świetna propozycja dla alergików. Składniki na 12 muffinek: 1 szkl. mąki owsianej 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/4 szkl. oleju rzepakowego 200 ml napoju ryżowego Alpro 2 banany średniej wielkości 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody ( lub zamiennie 2 całe jaja ) Wykonanie(...)podstawowy zawiera 2 całe jajka, dodajemy 2 łyżki siemienia i 4 łyżki wody. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Do naczynia przekładamy rozgniecione banany, dodajemy papkę z siemienia lnianego oraz cukier - dokładnie miksujemy, aż cukier się rozpuści. Pod koniec miksowania dodajemy olej. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy składniki suche, na przemian z napojem ryżowym. Ciasta nie miksujemy zbyt dokładnie. Blachę
kolorowotorcikowośliwki marynowane, są śliwki w syropie. I to właśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ): 4 białka 1 całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka(...)żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno całe jajko - miksujemy, aż masa stanie się puszysta. Mąkę przesiewamy, łączymy z makiem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z makiem - delikatnie mieszamy. Na blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę biszkoptową. Równamy powierzchnię
kolorowotorcikowobrownie, zaproście przyjaciółkę i zajadajcie, popijając aromatyczną herbatą lub smaczną kawą ! Składniki: 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej 80 g masła 90 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Czekoladę mleczną i gorzką połamać. W garnku zagotować wodę, postawić na nim miskę lub mniejszy rondelek - wsypać połamaną czekoladę. Do czekolady dodać pokrojone(...)czekoladę z masłem na parze, aż się rozpuści. Od czasu do czasu można zmieszać. UWAGA - czekolady nie podgrzewać za mocno ! Białą czekoladę pokroić w małą kosteczkę. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki
kolorowotorcikowoByły już u mnie marchewkowe muffiny , a teraz przyszła pora na torcik. Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami - dla mnie bomba ! Ciasto marchewkowe: 300 g obranej marchwi 3/4 szkl. cukru 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 220 ml oleju rzepakowego 60 ml maślanki 2 jajka Krem(...)mielonych orzechów laskowych Wykonanie: Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce połączyć składniki suche, tj. - mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, przyprawy. W drugim naczyniu za pomocą miksera wymieszać jajka z olejem i maślanką. Do składników mokrych, wsypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchew - wymieszać
kolorowotorcikowomleka 100 ml oleju Krem: 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej 1 łyżka żelatyny woda do namoczenia żelatyny ponadto: biały lukier plastyczny fiołki w cukrze, wg przepisu tutaj 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kajmaku Wykonanie: Zawartość torebki "Babeczki na 1001 sposobów" wsypać do miski. Dodać jaja, mleko i olej - dokładnie wymieszać łyżką(...)formując torcik. Lukier plastyczny rozwałkować, wycinać paski odpowiadające wysokości babeczki 3/4 wysokości babeczki i odpowiednio długie. Brzegi torciku posmarować kajmakiem i otulić lukrem plastycznym, lekko dociskając. 1 łyżkę cukru pudru utrzeć dodając odrobinę wody, tak by powstał gęsty lukier. Za pomocą lukru przyklejać fiołki. Smacznego ! Przepis ten bierze udział w konkursie. Jeśli uważasz, że zasługuje na nagrodę - możesz
kolorowotorcikowokrupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 250 g masła ( lub po 125 g masła i margaryny ) 2 szklanki cukru 250 ml mleka 4 łyżki kakao, u mnie DecoMorreno do polania: 100 g kuwetury lub gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia wymieszać(...)przesiać. Oddzielić żółtka od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodając po 2-3 łyżki cukru i po jednym żółtku. Ucierać, aż cukier się prawie zupełnie się rozpuści. Z białek ubić sztywną pianę. Do utartego masła dodać wymieszane z proszkiem i przesiane mąki oraz mleko - połączyć. Na koniec dodać pianę z białek - wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części
kolorowotorcikowoukochane brownie ! Tym razem nieco je osłodziłam i dodałam gotowej masy kajmakowej. Rewelacja ! Składniki: 150 g czekolady gorzkiej ( około 70% kakao ) 80 g masła 90 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki kajmaku/ masy krówkowej ( z puszki ) Wykonanie: Czekoladę połamać. W garnku zagotować wodę, postawić na nim miskę lub mniejszy rondelek(...)masłem na parze, aż się rozpuści. Od czasu do czasu można zmieszać. UWAGA - czekolady nie podgrzewać za mocno ! Kajmak/masę krówkową podgrzać, ażeby ją upłynnić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej
kolorowotorcikowotruskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki ! Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić . SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej(...)śmietanki 30% ponadto: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Winiary 800 ml wrzątku WYKONANIE: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier. Do ubitej piany, dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści. Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz
kolorowotorcikowospód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek amaretti ( lub innych kruchych ) 80 g masła Pianka: 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego ( np. Gostyń z kartonika ) 4 łyżki cukru 20 g żelatyny 1,5 szklanki wody 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło(...)Mleko zagęszczone dobrze schłodzić. Żelatynę zalać zimną wodą ( około 1/3 szklanki ), tak żeby woda przykryła proszek - odstawić. Resztę wody zagotować. Wrzątek wlać do namoczonej żelatyny - rozpuścić. Do płynu dodać cukier - rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zimne mleko ubijać mikserem, do momentu spienienia. Gdy mleko jest już spienione, wlewać cienkim strumieniem ostudzoną wodę z cukrem
kolorowotorcikowosiostra. W tym roku jednak ma konsystencję bardziej konfiturową, ale i tak jest pyszny. Już następnego dnia pałaszowałam posmarowane nim naleśniki... Składniki: 1 kg brzoskwiń 1-1,5 szklanki cukru Wykonanie: 1. Brzoskwinie myjemy i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę. 2. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Ilość cukru zależy od słodkości owoców
Pasja Smakumoich ulubionych ciastek. Wszystkiego jest w niej w sam raz ;) Bardzo dobre ciasto na święta i większe okazje. Ciasto Składniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka(...)wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 litra mleka
Pasja Smakubabka na Święta Wielkanocne w wykonaniu mojej siostry. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 25 dag masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz i mąka do formy Lukier: 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej(...)łyżki soku z cytryny kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby Wykonanie: 1. Ciasto: Masło z cukrem utrzeć w misie robota, dodawać po jednym żółtku, do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z pomarańczy. 2. Mąkę przesiać z proszkiem i małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. 3. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. 3. Foremkę do babki
Pasja Smakuostatnim czasie robiłam je już naprawdę wiele razy. Polecam :) Składniki: duży kefir szklanka mąki 2 jajka 4 papierówki (lub 2 większe jabłka) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. 2. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego(...)oleju smażyć placki na złoty kolor. Rada: podać posypane cukrem pudrem lub z dżemem
Pasja Smakubiałej ryby dwa pergaminy z "Winiary pomysł na...Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" woreczek ryżu (u mnie z warzywami) kilkanaście małych marchewek łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu. Ryż ugotować i podzielić woreczek(...)pół. Za pomocą filiżanki lub szklanki ukształtować ryż na talerzu. Marchewki ugotować na parze, a następnie umieścić na patelni z rozpuszczonym masłem. Dodać cukier puder i podgrzać. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie marchewki może dodać więcej cukru
Pasja SmakuPoszukiwałam czegoś cytrynowego i na szybko. Trafiłam na przepis Kulinarnej Piniaty . Nieskomplikowane, szybkie i cytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka ma rgaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta z cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać(...)margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok . 40 minut w temperaturze 180 st.C lub do momentu "suchego patyczka". U mni e było to około 50 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem
Pasja Smaku