cukier - 7600 przepisów (strona:172/507)

SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 230

białej -100g zimnego masła - 2 żółtka - 70g mielonego ksylitolu (lub w kryształach) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń   oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut(...)najlepiej w kostce i zmielić go)- u mnie z wiadra Juliko- idealny, b.gęsty - 6 jajek - 100g masła stopionego i przestudzonego - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki ksylitolu waniliowego ( lub cukru) - 1 szkl ksylitolu - 1,5- 2 łyżeczek cynamonu  Jajka ubić z ksylitolem i ksylitolem waniliowym na puch.Dodać proszek budyniowy oraz cynamon. Natępnie przestudzone, stopione masło. Na końcu dodajemy

Smaczne Zdrowe
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 416

Znalezione tutaj .  Wychodzi dość dużo tych ciastek, coś ok.50 sztuk.   Składniki: - 300g masła orzechowego -400g mąki orkiszowej 750 ( lub 2,5 szkl.mąki pszennej) - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 1 szklanka ksylitolu ( lub cukru) - 1/3-1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody - 200g masła Wymieszać razem mąkę ,sól, proszek do pieczenia i sodę(...)drugim naczyniu utrzeć masło z cukrami na gładką masę. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut. Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto

Smaczne Zdrowe
FLORENTYNKI OWSIANO-MIGDAŁOWE Z ZIARNAMI , BEZ CUKRU 399

wystudzeniu w metalowej puszce i te były ok. Te pozostawione na wierzchu zmiękły ale po dwóch dniach z powrotem stały się chrupkie. Można oczywiście użyć do ich przygotowania cukru pudru wówczas będą chrupiące od razu, mnie jednak zależało na zdrowej przekąsce . Przygotowałam od razu podwójną porcję i taki przepis podaję. Pyszne i zdrowe, czegóż chcieć więcej...  Tylko chrupać. Polecam

Smaczne Zdrowe
KURCZACZKI MCNUGGETS W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 294

Uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci (moje wręcz szaleją na ich punkcie) kurczaczki McNuggets. U mnie w trochę zdrowszej wersji. Polecam przygotować je z płatkami kukurydzianymi bez cukru (są do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub na allegro) są smaczniejsze. Pierwsze przygotowywałam właśnie z takimi , drugie z tymi sklepowymi (trochę w nieświadomości, myślałam ,że są bez dodatku cukru, w końcu(...)zwykłe płatki bez dodatków, niestety okazało się , że z dodatkiem ... cukru :-( ) i z tymi bezcukrowymi są zdecydowanie lepsze w smaku. Dodatkowo smażone na oleju kokosowym - pychotka. Mój mały niejadek wprost za nimi przepada i zjada je w olbrzymiej ilości. Ostatnio na obiadek i jeszcze resztę na kolację... :-) Uwielbia wszystko co chrupie, a te chrupią bardzo mocno, czym grubsze płatki

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 637

rodzinkę jak moja. U nas wyszło jakieś 10 porcji. Torcik zniknął dosłownie w oka mgnieniu, ledwie zdążyłam zrobić fotki... :-)  A... imprezy nie było... Składniki: - 6 białek - 150g białego cukru - 150g drobnego cukru trzcinowego - 1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego) Dodatkowo: - 500-600ml kremówki - 2-3 śmietan-fix - dowolne świeże owoce (u mnie borówki) - 1 płaska łyżeczka pudru trzcinowego(...)polewę: - 50g mlecznej czekolady - 50ml kremówki - prażone płatki migdałów Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Dodajemy ocet jabłkowy lub winny. Następnie wsypujemy po 1 łyżce cukier i cały czas ubijamy. Masa musi być bardzo sztywna i błyszcząca. Gotową masę bezową wykładamy na dwie blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Lekko wyrównujemy. Można obrysować sobie ołówkiem spody

Smaczne Zdrowe
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 293

mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 4/5 szklanki ksylitolu/cukru (niepełna szklanka) - ok.95ml oleju - ok.30ml wody (łącznie oleju i wody ma być 125ml - 0,5 szklanki) - 1/4 szklanki mielonych migdałów - cukier migdałowy (nie trzeba) - kilka kropli aromatu migdałowego - 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić w misie miksera razem z ksylitolem/cukrem i cukrem migdałowym (gdy dajemy) . Następnie dodajemy mąkę wymieszaną(...)środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko. Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 468

niesłodzonego + 100g ksylitolu (lub 266g słodzonego mleka skondesowanego) - 5 jajek - 1/3 szklanki śmietany kremówki + 1/2 szklanki ksylitolu (lub 300g białej czekolady) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżki cukru waniliowego) Wierzch: - 200g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18% - 120g serka Philadelphia (niekoniecznie) - 3 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) Dekoracja: - 75g orzeszków ziemnych solonych Sos toffee: - 1 szklanka śmietanki kremówki(...)250g) - 1/4 szklanki cukru trzcinowego (55g) - 1/4 szklanki płynnego miodu (85g) - 60g masła Przygotowanie: Zdjąć obręcz z tortownicy, na dno wyłożyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza nią. Spód:  Ciasteczka pokruszyć (w malakserze lub tłuczkiem w misce lub woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas

Smaczne Zdrowe
DOMOWY KISIEL BARDZO OWOCOWY 200

Mnie najbardziej odpowiada smak kisielu na skrobi kukurydzianej ale to rzecz gustu. Najważniejsze, że otrzymamy zdrowy i smaczny deser bezglutenowy. Gdy użyjemy bardziej słodkich owoców wówczas ilość użytego ksylitolu (cukru) możemy zmniejszyć, moje owoce są bardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie. Składniki na 4 porcje: - 350g owoców (u mnie mrożone(...)czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny) - 500ml wody - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)  lub 4 łyżki erytrytolu - 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizena Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki zimnej wody, ksylitol lub cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W kubeczku z pozostałą wodą (ok.1/2 szklanki) rozrabiamy skrobię kukurydzianą dokładnie mieszając. Rozrobiony proszek wlewamy

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1086

przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm , super wysokiego pysznego ciasta. Składniki ciasta: - 510g mąki orkiszowej (u mnie typ750)  lub 3 szklanki* mąki tortowej - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy) - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki soli - 3 duże jajka - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego(...)szklanki mleka (może być roślinne) 1,5-2 szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać) Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej (lub tortowej) - 100g ksylitolu (lub cukru) - 80g zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) * szklanka o pojemności 250ml Suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia oraz ksylitol wymieszać w jednej misce. Mokre składniki: roztrzepane jajka, jogurt

Smaczne Zdrowe
BISZKOPTY WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 348

nich dużo zdrowsze. Polecam, nie tylko dla dzieci ;-) Składniki: - 3 średniej wielkości jajka (u mnie wiejskie ale myślę iż wielkość"M") - 3 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) - 3 łyżki mąki orkiszowej białej (u mnie 70g) - 2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej (u mnie 40g) W misie miksera ubić na sztywno białka z ksylitolem, następnie dodajemy po jednym żółtku

Smaczne Zdrowe
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 529

łasuchów. Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką  Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła  3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jagód Beza: 5 jaj szklanka cukru Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia. Następnie cukier, żółtka, a do tego masło

Sajkofanka smaku
Marchew do pieca! 220

Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry - węglowodany (m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny, witaminy z grupy B (B 1 ,B 2 ,B 6 ), C,E,H,K,PP oraz wapń, żelazo,miedź i fosfor, a także pektyny.  Jak na studentkę przystało postanowiłam już w pierwszym zdaniu podkreślić, dlaczego warto jeść marchewkę. Znalazłam na nią nieco inne rozwiązanie, niż zwykły(...)wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Zajadajcie na zdrowie! Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej  szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej) - ja robię to z wyczuciem, po prostu, żeby konsystencja była właściwa, odpowiednio gęsta

Sajkofanka smaku
Baranek orzechowy 167

pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na  drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki esencja waniliowa 1 łyżeczka szczypta soli Przygotowanie(...)Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku , cały czas ucierając ( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.Włożyć  do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
Rolada truskawkowa 348

się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie:   Biszkopt: białka ubić(...)sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić.  Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę

Ala piecze i gotuje
Fasolka szparagowa z marchewką na zimę 196

Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej 2 marchewki 2 cebule 0,5 łyżeczki soli Zalewa 0,5 l octu winnego z białego wina Jamar 250 g cukru 4 goździki 1 liść laurowy większy Przygotowanie: Fasolkę szparagową oczyścić i umyć. Marchewki oczyścić i pokroić w cieńsze słupki. Zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli i gotować około(...)miękkości. Odcedzić i powkładać do słoików. Dodać do każdego słoika po 2-3 plasterki cebuli i zalać gorącą zalewą.Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min. Zalewa; ocet, cukier, goździki i liść laurowy podgrzać do rozpuszczenia się cukru

Ala piecze i gotuje