cukier - 7600 przepisów (strona:6/507)

Ciasto ucierane z rabarbarem 353

sklepu internetowego AJMARA . Bałam się czy kieliszki dojadą w całości ale były bardzo dobrze zapakowane i dojechały w całości. Składniki:  4 jajka 1,5 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru Przygotowanie:  Rabarbar umyć(...)pokroić w 2 cm kawałki. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Formę 33*22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i rozłożyć równomiernie rabarbar

Ala piecze i gotuje
Brzoskwniki- Pesche dolci 221

drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.     Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze Alchermes i obsypaniu cukrem. Dzieło wieńczy listek swieżej mięty) Pomysł z tej  strony. Składniki na około 20 małych brzoskwiń: v   300 g mąki pszennej v   150 g mąki ziemniaczanej(...)cukru v   100 g margaryny /masła ( tem. pokojowa) v   3 jajka v   1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v   5 łyżek mleka v   skórka otarta z jednej cytryny Składniki na krem budyniowy- pasticcera:    v    6 żółtek    v   120 gr cukru    v   1 cukier wanilinowy

Mia Cucina Sofieta
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 223

zrobić coś pysznego. Żmudna robota przy tych małych kwiateczkach, ale efekty niesamowite. Chyba nawet lepsze niż można się było spodziewać. No to przejdźmy do rzeczy! Składniki na fiołki w cukrze: Fiołki (ilość zależy od tego ile kwiatków chcemy zrobić) Białko jaja Sok wyciśnięty z cytryny Cukier Wykonanie: Białko roztrzepujemy z sokiem z cytryny w spodeczku. Na drugi spodek wysypujemy cukier(...)odrywając łodygi, oczyszczając z ewentualnych owadów.  Pędzelkiem delikatnie i dokładnie smarujemy każdy kwiatek, każdy płatek kwiatka. Trzeba precyzyjnie nakładać niezbyt grube warstwy. Gdy już kwiatek będzie "błyszczący" posypujemy cukrem - dokładnie, aby każdy skrawek był nim pokryty i układamy w naczyniu (na talerzu, blaszce, miseczce). Tak postępujemy z każdym następnym (aż do wyczerpania się zapasów ;)).  Możemy kwiaty suszyć całą

Symfonia Smaków
Szarlotka z beza 179

zrobie. Polaczenie kruchego cista z owocami i pyszna beza to wspaniala propozycja na koniec lata. Najlepsze do tej szarlotki sa jablka kwaskowe ze wzgledu na dosc duza zawartosc cukru pudru w przepisie. Jesli nie mamy takich jablek to najlepiej zmniejszyc ilosc bialego proszku, chyba ze lubimy ciasta slodkie. Ja osobiscie wole gdy zawartosc cukru jest mniejsza, takie mi bardziej smakuja(...)skladniki na ciasto: 400g maki 200g masla 100g cukru pudru 3 zoltka 2 lyzki kwasnej smietany pol lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli skladniki na nadzienie i beze: 1,5 kg jablek 100g rodzynek 3 bialka 150g cukru pudru 2 lyzeczki maki ziemniaczanej wykonanie: Przesiana make laczymy z proszkiem do pieczenia i sola, nastepnie dodajemy zoltka, posiekane maslo, cukier puder

Przysmaki Karolki
Brązowy cukier waniliowy 133

Cukier waniliowy już mam. Jednak na blogu frosch.blogspot.com znalazłam brązowy cukier waniliowy , który mnie zainteresował i nawet zapytałam czym różni się od białego. Postanowiłam, że zrobię swój i ten zapach wanilii z zapachem brązowego, karmelowego cukru jest obłędny. To chyba prawda ! Do zwykłego cukru waniliowego już nie wrócę. brązowy cukier waniliowy   Składniki : * szklanka brązowego cukru * laska wanilii  Przygotowanie(...)Laskę wanilii rozciąć na pół , wyciągnąć wszystkie ziarenka i wrzucić do słoika z cukrem. Pokroić wanilię na mniejsze kawałki. Wrzucić do słoiczka. Zamknąć i potrząsać przez chwilę aż do wymieszania składników. Odstawić na kilka

Magiczne Życie Marty
Placek z rabarbarem 260

pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbarem Składniki: ciasto  1 i 1/3 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego (16g) 1 jajko szczypta soli nadzienie około 70dag rabarbaru 0,5 szklanki cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru kokosowa pierzynka(...)margaryny 20 dag wiórków kokosowych 10 dag cukru pudru 2 jajka Wykonanie: - zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka - ciasto schłodzić w lodówce - rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki - do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać - ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem - masę rabarbarową przełożyć na ciasto

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym 455

rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie. Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust. Biszkopt został(...)upieczony w tortownicy o średnicy 18cm i w niej przygotowałam ciasto. Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem mascarpone 250g mascarpone 150g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru mus rabarbarowo-truskawkowy 300g czerwonych łodyg rabarbaru

Smakołyki Bereniki
Snikers vel Gosiak 1911

dużą blachę tzw. "sernikową"/   Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C   Czas pieczenia: 30-35 min.   Ciasto kakaowe   4 jajka 0,5 szkl. cukru  1 szkl. mąki krupczatki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki(...)czemu uzyskamy dodatkową warstwę (przedstawiona tutaj na zdjęciu wersja jest bez przekrojenia).  Krem I - krówkowy 1 szkl. mleka 10 dkg cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dkg masła cukier waniliowy 3-4 łyżki kajmaku (puszka ugotowanego mleko skondensowanego), do smaku (reszta kajmaku zostanie wyłożona na wierzch ciasta - zob. niżej jak układać) Z mleka, cukru, mąk

coolinarnastrefa.blogspot.com
Murzynek z masą jogurtową 53517

wersję murzynka bardziej lub mniej kaloryczną . Wypadło na wersję ciut zdrowszą. Zamiast bitej śmietany, użyłam jogurtu greckiego , który jest lekko kwaskowaty , ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem , brak cukru jest prawie nie zauważalny :). Blaszka wymiary : 26 x 36 Temp. pieczenia 180 C Czas pieczenia ok. 40 minut Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1/3 szkl. wody(...)margaryny 5 jajek 1 op. cukru waniliowego ( 16 g ) 3 łyżki oleju 5 łyżeczek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 200 g margaryny 2 jogurty greckie ( po 400 g ) 2 łyżki żelatyny 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier

Słodkości i nie tylko
Ciasto " Pawi ogon" 209

Czas pieczenia : 15 - 20 minut Temp. pieczenia 195 C   źródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/ Składniki : 4 szklanki + 80 g mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 4 jajka + 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych 200 g masła 1 l mleka 1 szklanka(...)cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego  80 g mąki  ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej  1 duża paczka biszkoptów   Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do czasu jej rozpuszczenia. Sposób wykonania

Słodkości i nie tylko
Makowiec orzechowy 525

przepis wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :) Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki - 3 żółtka - 1/2 kostki margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki śmietany Masa makowa: - 7 jajek - 50 dag maku - 7 jabłek - 20 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 9 łyżek kaszy manny Masa(...)orzechowa: - 1 kostka masła - mleko - 1 szklanka cukru pudru - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na około  godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Masa makowa

Zainspirowana w kuchni
Domowy cukier waniliowy 414

liowy ... czy wani linowy ... Oto jest pytanie! Jeszcze do niedawna byłam przekonana , iż kupując saszetkę cukru w sklepie, kupuję rzeczywiście cukier wani liowy ... a nie wani linowy ... Jedna literka " n ", a taka różnica!   Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną podróbką waniliowego. Pachnie nieco podobnie, smakuje zbliżenie, używając go do ciasta w żadnym wypadku się nie otrujemy, diabeł jednak tkwi(...)szczegółach. To trochę tak jakby porównywać Mercedesa z Fiatem 126P - obydwa auta jeżdżą, ale to pierwsze wygrywa niekwestionowanie jeśli chodzi o jakość, komfort i klasę. Cytując za Wikipedią: cukier wanilinowy zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny.   Ciekawe informacje można znaleźć pod hasłem wanilina : u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry

Grunt to przepis!
Ciasto Biedronka 2435

przypomnieć rodzince smak tego pysznego ciasta. Nie dość, że ciasto kusi smakiem to jeszcze wyglądem:)) Nie jest za słodkie, warto spróbować! Jasne ciasto: 3 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  250g masła lub margaryny,  1jajko.  Mąkę przesiać, posiekać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową(...)wstawić do zamrażalnika. Ciemne ciasto: 3 jajka,  szklanka gęstej śmietany 18%,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżeczki kakao,  łyżeczka sody oczyszczone. Białka ubić na sztywno. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Z miłości do słodkości
Biszkopt przekładany 160

kremem, owocami i galaretką to bardzo popularne połączenie. Jednak w zależności od doboru składników może smakować bardzo różnie. Proponuję biszkopt przełożony kremem budyniowym i galaretką agrestową z pomarańczami, posypany cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt - pyszna kremówka. Biszkopt: 8 dużych jajek 9 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek mąki krupczatki 2 łyżki octu 2 łyżki oleju Jajka(...)cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, dodać ocet i olej i jeszcze miksować. Następnie dodać mąkę (polecam krupczatkę) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec, wystudzić i przekroić na dwie części. Krem: 1,5 szklanki mleka 2 żółtka 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny mlecznej (może być pół

Praktyczna pl
Harataniec 259

Ładne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. Ciasto: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kakao Z podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać(...)kakao. Masa serowa: 1/2 kg sera 12,5 dag margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć. Piana: 4 białka 2 łyżki cukru 1/2 opakowania kisielu Z białek ubić pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać kisiel, wymieszać. W oryginalnym przepisie są 4 białka

Praktyczna pl

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję