odrobina mleka sól, pieprz 1/2 niedużego pomidora 80-90 g cukinii 1 kopiasta łyżka tartego żółtego sera (u mnie chadder) olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Cukinię umyć, pokroić w kostkę wraz ze skórką. Pomidora pokroić w kostkę. 2. W kubeczku wymieszać jajka, mleko, sól(...)pieprz. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cukinię, chwilkę dusić po czym dodać pomidora. Poddusić. 4. Na patelnię z warzywami wlać mieszankę jajeczną, wierzch oprószyć serem. Przykryć pokrywką i smażyć na malutkim ogniu, aż wierzch się zetnie. Smacznego
Kuchnia domowa Anipowstaje smaczne i pożywne danie. Spróbujcie! Składniki: – 8 naleśników gryczanych – 250g ricotty/serka śmietankowego/twarożku domowego – 4-8 łyżek pesto z bazylii – 2 garści szpinaku – 3 ogórki gruntowe – 1 cukinia – 1 marchewka – 1 papryka czerwona – sól, pieprz Smażymy naleśniki. Cukinię i marchewkę kroimy na cienkie paski julienne i chwilę dusimy w rondelku. Paprykę i ogórki kroimy w słupki. Naleśniki smarujemy(...)ricottą i pesto. Na każdym naleśniku układamy szpinak, paprykę z ogórkiem, ostudzoną cukinię i marchewkę, doprawiamy, składamy jak krokieta i kroimy na pół. Smacznego! Artykuł Wrapy gryczane z ricottą, pesto i warzywami pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongoraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2 porcje): 2 schaby z kością, każdy o wadze około 230 g. 1 większy batat 1 mniejsza cukinia 1 zielona papryka 6 brązowych pieczarek 1 łyżka prażonego sezamu 1 saszetka sosu sticky teriyaki od Blue Dragon 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka listków tymianku sól, pieprz(...)conajmniej 2 godziny. Batata obierz i pokrój w plastry grubości 7-8 mm. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj 10 minut, po czym odcedź. Pieczarki pokrój na ćwiartki, cukinię w grubsze plastry a paprykę w cząstki. Warzywa razem z podgotowanym batatem umieść w dużej misce, wlej resztę sosu z saszetki i dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył warzywa. Pieczarki, paprykę
Delicious PlacePyszna sałatka podawana na ciepło, choć nie wszystkie składniki są ciepłe :-) Idealna na kolację. Składniki (2-3 porcje): 1 mała cukinia kilka pieczarek 2-3 łyżki kukurydzy 1 pomidor 1/2 papryki (u mnie pomarańczowa) oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie garść świeżego szpinaku na każdą porcję 2 grube plastry dowolnego sera twarogowego Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyć(...)pokroić w plastry. Pieczarki obrać, również pokroić. Paprykę pokroić w paski. 2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cukinię, pieczarki i paprykę. Trochę posolić i popieprzyć, całość poddusić. Na koniec dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, do warzyw dodać kukurydzę, pokrojonego pomidora i pokrojony w kostkę ser. Wymieszać. 3. Na talerze rozłożyć po jednej garści
Kuchnia domowa AniDzisiaj polecam zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami. Składniki 300 g makaronu ugotowanego cebula 250 g pieczarek 300 g mięsa mielonego szklanka groszku (mrożony lub z puszki) cukinia papryka 150 g sera żółtego tartego szklanka wody lub bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego olej suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz Wykonanie Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju(...)mięso mielone, gdy mięso będzie częściowo podsmażone dodajemy paprykę i groszek jeżeli mamy mrożony. Gdy papryka będzie już trochę miękka dodajemy (groszek jeżeli mamy z puszki), podsmażone pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia puszcza soki), jeżeli będzie za mało dolewamy więcej bulionu. Na koniec wszystko doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy jeszcze
Pomysłowa kuchniaCUKINIA FASZEROWANA CAPRESE to połączenie włoskiej przekąski z propozycją na danie obiadowe. Sprawdźcie nasz przepis już dziś! Artykuł CUKINIA FASZEROWANA CAPRESE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkomponuje się zarówno z warzywami, jak i kurczakiem. Koniecznie wypróbujcie go w wersji grillowanej. Szaszłyki z halloumi i kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka ser halloumi (220 g) mała cukinia boczek wędzony surowy w plasterkach ulubione przyprawy do kurczaka pomidorki koktailowe łyżka oleju patyczki do szaszłyków Na początku zajmujemy się mięsem. Kurczaka obieramy z błon i kroimy w małą kostkę(...)Następnie doprawiamy ulubionymi przyprawami i łyżką oleju, dobrze mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Ser kroimy w kostkę, a cukinię tniemy w cieniutkie podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw. Na patyczki nabijamy 3-4 kawałki kurczaka, które przewijamy plasterkiem boczku. Następnie nabijamy pomidorka, dwa kawałki sera halloumi każdy owinięty paskiem cukinii
PatiGotujesłyszy się o wegetariańskich, warzywnych pasztetach. Można je zakupić w supermarketach, skosztować w restauracjach. Jednak ja stawiam na domowy, który został przygotowany z sezonowych warzyw jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami(...)orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 jaja ( można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka
Jaglusia