cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:40/100)

Propozycja na wegetariański obiad 167

momentu, aż zaczną pachnieć "sobą", wówczas odlewamy wodę i wyjmujemy warzywa. Jajko wkładamy do wrzątku na 4,5 minuty, czas mierzymy czasomierzem. Cukinię kroimy wzdłuż w paski grubości ok 1 cm, sałatę kroimy na pół. Smażymy z dwóch stron na patelni grillowej / grillu elektrycznym lub zwykłej patelni na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki kroimy na pół i również smażymy na niewielkiej

Taste Of My Day
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów - przepis 182

Wykonanie:        Cebule kroimy w kosteczkę. W garnku podgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy ją. W trakcie smażenia dodajemy zioła, w ten sposób wydobywamy z nich najwięcej aromatu i smaku. Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę i podsmażamy. Gdy kiełbasa jest podsmażona dodajemy pokrojoną

Pyza i Surówka
Leczo z bobem 162

potrawy parówki będziemy mieć ekspresowy obiad jarski :)Składniki : 25 - 30 dag bobu 1 duża papryka czerwona, żółta i zielona cebula mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek i majeranek olej do smażenia ewentualnie parówka lub inne ugotowane i podrobione mięso Przygotowanie : Bób ugotować i obrać z łupin Warzywa; papryki, cukinię, pomidory i zioła umyć Cebulę

Proste Potrawy
Curry z soczewicy, kalafiora i cukinii + kasza jaglana 167

umyć i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy; wrzucić czosnek, chili i cebulę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, sól, curry, cynamon, cukier i trochę wody; zagotować - Dodać plastry cukinii, gotować przez 2 minuty - Dodać różyczki kalafiora i soczewicę, gotować przez 5 minut - Oliwki i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać odrobinę

Wegańska kuchnia orientalna
Grillowana pierś indyka z ratatouille 137

Składniki: 300 gram piersi indyka sól, pieprz wędzona papryka natka pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie oliwa z oliwek cebula ząbek czosnku Pierś indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy(...)patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony, następnie odstawiamy by chwilę odpoczęła i posypujemy natką pietruszki. Na oliwie z oliwek smażymy cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 10 minut na średnim ogniu. Jeśli jest taka potrzeba

Mango Papaja
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 168

dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy w plastry

Bon Appetit Małgorzaty
Dlaczego jeszcze, warto polubić jesień? 147

drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię (bez pestek, ale za to ze skórką). Całość staramy się smażyć (chociaż przy pełnym garnku jest to już trudne) przez ok 15 min, a następnie zalewamy bulionem (do ¾ wysokości naszej mieszanki warzywnej). Dorzucamy 10 ziarenek pieprzu

Brzuszki Łakomczuszki
Grillowana karkówka i cukinia marynowana w czosnku i ziołach 187

ówki na 2-3 go dziny (najlepiej zamarynować mięso rano, a wrzucić na grilla dopiero wieczorem). Mięso wykła damy na grilla i smażymy z obu stron, aż się zarumieni. Tak samo postępujemy z cukinią (należy pamiętać, że warzywa wykła damy na ruszt później, ponieważ szybciej staje się miękkie). Po dajemy z ulubionymi sosami. Polecam zwłaszcza CZOSNKOWY

ChilliJemy
Klopsiki cukiniowo orkiszowe z boczkiem 120

owsianych) 3 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, bazylia, oregano, cząber Olej do smażenia Płatki zalać 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na około 30 minut a następnie odcedzić od nadmiaru wody. Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki, lekko posolić i odstawić na sicie aby powstająca woda ściekała, tak na około 30 minut

Jadło i czytadło
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 153

cieniutkie paseczki - ja używam do tego specjalnej "obieraczki-krajaczki". Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i smażyć do momentu aż nabierze delikatnie złotego koloru , dodać pokrojoną w paseczki cukinię i podsmażać ok. 5 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie, dodać przestudzony makaron, dobrze połączyć z resztą składników. Wykładać

KUCHARNIA
Gulasz warzywny 193

ostatnio zostawiłam swój na noc do przegryzienia i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju  1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki(...)Potem ją przemyć pod bieżącą wodą i osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia

MamaOskarka
Pierś z kurczaka z cukiniowym spaghetti podana z tartym bundzem 112

średni pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia hyzop oregano majeranek 100 g bundzu słodkiego (ser górki) tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórko, czosnek posiekać. Cukinię przy pomocy obieraka pokroić w cieniutkie długie paseczki ze skórką. Pomidora pokroić w ósemki. W woku albo głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć chwilę cebulę

Gotowanie jest łatwe
Kurki w kwiatach cukinii 99

farsz 8-9 kwiatów cukinii, 200 g kurek, 1 - 2 cebule, 20 ml brandy, oliwa, sól, pieprz, cukier tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy ). Kurki oczyścić, umyć(...)pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oliwę, dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać kurki, smażyć około 4 minut. Wlać brandy, zamieszać i dusić aż odparuje płyn. Doprawić solą i pieprzem. Kwiaty cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek ( nie koniecznie). Wypełnić kwiaty cukinii kurkami z cebulą, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki

królestwo garów
Szybka zupa kukurydziana 131

jest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej(...)połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy umyte i pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera, przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny

Ugotowane pozamiatane
Kurczak z duszoną papryką, cukinią i marchewką 152

siebie siódme poty. Pół roku później jesteśmy misterami trawników, parków, klubów, plaż i wszystkich innych hipsterskich miejscówek. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka suszony rozmaryn 1 papryka 2 marchewki 1 cukinia 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 6 łyżek oliwy z oliwek ostra papryka mielony imbir ciemny sos sojowy pieprz i sól do smaku 100 g kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś(...)Dwie łyżki oliwy (no ewentualnie trochę więcej) rozgrzewacie na patelni. Czosnek i cebulę obieracie z łusek, drobno siekacie i wrzucacie na rozgrzaną oliwę. Smażycie, aż się zarumienią, ale pomieszajcie je raz czy dwa. Marchewkę, cukinię i paprykę myjecie i osuszacie papierem. Marchewkę obieracie i kroicie na kostkę. Wrzucacie na patelnię i mieszacie. Cukinię kroicie wzdłuż na pół, potem każdą połówkę

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania