tortów nie powinno sprawić trudności. Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 12 Składniki: Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty(...)Robienie tortu zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 porcji ( każda będzie miała około 120-125 g). Teraz czas na barwniki. Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy
Kolizje Smakówobejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :) Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 15 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody Krem: 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 1/3 szklanki wrzątku woda do nasączenia biszkoptu(...)Robienia brzdąca zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy stopniowo dodając cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę, wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Teraz zabieramy się za krem. Rozpuszczamy żelatynę
Kolizje Smakówopis na powidła z czekoladą. Koniecznie postanowiłyśmy spróbowąc zrobić takie samodzielnie :) Dokonałyśmy nieco zmian w orginalnym przepisie: zamiast czekolady mlecznej, dorzuciłyśmy czekoladę gorzką w proporcjach 1:1. Zamiast zwykłego cukru postanowiłyśmy użyć cukru waniliowego, by wzbogacić aromat. Powidłą wyszły tak pyszne, że co jakiś czas nie udaje sie nam powstrzymać i otwieramy słoiczek :) Stąd wiemy, że pełny smak przetworu jest(...)najlepiej rozłożonych na dwa dni Ilość porcji: 4 małe słoiki Składniki: 2,5 kg śliwek węgierek 4 kostki czekolady mlecznej 4 kostki czekolady gorzekiej 2 łyzki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wyciągamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Śliwki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy nieco wody - tylko tyle
Kolizje SmakówPyszne ptysie z kremem śmietanowo-czekoladowym. Delikatne ciasto z fantastycznym, nieco gorzkawym posmakiem nadzienia. Palce lizać! Składniki:* Szklanka słodkiej śmietanki kremowej 80 gram twardej gorzkiej czekolady (niecała tabliczka) Łyżeczka cukru pudru + cukier do posypania gotowych ptysi Łyżeczka naturalnego cukru waniliowego Łyżeczka zagęstnika do śmietany *przygotowany krem starczy na połowę ptysi przygotowanych według tego przepisu . Jeśli chcemy zrobić krem(...)zmniejszamy o połową ilość składników na ciasto. Przygotowujemy ptysie według tego przepisu. Następnie rozdrabniamy tabliczkę czekolady przy pomocy blendera lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, zagęstnikiem oraz rozdrobnioną czekoladą. Nakładamy na przekrojone ptysie krem i zamykamy wierzchnią częścią ciastka. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą. Można podawać od razu
Kolizje SmakówCzas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka(...)przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno
Kolizje Smakówniezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe biszkopty ( nam wyszło 11 sztuk) 450g truskawek mrożonych (oczywiście latem można użyć świeżych : )) Połowa cytryny ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej(...)czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy około 300 g truskawek, sok z połowy cytryny (uważamy by nie wpadły do środka żadne pestki) oraz brązowy cukier. Truskawki mogą być zamrożone. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. W tym czasie w małej ilości wrzącej wody ( 1/5 szklanki) rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Dolewamy do garnuszka. Wszystko razem blenderujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. W między
Kolizje Smakówposmaku kokosowym. Jest on wynikiem zmieszania kilku przepisów z wspaniałego bloga Ciasteczkolandia. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszło smacznie, puszysto i nieco walentynkowo :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao parę kropel aromatu migdałowego + herbata do nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki(...)250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt nie stracił swojej puszystości. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy trochę więcej kakao
Kolizje Smakówprostota w przygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 12 ciastek Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem(...)piekarnika, a ciastka z foremki. Jeśli nie zrobimy tego od razu to ciastka przykleją się i nie uda się ich wyciągnąć. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami cytryny na bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej truskawce. Obsypujemy cukrem pudrem. Ciastka podajemy schłodzone. Smacznego
Kolizje Smakówupalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego. Ilość porcji: 15 (blacha 24 x 35) Składniki: Na ciemny biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao Warstwa śmietanowa: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk(...)tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy w misce od miksera. Ubijamy około 2 minut, aż się spienią. Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas miksując, aż do powstania lśniącej piany. Następnie ciągle miksując dodajemy żółtka. Później przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodajemy kakao mieszając ręcznie by powstająca masa była bardziej puszysta. Blachę
Kolizje Smakówbrownie nie próbowali – pokochacie je. Składniki: 200 g ciemnej czekolady (minimum 50% kakao) 200 g orzechów włoskich 200 g masła 150 g mąki 100 g kakao 600 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 3 lyzeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 jaj 250 g Crème fraiche lub gęstego jogurtu Czekoladę i orzechy kroimy na grubsze kawałki(...)Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia mieszamy łyżką w misce. Jajka ubijamy na puszystą pianę. Delikatnie wlewamy przestudzone masło. Ubijamy krótką chwilę. Następnie, ciągle ubijając na niskich obrotach miksera dodajemy łyżka po łyżce wymieszane suche składniki. Na sam koniec dodajemy Crème fraiche, ubijamy do otrzymania pustej masy. Następnie wsypujemy pokrojoną
Made By Mom And Sonpopularne. Jak je przygotować? Ravani przypomina mi nasze proste ciasta ucierane czy też piaskowe. Jego podstawowym składnikiem jest semolina, zastępowana czasem kaszką manną (farina). Semolinę miesza się z mąką, cukrem, jajkami i masłem lub oliwą z oliwek. Niektóre przepisy uwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się(...)wyszło mniej słodkie niż to, które jadłam w Grecji - myślę, że to dobrze, bo prawdziwe greckie słodycze są dla Polaków nie do przełknięcia. Amatorzy słodkości mogą zawsze dodać więcej cukru do syropu. Gotowe ciasto smakowało migdałami i pomarańczą i miało teksturę grubego piasku (to dzięki semolinie i pokruszonym migdałom). Dzięki nasączeniu syropem wprost rozpływało się w ustach :) Ravani posypujemy pokruszonymi
Chilli Czosnek i Oliwaświecie. W północnej Francji piecze się okrągłą bądź prostokątną tartę z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem typu frangipane ( zwanej we Francji crème d'amande ), czyli z migdałów, cukru, masła i jajek . Do nadzienia zwyczajowo wkłada się la fève - małą porcelanową lub plastikową figurkę przedstawiającą dzieciątko Jezus, króla lub zamkową wieżę. Figurka wzięła swoją nazwę od ziarna bobu(...)galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji, na Epifanię tradycyjnie piecze się gâteau des roi s - brioche ( francuskie ciasto drożdżowe ) w kształcie wieńca udekorowanego kandyzowanymi owocami i cukrem , co ma przypominać koronę ozdobioną drogimi kamieniami. Gdy w 1829 roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech Króli w wersji południowo - francuskiej trafiła na Półwysep Iberyjski. Odtąd
Chilli Czosnek i OliwaGalette z truskawkami i rabarbarem przepis własny na 1 niedużą tartę czas przygotowania: 20-25 min. + 30-35 min pieczenie Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g cukru szczypta soli 150 g masła, zimnego 1 żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki(...)mąki, szczypta soli wykończenie ciasta: białko jajka, cukier do posypania Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone na kawałki i ucieraj w dłoniach do powstania kruszonki. Dodaj żółtko i śmietanę (zacznij od 1 łyżki) i uformuj z ciasta kulę. Jeżeli będzie zbyt sypkie, dodaj więcej śmietany. Ciasto zawiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki
Chilli Czosnek i Oliwawolę lżejsze śmietankowe, tak tego ciasta bez tego kremu sobie nie wyobrażam. Jest pysznie. Aaaa i nietypowa polewa… Mniam. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g margaryny 220 g cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek wody 6 jaj 270 g mąki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia 300 g okrągłych biszkoptów ulubiona konfitura (dżem, powidło) Margarynę, cukier, kakao, wodę należy(...)sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 0,5l mleka) 375 ml mleka 1 kostka masła 150 g cukru pudru Budyń mieszamy w odrobinie mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, na gotujące wlewamy rozmieszany budyń. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo
Made By Mom And Sonwszytskie. A zabawa razem zanim przy wykonywaniu ciasteczek była wspaniała. Bardzo Wam polecam. Składniki na około 40 sztuk: 2 jajka 185 g masła 250 g mąki pszennej 30 g cukru + 100 g szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego konfitura ulubiona Żółtka, mąkę, masło, 30 g cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy(...)ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy powoli łyżka po łyżce 100 g cukru. Kolejną łyżkę cukru dajemy wtedy, gdy poprzednia nam się rozpuści. Ubijamy do otrzymania lśniącej, sztywnej piany. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrąg o grubości około
Made By Mom And Son